«Βιαστείτε με τα προαπαιτούμενα»

Τους φόβους ότι οι δανειστές μας θα σκληρύνουν τη στάση τους έναντι της Ελλάδας μετά το Brexit, όπως είχε επισημάνει η «δημοκρατία» το περασμένο Σάββατο, επιβεβαίωσε χθες Ευρωπαίος αξιωματούχος από τις Βρυξέλλες.

«Μετά το Brexit υπάρχουν πιο πολλοί λόγοι να εφαρμόσει πιο γρήγορα η Ελλάδα το πρόγραμμα… Η υπομονή θα είναι μικρότερη» τόνισε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε ότι «δεν θα υπάρξει καμία δικαιολογία να μην ολοκληρωθούν εγκαίρως, ως τα τέλη Ιουλίου, τα προαπαιτούμενα για τη λήψη της δεύτερης δανειακής υποδόσης», ύψους 2,8 δισ. ευρώ. Δηλαδή ζήτησε τα προαπαιτούμενα μέτρα του Σεπτεμβρίου να εφαρμοστούν δύο μήνες νωρίτερα. Μεταξύ άλλων, τα ακανθώδη αυτά μέτρα περιλαμβάνουν τη στελέχωση του Εποπτικού Συμβουλίου του Κατοχικού Ταμείου, τη μεταβίβαση δεύτερου πακέτου ΔΕΚΟ στο Ταμείο, την απελευθέρωση του επαγγέλματος του μηχανικού, την περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και τις αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών.

Το υψηλόβαθμο στέλεχος τόνισε ότι ο φθινοπωρινός νέος γύρος διαπραγματεύσεων με το κουαρτέτο των πιστωτών θα κριθεί σε πέντε έξι περιοχές που σχετίζονται με την εφαρμογή των συμφωνηθέντων στο Κατοχικό Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, την αγορά ενέργειας, τα «κόκκινα» δάνεια, την ανεξάρτητη νέα Αρχή Δημοσίων Εσόδων κ.ά. Υποστήριξε ότι δεν τίθεται θέμα κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού και γενικότερα μείωσης μισθών, συμπληρώνοντας ότι το πρόβλημα είναι το μη μισθολογικό κόστος. Ωστόσο ξεκαθάρισε πως δεν μπορεί να υπάρξει επιστροφή στο προ Μνημονίου εργασιακό πλαίσιο και πρέπει να βρεθεί λύση στο θέμα της υπουργικής απόφασης για τις ομαδικές απολύσεις.

Ενώ ο εν λόγω αξιωματούχος έβαλε την υπογραφή του σε όλα τα τελευταία μνημονιακά μέτρα, τώρα εμφανίστηκε να ανησυχεί για τον αντίκτυπο της πρόσφατης φοροκαταιγίδας, πετώντας το μπαλάκι στην ελληνική πλευρά: «Οι θεσμοί όφειλαν να σεβαστούν τις επιλογές της ελληνικής κυβέρνησης». Τέλος, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μειωθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,5% του ΑΕΠ, αλλά… «στο μέλλον».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα