Σπάνια αγιογραφία της «γιαγιάς» της Παναγίας

Στη μοναδική τοιχογραφία που βρίσκεται στο παρεκκλήσι του Αγ. Γεωργίου Ν. Φιλαδελφείας η προμήτωρ Μαρία αγκαλιάζει  Θεοτόκο, που κρατά τον Ιησού 

Aπό τον
Αντώνη Μακατούνη

Μια μοναδική και σπάνιας ομορφιάς τοιχογραφία βρίσκεται στη Νέα Φιλαδέλφεια και συγκεκριμένα στο παρεκκλήσιο του Αγίου Γεωργίου (Θεμιστοκλή Σοφούλη 11), που υπάγεται εκκλησιαστικά στον Ιερό Ναό του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού. Σε αυτήν απεικονίζονται η Παναγία, κρατώντας τον Χριστό, η μητέρα της, η Αγία Αννα, και σε περίοπτη θέση η προμήτωρ Μαρία, δηλαδή η «γιαγιά» της Θεοτόκου, που αγκαλιάζει την Παναγία και την Αγία Αννα. Η εν λόγω τοιχογραφία «αιχμαλωτίζει» τον θεατή και μαγνητίζει τα βλέμματα των προσκυνητών.
«Πρόκειται για τοιχογραφία νεότερης τεχνοτροπίας, που βρίσκεται στο παρεκκλήσιό μας. Είναι πάρα πολύ όμορφη και έχει κάνει πολύ καλή δουλειά ο αγιογράφος. Είναι πρωτότυπο το γεγονός, αφού αυτό το θέμα δεν το συναντάμε συχνά. Η “γιαγιά” της Παναγίας κρατά στα χέρια της την Αγία Αννα κι εκείνη την Παναγία. Εχω δει μόνο άλλες δύο παρόμοιες στα Ιεροσόλυμα. Ισως υπάρχουν και κάποιες διάσπαρτες φορητές» αναφέρει στην «Ορθόδοξη Αλήθεια» ο υπεύθυνος του Ναού του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού Νέας Φιλαδελφείας π. Τιμόθεος Ηλιάκης.

ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΝΑΟΣ
Εκτός από την ιδιαίτερη τοιχογραφία, παρουσιάζει εξαιρετικό ιστορικό ενδιαφέρον ο ιερός χώρος, ο οποίος είναι κτίσμα του 1862, ιδιοκτησίας της οικογένειας Καραντινού. Σε αυτόν συνήθιζαν να προσεύχονται τα απογεύματα ο εξόριστος και διωγμένος από την τουρκική κυβέρνηση Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντίνος ΣΤ΄ και ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χρυσόστομος Παπαδόπουλος, αμφότεροι κάτοικοι της Νέας Φιλαδέλφειας.

«Ο ναός έχει μια ιστορία ετών. Είναι χτισμένος το 1862 και είναι ένα όμορφο και γραφικό παρεκκλήσιο, που έχει διατηρήσει την αρχική ομορφιά του, περιβαλλόμενο από δέντρα. Συνέβησαν σπουδαία γεγονότα σε αυτό, μεταξύ των οποίων ότι το επισκέπτονταν συχνότατα ο αείμνηστος Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντίνος ΣΤ΄, που έζησε στην περιοχή ως εξόριστος και πρόσφυγας, καθώς και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χρυσόστομος Παπαδόπουλος, και εκείνος ως κάτοικος της Νέας Φιλαδέλφειας» τονίζει ο π. Τιμόθεος.

Ο ίδιος αναφέρεται και στις εκτεταμένες ζημιές που υπέστη το εκκλησάκι κατά τους καταστροφικούς σεισμούς της Πάρνηθας (Σεπτέμβριος 1999), ωστόσο ανακαινίστηκε με τη φροντίδα των ιδιοκτητών του, της οικογένειας Καραντινού, η οποία μένει μόνιμα στην Αγγλία, αλλά επισκέπτεται τη χώρα μας σχεδόν κάθε χρόνο. «Επαθε μεγάλη ζημιά, σχεδόν έπεσε. Ομως οι ιδιοκτήτες του το ανακαίνισαν εκ βάθρων και μερίμνησαν για την αγιογράφησή του. Ανάμεσα στις άλλες εικόνες περιλαμβάνεται και η ξεχωριστή τοιχογραφία που προαναφέρθηκε, η οποία είναι σχετικά πρόσφατη, δύο ετών. Η οικογένεια διαμένει μόνιμα στο Λονδίνο, αλλά έρχεται ανά τακτά διαστήματα στην Ελλάδα» προσθέτει ο π. Τιμόθεος.

Κάθε χρόνο στην εορτή του Αγίου Γεωργίου στο ομώνυμο παρεκκλήσιο τελείται η θεία λειτουργία, ενώ, αν επιθυμεί κάποιος να το επισκεφθεί, να θαυμάσει τη σπάνια τοιχογραφία, καθώς και να μάθει περισσότερες ιστορικές λεπτομέρειες για τον ναΐσκο, μπορεί να επικοινωνήσει με τον Ιερό Ναό του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στο τηλέφωνο 210-2527723.

«Πριν από δύο χρόνια είχαμε και μια βάπτιση που έκανε η οικογένεια. Είχε έρθει και ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος μαζί με τον τότε πρωτοσύγκελο της Αρχιεπισκοπής και νυν Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας κ. Γαβριήλ. Συνήθως βλέπουμε την οικογένεια Καραντινού στην εορτή του Αγίου Γεωργίου. Ανοίγουμε το παρεκκλήσιο σε όποιον θέλει να το επισκεφθεί και να προσκυνήσει. Αλλωστε, βρίσκεται δίπλα από τον ναό. Ερχεται σε επαφή μαζί μας και εμείς φροντίζουμε να ικανοποιήσουμε την επιθυμία του» καταλήγει ο π. Τιμόθεος Ηλιάκης.

Από την Εφημερίδα Ορθόδοξη Αλήθεια 

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα