ΠΡΟΣ ΑΦΕΛΕΙΣ

Η πρωτοβουλία «Παραιτηθείτε» και τα κίνητρα των οργανωτών

Τον Ιούνιο του 2007, λίγο μετά τη μεγάλη πυρκαγιά της Πάρνηθας, μια ομάδα αυθόρμητων νέων οργάνωσε μια σιωπηρή πικετοφορία στην πλατεία Συντάγματος. Κατά της κυβέρνησης Καραμανλή βεβαίως, με την κατηγορία της αδιαφορίας για το περιβάλλον. Εργαζόμουν τότε στον «Ελεύθερο Τύπο» της Γιάννας και ένας από τους εκσυγχρονιστές αρχισυντάκτες της εφημερίδας έφερε τους… ανεξάρτητους νέους στη σύσκεψη της εφημερίδας για να τους γνωρίσουμε. Αστοί, κυριλέ, με καλό ντύσιμο και σπουδές, εμφανίστηκαν ενώπιόν μας με την προβιά του ανησυχούντος για το περιβάλλον και τις ευθύνες της κυβέρνησης.

Η πικετοφορία, της οποίας ηγήθηκαν οι νέοι αυτοί, διαφημίστηκε αρκούντως -αμερικανικές συνταγές- και πέτυχε. Λίγους μήνες αργότερα, όταν ο Καραμανλής προκήρυξε πρόωρες εκλογές, γνωρίσαμε μια δυσάρεστη έκπληξη: Ολη η ηγεσία της ανεξάρτητης πικετοφορίας έβαλε την υπογραφή της κάτω από ένα κείμενο στήριξης του Γιώργου Παπανδρέου, το οποίο διακινείτο από τη Νεολαία ΠΑΣΟΚ. Τόσο ανεξάρτητοι. Οσοι ρωτάτε, λοιπόν, αυτές τις ημέρες τι είναι αυτό το κίνημα «Παραιτηθείτε», που νιώθει σήμερα την ανάγκη να βγει στον δρόμο με αίτημα την παραίτηση της κυβέρνησης Τσίπρα από την εξουσία -καθολική επιδίωξη της ομάδας του «Ναι»-, πρέπει να αναρωτηθείτε τι και ποιοι κρύβονται πίσω από αυτό. Είναι όντως μια ανεξάρτητη πρωτοβουλία και «ούτε κόμματα ούτε χρώματα»; Εχει καλώς. Αν και όσοι πολιτικοί την «ευλογούν» παρουσιάζουν σχέδια διακυβέρνησης για το 2017-2021( άρα δεν πιστεύουν στο αίτημά της), καλώς ασκούν το συνταγματικό δικαίωμά τους οι οργανωτές. Και κακώς, κάκιστα, αντιδρά ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης στην πρωτοβουλία τους. Αν πάλι πίσω από την πρωτοβουλία κρύβεται χαλαρά η Ν.Δ. -όπως έκανε το ΠΑΣΟΚ το 2007, και πάλι έχει καλώς.

Το κόμμα επί Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και Γιάννη Δημητροκάλη είχε διαπρέψει στην ίδρυση ανεξάρτητων οργανώσεων για να πολεμήσει στην πράξη το μονοπώλιο του ΠΑΣΟΚ στην ενημέρωση. Αν, όμως, πίσω από τον μηχανισμό οργάνωσης της πρωτοβουλίας «Παραιτηθείτε» κρύβεται η πλειονότητα του μηχανισμού των εκσυγχρονιστών, που έχει καλές επιδόσεις στη διαδικτυακή κινητοποίηση (με τη συνδρομή φιλελεύθερων δυνάμεων, βεβαίως), τότε το πράγμα αλλάζει. Γιατί στην πραγματικότητα κινητοποιήσεις σαν και αυτές δεν έχουν πραγματικό στόχο το «Παραιτηθείτε», αλλά το ζέσταμα για τη μετεξέλιξη της Ν.Δ. σε κόμμα άλλο από αυτό που είναι σήμερα. Οι φιλελεύθεροι κεντροδεξιοί πολίτες είναι καλόπιστοι άνθρωποι, ενθουσιάζονται, δεν πονηρεύονται, δεν σκέπτονται ότι πίσω από μια αθώα κινητοποίηση σαν και αυτή το σύστημα μπορεί να προπονείται με σύμμαχο τους αφελείς για το πώς θα αλώσει την κεντροδεξιά παράταξη. Τώρα που ίσως ξέρουν, ας το ζυγίσουν.

Μανώλης Κοττάκης

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα