Βγάζει νοκ άουτ την ψωρίαση!

Νέο φάρμακο που «εξαφανίζει» την ασθένεια στο 80% των περιπτώσεων

Νέο φάρμακο υπόσχεται να δώσει τέλος στην ψωρίαση, τη χρόνια αυτοάνοση ασθένεια του δέρματος, η οποία δυσκολεύει την καθημερινότητα του 3% του παγκόσμιου πληθυσμού. Νέα επιστημονικά συμπεράσματα, που προέρχονται από τρεις μεγάλες και μακράς διάρκειας κλινικές έρευνες, έδειξαν ότι η ουσία ixekizumab κατάφερε να αντιμετωπίσει ολοκληρωτικά ή σχεδόν ολοκληρωτικά την ασθένεια στο 80% των ασθενών που πάσχουν από τη μέτρια ή τη σοβαρή μορφή της.

«Αυτή η ομάδα ερευνών δεν δείχνει μόνο πολύ υψηλά επίπεδα ασφάλειας και αποτελεσματικότητας, αλλά επίσης ότι η μεγάλη πλειοψηφία των θετικών αποτελεσμάτων επιμένει για τουλάχιστον 60 εβδομάδες» σχολιάζει ο δρ Kenneth Gordon, καθηγητής Δερματολογίας του Northwestern University, σχετικά με τα νέα συμπεράσματα, που δημοσιεύτηκαν στη «New England Journal of Medicine».

Χημικό μονοπάτι

Οι επιστήμονες δοκίμασαν τη δράση του ixekizumab (εξουδετερώνει ένα χημικό μονοπάτι του ανοσοποιητικού, το οποίο επιτρέπει την ανάπτυξη της νόσου). Οι κλινικές δοκιμές συμπεριέλαβαν 3.736 ενήλικες ασθενείς σε 21 χώρες. Επειτα από τρεις μήνες το 76,4-81,8% όσων έλαβαν την ουσία είχε εντελώς «καθαρή» ή πολύ περιορισμένη ψωρίαση σε σύγκριση με μόλις 3,2% εκείνων που δεν την είχαν λάβει. Δεκαπέντε μήνες αργότερα το 68,7-78,3% αυτών είχε διατηρήσει αυτή την καλή κατάσταση. Από αυτούς, το 40% ανέφερε πως είχε απαλλαγεί πλήρως από τη νόσο.

«Πριν από δέκα χρόνια πιστεύαμε ότι πλήρης αντιμετώπιση της ασθένειας ήταν αδύνατη. Δεν ήταν κάτι που θα τολμούσαμε καν να κάνουμε. Τώρα, με αυτό το φάρμακο, έχουμε ανταπόκριση πολλά επίπεδα πιο υψηλή από ό,τι έχουμε δει ποτέ στο παρελθόν» λέει ενθουσιασμένος ο δρ Kenneth Gordon.
Πια μένει να διασταυρωθεί αν το φάρμακο, που έχει πάρει το πράσινο φως από τον αμερικανικό Φορέα Ασφάλειας Φαρμάκων και Τροφίμων, παραμένει ασφαλές και μετά τις 60 εβδομάδες χορήγησης. Οι παρενέργειες που καταγράφηκαν σε αυτό το διάστημα, οι οποίες χαρακτηρίζονται ως περιορισμένες, είναι η ουδετεροπενία, η μυκητιασική λοίμωξη και η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα