Τι μου δίδαξε ο Τέτσης για τη ζωγραφική

Η Ειρήνη Κανά μιλάει για τη μεγάλη έκθεση που προετοιμάζει για το 2017 αλλά και για τις συμβουλές από τον αείμνηστο εικαστικό!

Από τη
Γιώτα Βαζούρα

Χρώματα ζεστά που αγκαλιάζουν όλες τις αισθήσεις και αιχμαλωτίζουν μεμιάς το βλέμμα του θεατή. Οι ζωγραφικές δημιουργίες της διακεκριμένης εικαστικού Ειρήνης Κανά συνιστούν μια καλλιτεχνική όαση, έργα που μας παρασύρουν με την αμεσότητά τους και μας οδηγούν βήμα βήμα στο ζωγραφικό σύμπαν της. Με αφορμή τη συμμετοχή της στην εφετινή Art-Athina, με την γκαλερί Σκουφά, η γνωστή καλλιτέχνιδα μιλάει στη «δημοκρατία» για τα επόμενα σχέδιά της αλλά και τη σχέση της με τον αείμνηστο ζωγράφο Παναγιώτη Τέτση.

«Στην εφετινή φουάρ, που ολοκληρώθηκε χθες, παρουσίασα μια σειρά έργων μου με κεντρικό θέμα τις τρικυμίες» τονίζει η ίδια. «Πρόκειται για δημιουργίες που φιλοτεχνήθηκαν το τελευταίο διάστημα. Η θάλασσα είναι μια ενότητα που με απασχολεί πολύ, ίσως γιατί μεγάλωσα κιόλας σε ένα παραθαλάσσιο μέρος. Αν και ευρέως διαδεδομένο, θεωρώ ότι το θέμα των θαλασσογραφιών είναι ανεξάντλητο. Βέβαια, δεν παρουσιάζω μόνο εγώ τα έργα μου στην γκαλερί. Συμμετέχουν και άλλοι εικαστικοί».

Οπως εξηγεί, το φετινό καλοκαίρι δεν θα κάνει καμία έκθεση. Και αυτό όχι γιατί δεν έχει προτάσεις, αλλά επειδή θέλει να στρωθεί στη δουλειά, προκειμένου να προετοιμάσει μια μεγάλη έκθεση, η οποία προγραμματίζεται για το 2017. «Θα είναι πίνακες όπου θα πρωταγωνιστούν οι γυναικείες φιγούρες, κάτι εντελώς διαφορετικό από αυτά που έχω παρουσιάσει έως σήμερα. Αν δεν τα καταφέρω, θα μεταθέσουμε την ημερομηνία για τον Νοέμβριο του 2017» τονίζει.

Γεννημένη στα όμορφα Χανιά της Κρήτης, η διακεκριμένη εικαστικός παραδέχεται ότι η αγάπη της για τη ζωγραφική γεννήθηκε από πολύ μικρή ηλικία. «Ηταν για εμένα όνειρο ζωής να πιάσω τα πινέλα» ομολογεί. Αν και για κάποια χρόνια παρέκκλινε από το καλλιτεχνικό της όνειρο -χωρίς ποτέ ωστόσο να το εγκαταλείψει, αφού έκανε συνεχώς μαθήματα-, η Ειρήνη Κανά, στα 26 χρόνια της, έδωσε εξετάσεις και μπήκε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών.

Δάσκαλος και μέντοράς της εκεί ήταν ο αείμνηστος Παναγιώτης Τέτσης, που έφυγε πριν από λίγους μήνες από τη ζωή. «Παραμείναμε πολύ καλοί φίλοι καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του. Αγαπούσε τους νέους και τους μαθητές του ήθελε να τους βοηθάει με κάθε τρόπο. Θυμάμαι ότι όταν πηγαίναμε με το εργαστήρι της ΑΣΚΤ, στην Υδρα, για να ζωγραφίσουμε στο πλαίσιο των μαθημάτων μας, ήταν η ψυχή της παρέας. Βγαίναμε, πηγαίναμε βόλτες, και εκείνος ήταν πάντα στο πλευρό μας. Πρωτοστατούσε σε όλα και δεν έκρυβε ποτέ τη χαρά του. Συμπεριφερόταν πραγματικά σαν έφηβος».
Ποια είναι όμως η καλύτερη συμβουλή που έδινε ο Παναγιώτης Τέτσης στους μαθητές του;

«Μας έλεγε να είμαστε ειλικρινείς και τίμιοι με την τέχνη μας. Να κάνουμε αυτό που πραγματικά αγαπάμε, χωρίς να προσπαθούμε να αντιγράψουμε κάποιες συγκεκριμένες σχολές ή ζωγραφικές κατευθύνσεις. Με τον ίδιο τρόπο, άλλωστε, ζωγράφιζε και εκείνος. Ηταν ένας από τους πιο ειλικρινείς εικαστικούς που έχει γεννήσει η Ελλάδα. Ηταν ένας δάσκαλος ζωής, με ήθος και αρχές». Η Ειρήνη Κανά έχει πραγματοποιήσει συνολικά 20 ατομικές εκθέσεις σε Ελλάδα, Κύπρο, Γερμανία και έχει συμμετάσχει σε περισσότερες από 200 ομαδικές σε όλο τον πλανήτη. Εχει αποσπάσει μια σειρά από βραβεία, ενώ έργα της υπάρχουν στο ΥΠΠΟ, στη Βουλή των Ελλήνων, στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, καθώς και σε ακόμη πολλά ιδρύματα.

Πτώση τιμών

Οπως εξηγεί, η οικονομική κρίση έχει ρίξει πολύ τις τιμές των έργων. «Βλέπετε πόσο χαμηλές είναι οι τιμές και στις δημοπρασίες. Ευτυχώς, ακόμη οι συλλέκτες ενδιαφέρονται για την αγορά εικαστικών δημιουργιών. Γιατί για να διαθέσει κάποιος ένα ποσό, σημαίνει ότι το έργο αυτό είναι σημαντικό για εκείνον. Βέβαια, στην εποχή μας κάνουν πιο σκληρές διαπραγματεύσεις».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα