Διαμαρτυρία με τσάμικα των εργαζομένων στα νοσοκομεία

Τσολιάδες που χόρευαν τσάμικο, «φυλακισμένους» που φορούσαν τις χαρακτηριστικές ριγέ στολές και κρατούσαν πλακάτ με σύνθημα «Θέλουμε δουλειά και όχι δουλεία», αλλά και ορχήστρα με κρητική λύρα και μαντινάδες περιελάμβανε η συγκέντρωση διαμαρτυρίας των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, χθες το πρωί, έξω από το υπουργείο Υγείας.

Οι εργαζόμενοι, που διαμαρτύρονται για την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση του ΕΣΥ, τοποθέτησαν συμβολικά έξω από το κτίριο του υπουργείου κουτιά εράνου για τα νοσοκομεία και το ΕΚΑΒ. Από τις 8.30 χθες το πρωί, οι διοικητικοί υπάλληλοι άρχισαν να συγκεντρώνονται στην οδό Αριστοτέλους, στο πλαίσιο της χθεσινής τετράωρης στάσης εργασίας που κήρυξε η ΠΟΕΔΗΝ, από τις 11.00 έως τις 15.00, στα νοσοκομεία της χώρας, στο ΕΚΑΒ και στην Πρόνοια.

Στο πλαίσιο της διαμαρτυρίας έκλεισαν την είσοδο του υπουργείου με συρματόπλεγμα και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας. Εκεί, τους περίμεναν τα ΜΑΤ και τα πνεύματα οξύνθηκαν, χωρίς ωστόσο να σημειωθούν σοβαρά επεισόδια.

Με αλυσίδες υποδέχτηκαν τον Ξανθό

Προσλήψεις αλλά και παραστάσεις διαμαρτυρίας, με τους εργαζομένους να αλυσοδένονται, περιλάμβανε το πρόγραμμα της χθεσινής επίσκεψης στη Θεσσαλονίκη του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού. Ο υπουργός περιόδευσε χθες στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και το Ιπποκράτειο, όπου προανήγγειλε ότι στο πρόγραμμα των προσλήψεων 760 γιατρών στο ΕΣΥ της χώρας οι 19 θα αφορούν τη Θεσσαλονίκη.

«Προφανώς δεν μπορούμε να επανέλθουμε στα προ της κρίσης επίπεδα, όμως κάνουμε πολύ συστηματικές προσπάθειες να καλύψουμε τα πιο επείγοντα κενά, να αποκαταστήσουμε λίγο την εύρυθμη λειτουργία και τον εφοδιασμό των δημόσιων νοσοκομείων με τα απαραίτητα υλικά και φάρμακα» σημείωσε ο υπουργός Υγείας, ο οποίος γνωστοποίησε ότι θα διασφαλιστεί η λειτουργία του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου στο Ιπποκράτειο και ότι θα ανοίξει η Ψυχιατρική Κλινική στο ίδιο νοσοκομείο, στο χώρο των δύο Δερματολογικών Κλινικών.

Πάντως, στο Ιπποκράτειο η υποδοχή του Ανδρέα Ξανθού δεν ήταν και η καλύτερη, καθώς πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας από το προσωπικό. Μάλιστα, έξω από το Ιπποκράτειο ο πρόεδρος των εργαζομένων στο νοσοκομείο «Αγιος Δημήτριος» Δημήτρης Μαυρόπουλος αλυσοδέθηκε για να αναδείξει με αυτόν τον τρόπο διαμαρτυρίας τα προβλήματα από τις ελλείψεις στην Υγεία. Ο κ. Ξανθός δεν τον είδε, καθώς μπήκε από άλλο σημείο στο νοσοκομείο!
Ν. Οικονόμου

Δικαιούνται φάρμακα οι ανασφάλιστοι

Εγκύκλιο με αναλυτικές πληροφορίες για τον τρόπο φαρμακευτικής κάλυψης των ανασφάλιστων πολιτών και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων εξέδωσε ο ΕΟΠΥΥ.

Οπως ανέφερε σχετικά ο πρόεδρος του οργανισμού Σωτήρης Μπερσίμης, οι ανασφάλιστοι που διαθέτουν αριθμό μητρώου κοινωνικής ασφάλισης (ΑΜΚΑ) ή νοµιµοποιητικά έγγραφα διαµονής ή κάρτα υγειονομικής περίθαλψης ασφαλισμένου (ΚΥΠΑ) δικαιούνται παροχή φαρμάκων.
Εξαιρούνται από οποιαδήποτε συµµετοχή µόνο όσοι έχουν ετήσιο ατομικό εισόδημα έως 2.400 ευρώ ή τα ζευγάρια με ετήσιο εισόδημα 3.600 ευρώ συν 600 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος.
Επίσης απαλλάσσονται από τη συμμετοχή και τα άτομα με ειδικές ανάγκες με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, καθώς και άτομα που φιλοξενούνται σε δομές Πρόνοιας.

Ο κ. Μπερσίμης, ωστόσο, σημείωσε ότι πρέπει να μεσολαβήσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα προκειμένου οι αρμόδιες υπηρεσίες αλλά και τα πληροφοριακά συστήματα να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.
Αυτό επηρεάζει τους δικαιούχους μηδενικής συμμετοχής, οι οποίοι θα πληρώνουν συμμετοχή όπως οι υπόλοιποι ανασφάλιστοι έως τις 15 Ιουλίου, αντί της 1ης Ιουνίου, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί.

Στην εγκύκλιο τονίζεται επίσης ότι τα φάρµακα υψηλού κόστους παρέχονται αποκλειστικά από τα φαρµακεία των νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ καθώς και ότι πλέον δίδεται η δυνατότητα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης των απαραίτητων φαρµάκων µέσα από το σύστηµα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης µε τη χρήση του ΑΜΚΑ και μόνο από το σύστημα ΑΤΛΑΣ.

Στο β. Αιγαίο τα πολλά κενά

Αδειάζουν τα Κέντρα Υγείας από γιατρούς και νοσηλευτές την ώρα που η ανάγκη για πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, λόγω της οικονομικής κρίσης, βρίσκεται στο «ζενίθ». Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) για το 2014, τα Κέντρα Υγείας της χώρας παραμένουν 205 -όσα ήταν και το 2013-, ωστόσο υπάρχουν μειώσεις στο ιατρικό προσωπικό κατά 3,3% και στους νοσηλευτές κατά 3,1% και μείωση κατά 8,8% στις υπόλοιπες ειδικότητες.

Τα «μαύρα» πρωτεία στη μείωση προσωπικού κατέχει η Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου, όπου πλέον το προσωπικό έχει «κουρευτεί» κατά 20,9%. Επίσης, σε ό,τι αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό, υπάρχει μείωση στη Ανατολική Μακεδονία και Θράκη κατά 12,4%, στην Πελοπόννησο κατά 8,8% και στο Νότιο Αιγαίο κατά 7,2%. Την ίδια στιγμή, στα Ιόνια Νησιά, στην Ηπειρο και την Κεντρική Μακεδονία καταγράφεται η μεγαλύτερη μείωση του προσωπικού λοιπών ειδικοτήτων – με ποσοστά 17,2%, 11,5% και 10,9%, αντιστοίχως.
Οσον αφορά, τέλος, τα ιατρικά μηχανήματα που διαθέτουν τα Κέντρα Υγείας, παρατηρείται αύξηση 7,6% στα Ιόνια Νησιά και μείωση 7,6% στη Θεσσαλία.

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα