Νέα μαθήματα στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο

Εξι συν ένα προγράμματα σπουδών, μεταξύ των οποίων Δημοσιογραφία, Δημιουργική Γραφή, Γλωσσική Εκπαίδευση για Πρόσφυγες

Με έξι νέα προγράμματα σπουδών, που αναρτήθηκαν χθες στην επίσημη ιστοσελίδα του ιδρύματος, εμπλουτίστηκε το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ), ενώ στα «σκαριά» βρίσκεται ένα ακόμη πρόγραμμα, που σχεδιάζεται σε συνεργασία με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Την ίδια στιγμή, εξαιτίας της συνεχιζόμενης ύφεσης η προθεσμία για την εξόφληση των διδάκτρων θα πάρει παράταση έως το τέλος Δεκεμβρίου.

Ποια είναι αυτά

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον καθηγητή Βασίλη Καρδάση, πρόεδρο της διοικούσας επιτροπής του ΕΑΠ, τα έξι νέα προγράμματα που θα προστεθούν στα ήδη υπάρχοντα είναι: Δημιουργική Γραφή (σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας), Επιστήμη της Αγωγής για την εκπαίδευση ατόμων με προβλήματα γραπτού και προφορικού λόγου (σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας), Σύγχρονες Δημοσιογραφικές Σπουδές (αποκλειστικό πρόγραμμα του ΕΑΠ), Διαχείριση Γήρανσης και Χρόνιων Νοσημάτων (σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας), Κοινωνιολογία, Ιστορία και Ανθρωπολογία στον Αθλητισμό και Γλωσσική Εκπαίδευση για Πρόσφυγες και Μετανάστες (διαθέσιμο στα αγγλικά). Το έβδομο πρόγραμμα που αναμένεται να προσφέρεται από το ΕΑΠ είναι αυτό της Δημόσιας Διοίκησης και ο σχεδιασμός του πραγματοποιείται σε συνεργασία με στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Ο κ. Καρδάσης σημείωσε, επίσης, ότι «μία πρώτη σημαντική καινοτομία είναι ότι η φοίτηση ξεκινά τον Οκτώβριο, διότι μέχρι τώρα το ενδιαφέρον εκδηλωνόταν τον Οκτώβριο, η κλήρωση γινόταν τον Δεκέμβριο και η φοίτηση ξεκινούσε τον επόμενο Οκτώβριο, δηλαδή έπειτα από 11 μήνες».

Επιπλέον, από την τρέχουσα ακαδημαϊκή περίοδο οι σπουδαστές έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν μεμονωμένες θεματικές ενότητες, χωρίς προηγουμένως να έχουν συμμετάσχει σε κλήρωση. Ταυτόχρονα, αναμένεται η σταδιακή ψηφιοποίηση του εκπαιδευτικού υλικού των νέων προγραμμάτων, αλλαγή που θα σημάνει τη μείωση του κόστους των διδάκτρων.

Ο πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής σημείωσε, ακόμα, ότι τον Ιανουάριο του 2017 θα παρουσιαστούν οι πανεπιστημιακές εκδόσεις του ΕΑΠ, που θα εκδίδονται από τον εκδοτικό οίκο του ιδρύματος, με στόχο τη διανομή τους στην ελεύθερη αγορά.
«Δίνουμε τη δυνατότητα κύριας απασχόλησης νέων επιστημόνων, που έχουν τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα και οι οποίοι τώρα φεύγουν για το εξωτερικό. Στοχεύουμε στην ενίσχυση νέων επιστημόνων, μέσω της έκδοσης διδακτορικών διατριβών, στην έκδοση μονογραφιών από Ελληνες συναδέλφους, σε μεταφράσεις ξένων επιστημονικών βιβλίων, καθώς και ένα ερευνητικό πρόγραμμα που θα καταλήγει σε εκδοτικό, το οποίο θα είναι αφιερωμένο στην Επανάσταση του 1821» κατέληξε ο κ. Καρδάσης.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα