Φορο-θύελλα από Τετάρτη

Τι περιμένει τους Ελληνες από την 1η Ιουνίου! Στο 24% ο ΦΠΑ, Αυξάνονται τρόφιμα, εστίαση, μεταφορές, καύσιμα, τσιγάρα. «Φωτιά» η μπίρα

Μόλις δύο ημέρες απέμειναν, για να ξεκινήσει ο νέος και πολύ απότομος φορολογικός γολγοθάς για τους πολίτες, ο οποίος περιλαμβάνει ως το τέλος του έτους όχι μία, ούτε δύο, αλλά οκτώ νέες φορολογικές επιβαρύνσεις. Οι επιβαρύνσεις αφορούν όλο το φάσμα των εισοδημάτων, αλλά και πολλούς έμμεσους φόρους που θα προκαλέσουν άμεση μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος.

Η νέα φοροκαταιγίδα έρχεται σε μια οικονομία που ήδη έχει εξαντληθεί από την «τυφλή» υπερφορολόγηση των πάντων και θα αποτελέσει θαύμα πρώτου μεγέθους, αν καταλήξει σε μόνιμη αύξηση των φορολογικών εσόδων. Πιθανότερη εξέλιξη, ωστόσο, όπως σημειώνουν οικονομικοί αναλυτές, θα είναι μια νέα μεγάλη αύξηση των οφειλών των φορολογουμένων προς το Δημόσιο, που ήδη βρίσκονται σε πρωτοφανή επίπεδα, πάνω από τα 80 δισ. ευρώ.

Αναλυτικά, κατά σειρά… εφαρμογής, αυξάνονται οι εξής φόροι από την προσεχή Τετάρτη 1η Ιουνίου και έως το τέλος του έτους:
1. Από την 1η Ιουνίου αυξάνεται από το 23% στο 24% ο βασικός συντελεστής ΦΠΑ. Από την αύξηση αυτή έρχονται ανατιμήσεις σε υπηρεσίες, μη νωπά τρόφιμα, εστίαση, μεταφορές, καύσιμα, τσιγάρα κ.ά.
2. Από την 1η Ιουνίου καταργούνται οι κατά 30% μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στο δεύτερο κύμα νησιών του Αιγαίου. Πρόκειται για τα νησιά Θάσο, Ανδρο, Τήνο, Κάρπαθο, Μήλο, Σκύρο, Αλόννησο, Κέα, Αντίπαρο και Σίφνο. Οι ανατιμήσεις που θα προκληθούν σε αυτά τα νησιά θα είναι σοκαριστικές, αφού οι συντελεστές ΦΠΑ θα αυξηθούν από 5%, 10% και 16% σε 6%, 13% και 24%, αντίστοιχα. Για παράδειγμα, το φορολογικό κόστος ενός γεύματος στην Ανδρο, αξίας σήμερα 100 ευρώ, από την 1η Ιουνίου (και εφόσον περάσει πλήρως η αύξηση στον τελικό καταναλωτή) θα κοστίζει 107 ευρώ, δηλαδή θα υπάρξει μια ανατίμηση 7%!
3. Από την 1η Ιουνίου αυξάνεται ο φόρος στην μπίρα. Ο φόρος από 2,6 σε 5 ευρώ ανά 100 λίτρα μπίρας και από 1,3 σε 2,5 ευρώ ανά 100 λίτρα μπίρας για τις μικρές ζυθοποιίες, αυτές δηλαδή που παράγουν έως 200.000 εκατόλιτρα μπίρας ετησίως.
4. Από την 1η Ιουνίου επιβάλλεται φόρος 10% επί των μηνιαίων λογαριασμών της συνδρομητικής τηλεόρασης
5. Αλλάζουν από τον Ιούνιο τα τέλη ταξινόμησης για τα Ι.Χ. Από τις αλλαγές αυξάνονται έως και 10% οι λιανικές τιμές για τα οχήματα σημερινής λιανικής αξίας άνω των 17.000 ευρώ, ενώ για τα φθηνότερα οχήματα επέρχονται μικρές αυξομειώσεις τιμών.
6. Αυξάνεται από τις 15 Οκτωβρίου ο ειδικός φόρος κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης κατά 5 λεπτά του ευρώ, που μαζί με τον ΦΠΑ θα «μεταφραστεί» σε αύξηση της τιμής κατά περίπου 7-8 λεπτά.

Ψαλίδι σε μισθούς συντάξεις και κεραμίδα ΕΝΦΙΑ

Σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω πρόσθετα βάρη:
1. Μισθωτοί και συνταξιούχοι θα βρεθούν αντιμέτωποι από τον Ιούνιο ή το αργότερο τον Ιούλιο με το ροκάνισμα των μισθών και των συντάξεών τους, εξαιτίας των νέων κλιμάκων υπολογισμού της παρακράτησης του φόρου εισοδήματος. Οι επιβαρύνσεις ξεκινούν λίγο πάνω από τα 600 ευρώ μηνιαίου μισθού, ενώ μεγάλοι χαμένοι είναι οι υπάλληλοι χωρίς παιδιά.
2. Από τον Σεπτέμβριο αναμένεται να ξεκινήσει η καταβολή του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), ο οποίος θα είναι ακόμα βαρύτερος σε σχέση με πέρυσι για όσους έχουν ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ, λόγω της μείωσης του αφορολόγητου ορίου και της αύξησης των συντελεστών, ενώ επέρχονται και αυξήσεις στον συμπληρωματικό φόρο ακινήτων που ανήκουν σε επιχειρήσεις και νομικά πρόσωπα.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα