ΤΡΑΠΕΖΕΣ • Περισσότερες καταθέσεις, λιγότερα δάνεια

Ακόμα πιο δύσκολος ήταν ο δανεισμός για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά τον Μάιο, καθώς οι τράπεζες έκλεισαν κι άλλο τη στρόφιγγα, μολονότι την ίδια στιγμή σημειώθηκε αύξηση των καταθέσεων στα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Ο αριθμός των δανείων που χορηγήθηκαν τον προηγούμενο μήνα εμφανίζεται μειωμένος κατά 2% σε σχέση με τον Απρίλιο. Η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα ήταν κατά 357.000.000 ευρώ μικρότερη, γεγονός που επέτεινε ακόμα περισσότερο το πρόβλημα ρευστότητας στην αγορά.

Αντίθετα, η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) καταγράφει οριακή αύξηση 300.000.000 ευρώ στις καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Ειδικότερα, οι καταθέσεις στα τέλη Μαΐου διαμορφώθηκαν στα 121,7 δισ. ευρώ, από 121,4 δισ. ευρώ στα τέλη Απριλίου.

Στο μεταξύ, μείωση του κόστους χρηματοδότησης για τις ελληνικές τράπεζες βλέπει ο οίκος Moody’s μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να ξανακάνει αποδεκτά τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρα για την άντληση ρευστότητας από το ευρωσύστημα. Ο οίκος εκτιμά ότι το δυνητικό όφελος για τα καθαρά έσοδα από τόκους των τραπεζών διαμορφώνεται στα 100.000.000 ευρώ ετησίως. Επισημαίνει, ωστόσο, ότι τα προβλήματα χρηματοδότησης παραμένουν, με τις καταθέσεις να διαμορφώνονται μόλις στα 121 δισ. ευρώ και τη συνολική χρηματοδότησή τους από το ευρωσύστημα στα 96 δισ. ευρώ ή στο 26% του ενεργητικού τους, από 14% τον Δεκέμβριο του 2014.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα