Ελληνικό «Love Story» του 19ου αιώνα

Φιλαρέτη Κομνηνού και Ταξιάρχης Χάνος σε μια σύγχρονη εκδοχή (του Φασουλή) του «Αγαπητικού της βοσκοπούλας» στο ΚΘΒΕ

Από τη
Γιώτα Βαζούρα

Βοσκοπούλες, τσέλιγκες, στάνες και αθώες χωριατοπούλες, με φόντο την Ελλάδα του 19ου αιώνα. Το βουκολικό δραματικό ειδύλλιο «Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας» του Δημητρίου Κορομηλά, το οποίο είναι εμπνευσμένο από το ποίημα του Γεωργίου Ζαλοκώστα «Το φίλημα», ανεβαίνει το φετινό καλοκαίρι από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος σε μια ιδιαίτερα σημαντική παραγωγή, υπό τη σκηνοθετική σφραγίδα του μοναδικού Σταμάτη Φασουλή.
Η παράσταση θα κάνει πρεμιέρα την 1η Ιουλίου στην κλειστή αλλά κλιματιζόμενη αίθουσα του Βασιλικού Θεάτρου Θεσσαλονίκης (κρατώντας συντροφιά στους θεατρόφιλους καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού) και με αυτή σηματοδοτείται η επιστροφή της Φιλαρέτης Κομνηνού στους κόλπους της κρατικής σκηνής μας, έπειτα από 13 ολόκληρα χρόνια.

Λίγο προτού οι βοσκοπούλες και οι τσέλιγκες βγουν στα… χωράφια του Βασιλικού Θεάτρου, ο «αγαπητικός» της βοσκοπούλας, ο ηθοποιός Ταξιάρχης Χάνος, ο οποίος υποδύεται τον Μήτρο, μιλάει στη «δημοκρατία» για τον ρόλο του αλλά και για την πρόκληση να ανεβάζεις στην εποχή των greeklish ένα έργο το οποίο είναι γραμμένο σε ιαμβικό δεκαπεντασύλλαβο.

«Είναι η δεύτερη φορά που παρουσιάζεται από το ΚΘΒΕ το έργο του Δημητρίου Κορομηλά» εξηγεί ο κ. Χάνος. «Η πρώτη ήταν το 1974 σε μια παραγωγή σκηνοθεσίας Κωστή Μιχαηλίδη. Το ενδιαφέρον στη φετινή παράσταση, εκτός του ότι ανεβαίνει σε μια κλιματιζόμενη αίθουσα, είναι ότι θα έχει αγγλικούς και ρωσικούς υπέρτιτλους, κάτι που θα δώσει την ευκαιρία και στους τουρίστες που θα επισκεφθούν την πόλη να παρακολουθήσουν ένα καθαρά ελληνικό και παραδοσιακό έργο».

Ο γνωστός ηθοποιός ενσαρκώνει στην παράσταση τον Μήτρο, έναν μοναχικό και μελαγχολικό τσέλιγκα, ο οποίος σε όλη τη ζωή του αναζητά να βρει τον εφηβικό έρωτά του: το κορίτσι που, όπως εύστοχα περιγράφεται στο τραγούδι «Μια βοσκοπούλα αγάπησα» (το οποίο ακούγεται μάλιστα και κατά τη διάρκεια της παράστασης), φίλησε όταν ήταν 12 χρόνων και με την ανάμνηση του γλυκού φιλιού του ζει έκτοτε….
«Είναι η απόλυτη ιστορία αγάπης, θα έλεγα» εξηγεί ο κ. Χάνος. «Μια ιστορία που αγγίζει τα όρια της ουτοπίας. Φυσικά, σήμερα κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να συμβεί. Αλλά το θέατρο βασίζεται αρκετά στο όνειρο και το παραμύθι, γι’ αυτό και εμείς προσπαθούμε να το παρουσιάσουμε με αυτό τον τρόπο».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η παράσταση, την οποία έχει σκηνοθετήσει ο Σταμάτης Φασουλής, έχει κρατήσει τον ιαμβικό δεκαπεντασύλλαβο του κειμένου, ωστόσο αποτελεί μια σύγχρονη εκδοχή του έργου, κάτι που σημαίνει ότι το φολκλορικό στοιχείο εκλείπει. «Δεν θα δείτε ούτε φουστανέλες ούτε γκλίτσες. Μονάχα στην τελευταία σκηνή, στον επίλογο της παράστασης, ως ελάχιστος φόρος τιμής στο κείμενο θα υπάρξουν και φορεσιές. Αλλά το ζητούμενο δεν ήταν να κάνουμε μια αναπαράσταση του έργου του 1890. Μας ενδιαφέρει να είναι σύγχρονο».
Οσο για το πόσο δελεαστικό είναι για το νεανικό κοινό ένα κείμενο που είναι γραμμένο στον… ξεχασμένο ιαμβικό δεκαπεντασύλλαβο; «Ξέρετε, για έναν ηθοποιό είναι στοίχημα να μπορέσει να το καταφέρει και να το αποδώσει σωστά. Είναι πρόκληση να μπορέσει να ξεφύγει λίγο από τον ρεαλισμό της καθημερινότητας και να μπορέσει να εκφράσει με τον καλύτερο τρόπο την ποιητική αυτή γλώσσα. Σίγουρα είναι ένα είδος με το οποίο δεν είναι εξοικειωμένο το νεανικό κοινό. Εύχομαι τα παιδιά να μπορέσουν να ονειρευτούν με το έργο αυτό».

* Info: Η πρεμιέρα του θεατρικού έργου «Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας» θα γίνει την 1η Ιουλίου σε κλιματιζόμενη αίθουσα του Βασιλικού Θεάτρου. Παίζουν οι Φιλαρέτη Κομνηνού, Κώστας Σαντάς, Γιολάντα Μπαλαούρα, Γιώργος Κολοβός, Μαριάννα Λαγουρού και άλλοι.

Και δάσκαλος στη δραματική σχολή

Ο Ταξιάρχης Χάνος από το 2009 διδάσκει στη δραματική σχολή του ΚΘΒΕ. Μάλιστα, λόγω των συμμετοχών του στις παραγωγές της κρατικής σκηνής, το τελευταίο διάστημα έχει γίνει μόνιμος κάτοικος Θεσσαλονίκης! «Να σας πω την αλήθεια, δεν το επιδίωξα. Από το 2009 ανεβοκατέβαινα Αθήνα – Θεσσαλονίκη λόγω της σχολής. Στη συνέχεια προέκυψαν και διάφορες προτάσεις για θεατρικές παραστάσεις».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα