Η Φινλανδία θάβει τόνους ραδιενεργών αποβλήτων!

Γίνεται η πρώτη χώρα στον κόσμο που κάνει χρήση αυτής της μεθόδου. Οι εγκαταστάσεις θα μπορούν να αντέξουν 1.000 χρόνια

Η Φινλανδία ετοιμάζεται να γίνει η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα θάβει τα ραδιενεργά απόβλητα στο υπέδαφός της, σε ειδικές εγκαταστάσεις που έχουν σχεδιαστεί για να αντέξουν 100.000 χρόνια!

Μέχρι στιγμής όλες οι χώρες που παράγουν πυρηνικά απόβλητα τα αποθηκεύουν σε προσωρινές εγκαταστάσεις στην επιφάνεια του εδάφους. Η Φινλανδία, ωστόσο, ετοιμάζεται να φιλοξενήσει την πρώτη μόνιμη εγκατάσταση, την οποία κατασκευάζει στο υπέδαφος του μικροσκοπικού νησιού Ολκιλουότο, που βρίσκεται έξω από τις δυτικές ακτές της χώρας. Στο νησάκι υπάρχει ήδη το ένα από τα δύο πυρηνικά εργοστάσια της Φινλανδίας, γεγονός που εξηγεί την αναγκαιότητα του νέου έργου.

Η δημιουργία της υπόγειας εγκατάστασης άρχισε το 2004, με την αρμόδια ερευνητική ομάδα να εξετάζει τα πετρώματα γρανίτη στο υπέδαφος του νησιού, όπου η θερμοκρασία είναι αρκετά δροσερή, ενώ η υγρασία παραμένει μόνιμα σε χαμηλά επίπεδα, γεγονός ιδιαίτερης σημασίας προκειμένου να προστατευτούν τα απόβλητα από τη διάβρωση.
Σύμφωνα με τη μέθοδο αποθήκευσης (αναπτύχθηκε στη Σουηδία), οι ράβδοι αποβλήτων τοποθετούνται σε νάρθηκες από σίδηρο, οι οποίοι στη συνέχεια σφραγίζονται μέσα σε χάλκινα κάνιστρα. Τα κάνιστρα στη συνέχεια καλύπτονται από ένα προστατευτικό περίβλημα από μπεντονίτη και όλα μαζί αποθηκεύονται στη σήραγγα, η οποία γεμίζει με μπλοκ αργίλου και περισσότερο μπεντονίτη και σφραγίζεται για πάντα.

Η κατασκευαστική εταιρία Posiva, που έχει αναλάβει την υλοποίηση του έργου, ως σήμερα έχει διανοίξει μια σήραγγα 5 χιλιομέτρων. Ωστόσο, στην τελική μορφή του το υπόγειο δίκτυο με τις σήραγγες θα έχει συνολικό μήκος 42 χλμ., ενώ το συνολικό κόστος υπολογίζεται πως θα φτάσει τα 3,5 δισ. ευρώ.
Η Φινλανδία σχεδιάζει, μέσα στη δεκαετία του 2020, να αρχίσει με την αποθήκευση 5.500 τόνων πυρηνικών αποβλήτων, τα οποία θα τοποθετηθούν σε βάθος 420 έως 520 μ. κάτω από την επιφάνεια του εδάφους. Η αποθήκευση θα συνεχιστεί, σύμφωνα με το σχέδιο, ως το 2120, οπότε οι σήραγγες θα γεμίσουν και θα σφραγιστούν για πάντα.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα