«Στη φόρα» του TAXIS τα ονόματα οροθετικών

Κατάφορη παραβίαση δικαιωμάτων και κίνδυνο στιγματισμού καταγγέλλει σύλλογος πασχόντων από HIV/AIDS

Ρεπορτάζ
Ρίτα Μελά

Κατάφωρη παραβίαση ευαίσθητων απόρρητων προσωπικών ιατρικών δεδομένων, από την υπηρεσία TAXIS του υπουργείου Οικονομικών, καταγγέλλει ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή», τονίζοντας ότι όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι, που έχουν πρόσβαση στο σύστημα υποβολής φορολογικών δηλώσεων, βλέπουν παράλληλα και την πάθηση -και τις ιατρικές γνωματεύσεις- των πολιτών που λαμβάνουν επιδόματα αναπηρίας!

Σε αυτούς ανήκουν και οι φορείς του AIDS, που πλέον δεν προστατεύεται το ιατρικό τους απόρρητο, με συνέπεια να είναι ορατός ο κίνδυνος να στιγματιστούν στην εργασία τους και στο συγγενικό περιβάλλον τους ή να έχουν επιπτώσεις με ιδιωτικές εταιρίες ασφάλισης.
Αυτό, όπως ισχυρίζονται, συμβαίνει διότι το ηλεκτρονικό αρχείο ιατρικών γνωματεύσεων των υγειονομικών επιτροπών των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) είναι συνδεδεμένο με το σύστημα TAXIS της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών.

«Η αναγραφή της πάθησης ή των παθήσεων δεν εξυπηρετεί συγκεκριμένους σκοπούς, εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων, που προβλέπονται ρητά, όπως στα δικαιολογητικά για τα επιδόματα πρόνοιας» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η «Θετική Φωνή». Επιπλέον, επισημαίνει ότι «ιδιαίτερα για νόσους με κοινωνικές προεκτάσεις στιγματισμού και αποκλεισμού, όπως το HIV/AIDS, η Πολιτεία οφείλει να επιδείξει μεγαλύτερη ευαισθησία, αντί να αμφισβητεί στην πράξη τον σεβασμό των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα».

Η «Θετική Φωνή» σε συνεργασία με τη ΜΚΟ Synthesis έχουν ήδη αποστείλει επιστολή προς τα υπουργεία Οικονομικών, Δικαιοσύνης και Εργασίας, στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, στην Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Με το κείμενό τους καλούν το υπουργείο Οικονομικών να παρέμβει άμεσα, προκειμένου το ηλεκτρονικό σύστημα να παρέχει μεν πρόσβαση στο ποσοστό αναπηρίας, αλλά όχι στους λόγους απόδοσής του.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα