«Παίζει καθυστερήσεις» η Μέρκελ!

Ρεπορτάζ
Γιώργος Τραπεζιώτης

Τελικά, μια μίνι (άτυπη, βέβαια) σύνοδος κορυφής στο Βερολίνο, παραμονές της κρίσιμης διήμερης συνόδου που ξεκινά σήμερα τις εργασίες της στις Βρυξέλλες, φαίνεται ότι αρκούσε στην Ανγκελα Μέρκελ, αφενός για να πετύχει τον στόχο της -κερδίζοντας, δηλαδή, πολύτιμο χρόνο στο θέμα της πολιτικής διαχείρισης του Brexit- και, αφετέρου, για να δείξει στους εταίρους της ότι το Βερολίνο τούς… ακούει μεν, αλλά στο τέλος επιβάλλει την πολιτική του.

Κατά τη χθεσινή συνάντηση που είχε η Γερμανίδα καγκελάριος «εντός έδρας» με τους Φρανσουά Ολάντ, Ματέο Ρέντσι και Ντόναλντ Τουσκ ουσιαστικά έδειξε για ακόμα μία φορά ποιος θα είναι το αφεντικό -και- στη νέα Ευρώπη που διαμορφώνεται μετά το Brexit. Η αρχική βιασύνη, λοιπόν, που επεδείκνυαν αρχικά απέναντι στη Βρετανία οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, ζητώντας της να ενεργοποιήσει «εδώ και τώρα» τις διαδικασίες εξόδου από την Ε.Ε., χθες μετατράπηκε σε «τακτική καθυστερήσεων».

Οι διαπραγματεύσεις

Αμέσως μετά τις συναντήσεις τους με τη Μέρκελ φαίνεται ότι Ολάντ και Ρέντσι πείστηκαν ότι η πλέον συμφέρουσα στάση απέναντι στη Βρετανία είναι εκείνη που επιβάλλει την ευρωπαϊκή αντίθεση στην έναρξη διαπραγματεύσεων με το Λονδίνο πριν επισημοποιηθεί το Brexit. Θα πρέπει, δηλαδή, πρώτα ο Κάμερον να κάνει την κίνησή του, δηλαδή να ενεργοποιήσει το περίφημο άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας που οδηγεί τη Βρετανία εκτός Ε.Ε., και μετά οι Ευρωπαίοι να κινηθούν προς την κατεύθυνση των διαπραγματεύσεων με το Λονδίνο.

«Είμαστε ενωμένοι στην άποψή μας ότι το άρθρο 50 πρέπει να ενεργοποιηθεί και ότι πριν ληφθεί αυτή η απόφαση δεν μπορεί να ληφθούν περαιτέρω μέτρα» δήλωσε η Μέρκελ στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο. «Μόνο τότε», πρόσθεσε, «μπορεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να δώσει οδηγίες υπό τις οποίες θα γίνει η διαπραγμάτευση μιας εξόδου».

Επίσης, η καγκελάριος της Γερμανίας τόνισε: «Αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν ούτε άτυπες ούτε επίσημες διαπραγματεύσεις για έξοδο της Βρετανίας, μέχρι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να λάβει το αίτημα (της χώρας) για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ενωση». Και οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν, πάντως, ότι τώρα πρέπει να υπάρξει «νέα ώθηση» για την ενίσχυση της Ε.Ε., ενώ ειδικότερα ο Φρανσουά Ολάντ από την πλευρά του σημείωσε ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο στο να βρεθεί ο κατάλληλος τρόπος να διαχειριστεί η Ε.Ε. την έξοδο της Βρετανίας.

Για τον Σόιμπλε, πάντως -που συνήθως έχει… διαφορετική άποψη για τα πράγματα-, η Ε.Ε. δεν μπορεί να λειτουργεί ακολουθώντας τη συνηθισμένη προσέγγιση, αφού η Βρετανία, όπως είπε, ψήφισε υπέρ της αποχώρησης από τους κόλπους της.

Ο Γερμανός υπουργός τόνισε: «Πρέπει να επικεντρωθούμε στην Ευρώπη, στο να μεριμνήσουμε σχετικά με το γεγονός ότι ακόμα περισσότεροι άνθρωποι στην Ευρώπη -όχι μόνο στη Γερμανία, όχι μόνο στη Βρετανία, όχι μόνο στην Ελλάδα και όχι μόνο στη Δανία και τη Γαλλία- δεν κατανοούν απολύτως τι ακριβώς κάνουμε».

Αλέν Ζιπέ: Η Ευρώπη πρέπει να κάνει restart

Τη μοναδική ίσως λύση, που όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι πολίτες ψιθυρίζουν, ώστε να αποτραπεί η διάλυση της Ευρωπαϊκής Ενωσης εκστόμισε ο Γάλλος πρώην πρωθυπουργός Αλέν Ζιπέ (φωτό), αποδεικνύοντας ότι οι «παλιοί» είναι σε θέση να «διαβάζουν» τους λαούς.
Η Ευρώπη πρέπει να επανεφευρεθεί, σύμφωνα με ένα νέο σχέδιο, το οποίο θα μπορούσε να τεθεί σε πανευρωπαϊκό δημοψήφισμα αργότερα.

Θα ήταν δε «εντελώς ανεύθυνο» να διεξαχθεί ένα δημοψήφισμα στη Γαλλία πριν από αυτό, δήλωσε ο Αλέν Ζιπέ, ο οποίος φιλοδοξεί να λάβει το χρίσμα του κόμματός του για την προεδρία. «Ενα δημοψήφισμα θα χρειαστεί σε κάποιο στάδιο, με θέμα την ανοικοδόμηση της Ευρώπης» είπε ο Ζιπέ, που κάνει αγώνα ώστε οι Ρεπουμπλικάνοι (όπως μετονομάστηκε το Συντηρητικό Κόμμα της Γαλλίας) να ορίσουν εκείνον και όχι τον Νικολά Σαρκοζί υποψήφιο πρόεδρο.

Για το μέλλον της Ε.Ε., ο Ζιπέ τάχθηκε υπέρ της διακοπής κάθε περαιτέρω διεύρυνσης, υπέρ της μείωσης των αρμοδιοτήτων των ευρωπαϊκών θεσμών, αλλά και υπέρ της σύγκλισης της ευρωζώνης σε φορολογικά και κοινωνικά θέματα.

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα