Η Ελευσίνα φοράει τα γιορτινά της!

Από τη
Γιώτα Βαζούρα

Με το βλέμμα στραμμένο στη διεκδίκηση του χρίσματος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021 θα πραγματοποιηθούν τα φετινά Αισχύλεια στην πόλη του κορυφαίου Ελληνα τραγωδού Αισχύλου, την Ελευσίνα.

Σε μία από τις σημαντικότερες χρονιές της διοργάνωσης -έτος κατά το οποίο η πόλη πέρασε στην τελική φάση των περιοχών που τελικώς θα επιλεγούν για τον τίτλο- η φεστιβαλική διοργάνωση κλείνει το μάτι στην Ευρώπη, υπογραμμίζοντας με το πολυσυλλεκτικό πρόγραμμά της τους στενούς συνεκτικούς δεσμούς που οφείλουν να έχουν οι χώρες της Ε.Ε. μεταξύ τους. «Το στερεότυπο της υποβαθμισμένης πόλης παραμερίζεται με τη δυναμική παρουσία της Ελευσίνας, μιας πόλης που ξέρει, θέλει και μπορεί να μεταμορφωθεί σε βιώσιμη και δημιουργική οντότητα, πρότυπο προς μίμηση» υπογράμμισε κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και υπεύθυνος της επιτροπής των Αισχυλείων Γαβριήλ Καμπάνης.

65 εκδηλώσεις

Περισσότερες από 65 εκδηλώσεις, από τις οποίες 25 είναι παραστάσεις χορού, 23 συναυλίες, οκτώ κινηματογραφικές προβολές και τρεις εικαστικές εκθέσεις, περιλαμβάνονται στο πλούσιο πρόγραμμα των φετινών Αισχυλείων, τα οποία σηκώνουν αυλαία δυναμικά αύριο με την παρουσία του ιστορικού ιστιοφόρου «Hoppet» στο λιμάνι της Ελευσίνας. Οι καλλιτέχνες που ταξιδεύουν με αυτό θα ανεβάσουν για τέσσερις βραδιές παραστάσεις με ελεύθερη είσοδο, ενώ θα πραγματοποιήσουν για τους ενδιαφερομένους δωρεάν σεμινάρια και workshops.

Η φετινή εικαστική πρόταση της διοργάνωσης -σήμα κατατεθέν του φεστιβάλ- θα ανήκει στην καλλιτέχνιδα Ελένη Πανουκλιά. Η δημιουργός θα παρουσιάσει στο Παλαιό Ελαιουργείο το έργο με τίτλο «Ο,τι φωτεινό έχει να πει θα πρέπει να μείνει εικασία», μια εγκατάσταση για την οποία ούτε η καλλιτέχνις αλλά ούτε και η επιμελήτρια θέλησαν να αποκαλύψουν περισσότερες λεπτομέρειες στους παρευρισκομένους. «Θα δημιουργηθεί με υλικά ευτελή αλλά ιδιαίτερα σημαντικά» τόνισε η επιμελήτρια Καλλιόπη Μηνιουδάκη. «Φως, χώμα και ήχος θα βρεθούν σε διάλογο» επισήμανε, τονίζοντας ότι η έκθεση θα εγκαινιαστεί στις 3 Σεπτεμβρίου.

Τι περιλαμβάνει όμως το υπόλοιπο πρόγραμμα του φεστιβάλ, το οποίο παραδοσιακά φιλοξενείται στον χώρο του Παλαιού Ελαιουργείου; Την 1η Ιουλίου αρχίζει το Αττικό Σχολείο Αρχαίου Δράματος – Baumstrasse (αποτελεί πλέον θεσμό στα καλλιτεχνικά δρώμενα της Ελευσίνας) με την εποπτεία της Μάρθας Φριτζήλα.

Το φετινό πρόγραμμα θα είναι αφιερωμένο στον μεγάλο τραγικό ποιητή Ευριπίδη.

Το κύριο τμήμα του φεστιβάλ αρχίζει στις 12 Αυγούστου με την παράσταση «Θουκυδίδης Δραματικός: Το θέατρο του Πολέμου», ενώ ακολουθούν στις 18/8 μία συναυλία της Σόνιας Θεοδωρίδου υπό το φως της πανσελήνου, αλλά και μία βραδιά με τον Σωκράτη Μάλαμα (24/08). Μεταξύ των εκδηλώσεων που θα φιλοξενηθούν επίσης είναι η παράσταση «Επτά επί Θήβας» του Αισχύλου, του ΚΘΒΕ (31/8), η «Αντιγόνη» (συμπαραγωγή του Εθνικού) στις 2/9, ενώ στις 12/9 θα φιλοξενηθεί η «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει επίσης το γεγονός ότι θα υπάρξουν και άλλες εικαστικές δράσεις στο φετινό φεστιβάλ, όπως το «Europass – Eye’s walk digital festival», στο οποίο μια ομάδα από τη Σύρο στις 30/8 θα κάνει βιντεοπροβολές επάνω σε αγκυροβολημένα πλοία, και η παρουσίαση «Γεωγραφικά πλάτη| Ανθρώπινοι ορίζοντες», στην οποία θα δείξουν έργα τους Ρουμάνοι καλλιτέχνες (8/9).

Βιωματικός περίπατος στον Συνοικισμό 

Σήμερα το απόγευμα οι Ελευσίνιοι θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν μέρος σε έναν διαφορετικό βιωματικό περίπατο που θα λάβει χώρα στον Συνοικισμό της Ελευσίνας, μια περιοχή στην οποία εγκαταστάθηκαν Μικρασιάτες πρόσφυγες του 1922.

Ο Ευριπίδης Λασκαρίδης και η ομάδα Ωσμωσις μαζί με τους συμμετέχοντες ακούν τις αφηγήσεις των κατοίκων της γειτονιάς, οι οποίοι μοιράζονται προσωπικές ιστορίες τους. Τα Αισχύλεια θα ολοκληρωθούν στις 15 Νοεμβρίου.

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα