Σοκ! Τζαμί και μουσουλμανικό νεκροταφείο στην Αθήνα

Υπόσχεση από το Στρασβούργο του Αλέξη Τσίπρα, την ώρα που οι Τούρκοι παίζουν περίεργα παιχνίδια με την Αγια-Σοφιά!

Την κατασκευή τζαμιού και μουσουλμανικού νεκροταφείου στην Αθήνα άμεσα προανήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας από το Στρασβούργο, μιλώντας στην κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η εξαγγελία του πρωθυπουργού έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία και έρχεται σε μια συγκυρία κατά την οποία, πέραν των πιέσεων από την Κομισιόν, οι Τούρκοι παίζουν περίεργα παιχνίδια με την Αγία Σοφία, θέλοντας ουσιαστικά να εκβιάσουν την ανέγερση τζαμιού στην ελληνική πρωτεύουσα.

Αλλωστε, επανειλημμένα οι Τούρκοι αλλά και προσωπικά ο Ταγίπ Ερντογάν έχουν κατηγορήσει ανοιχτά την Αθήνα ότι δεν σέβεται τους μουσουλμάνους που ζουν εδώ, αποκρύπτοντας ότι οι ίδιοι οι Τούρκοι μεθοδευμένα βεβηλώνουν ορθόδοξα μνημεία, με αποκορύφωμα τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας μετά τυμπανοκρουσιών σε λατρευτικό χώρο στη διάρκεια του Ραμαζανιού.

Κατά τα λοιπά, ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στη νεοφιλελεύθερη Ευρώπη λέγοντας ότι τα μνημόνια ωθούν τα κράτη-μέλη όπως η Ελλάδα στη μη εκπλήρωση των κοινωνικών υποχρεώσεών τους, προειδοποιώντας ότι η δημοκρατία κινδυνεύει όταν δεν είναι εγγυημένα τα κοινωνικά δικαιώματα. Ο κ. Τσίπρας ζήτησε ο Ευρωπαϊκός Κοινωνικός Χάρτης να μετατραπεί από κείμενο συστάσεων σε κείμενο δράσεων και κατήγγειλε τη λιτότητα, τονίζοντας ότι η υπερχρέωση της Ελλάδας και άλλων κρατών με υψηλά χρέη έγινε ακόμη μεγαλύτερη στη διάρκεια της κρίσης λόγω των υφεσιακών πολιτικών. «Η κρίση δεν είναι πίσω μας, είναι εδώ και συνεχίζεται» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι αποτέλεσμα της αποτυχίας του νεοφιλελεύθερου μοντέλου είναι διάχυση στον ευρωπαϊκό Νότο του ευρωσκεπτικισμού και στον Βορρά η ενίσχυση της τάσης φυγής.

Στο περιθώριο της εκδήλωσης υπήρξε, πάντως, μια ενδιαφέρουσα συνάντηση που αποτυπώθηκε από τον φωτογραφικό φακό, με τον Αλέξη Τσίπρα να ποζάρει χαμογελαστός μαζί με την Ντόρα Μπακογιάννη, τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, τον Ευάγγελο Βενιζέλο, τον Κώστα Τζαβάρα και άλλα μέλη της ελληνικής αποστολής που βρέθηκαν στο Στρασβούργο (φωτό δεξιά).

Ανοιχτό το ενδεχόμενο κατάργησης τριετιών στους μισθούς το 2017!

Θέμα κατάργησης των τριετιών στους μισθούς το 2017 άφησε ορθάνοιχτο χθες ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τα εργασιακά Ιωάννης Κουκιάδης, δίνοντας μόνο μία πρόγευση από τις δραματικές ανατροπές που θα επιβληθούν στις εργασιακές σχέσεις στο πλαίσιο της δεύτερης μνημονιακής αξιολόγησης το φθινόπωρο. Οι ανατροπές μπορεί να εκτείνονται από τις τριετίες, τον κατώτατο μισθό, τις ομαδικές απολύσεις έως τις συλλογικές συμβάσεις και τον 13ο και τον 14ο μισθό.

Ουσιαστικά ο κ. Κουκιάδης επισήμανε ότι «ο νόμος λέει πως από το 2017 θα πρέπει να υπάρξει ένας ενιαίος μισθός, χωρίς να προβλέπονται οι τριετίες». Ο σχετικός μνημονιακός νόμος προβλέπει ότι πρέπει να υπάρχουν αποδοχές ως «μοναδιαία αξία». Πίσω από την «ξύλινη» αυτή διατύπωση κρύβεται η κατάργηση τριετιών και επιδομάτων, όπως εξηγούν πολλοί εργατολόγοι. Η ερμηνεία αυτή σε συνδυασμό με τη δέσμευση της κυβέρνησης στο 3ο Μνημόνιο ότι χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των θεσμών δεν θα γίνει η παραμικρή αλλαγή σε όσα έχουν θεσμοθετηθεί σημαίνει ότι οι τριετίες οδεύουν προς την προκρούστεια κλίνη.

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων συναντήθηκε χθες με εκπροσώπους των βιομηχάνων, των εμπόρων και των τουριστικών επιχειρήσεων (ΣΕΒ, ΣΕΤΕ και ΕΣΕΕ) και διαπιστώθηκε από την πλευρά των εργοδοτών η επιθυμία να επανέλθει ο κατώτατος μισθός στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, δηλαδή να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους κοινωνικούς εταίρους. Οι εργοδοτικοί φορείς θα επιθυμούσαν επαναπροσδιορισμό της διαδικασίας καθορισμού του κατώτατου μισθού. Επίσης εστίασαν στην επαναφορά της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, δηλαδή να μπορούν στο εξής οι συμβάσεις να δεσμεύσουν ακόμα και επιχειρήσεις κλάδων που δεν είναι ενταγμένες στα σωματεία τους, όπως συνέβαινε πριν από το 2012.

Για τον συνδικαλιστικό νόμο, η πλευρά των εργοδοτών εκτίμησε ότι μπορούν να γίνουν αλλαγές, χωρίς να υπάρξει αναφορά στην ανταπεργία (lock out).
Ενδεικτικό των προθέσεων των δανειστών είναι ότι ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο, αναφερόμενος στα εργασιακά, μίλησε χθες στο συνέδριο του Economist για «προκλήσεις» που κρύβονται στη δεύτερη αξιολόγηση του Μνημονίου.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα