Τσίπρας: Στη «χώρα του Μάο» με 40 επιχειρηματίες

Τα ονόματα όσων τον συνοδεύουν στο Πεκίνο. Μαζί και το μισό υπουργικό

Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται από σήμερα στο Πεκίνο, όπου θα παραμείνει έως τις 6 Ιουλίου, επικεφαλής πολυπληθούς αντιπροσωπίας στην οποία εκτός από το μισό υπουργικό συμβούλιο συμμετέχουν εκπρόσωποι από 40 επιχειρηματικούς ομίλους της χώρας. Το υπερμέγεθες της ελληνικής αποστολής φανερώνει το ενδιαφέρον και τις πολλές προσδοκίες της κυβέρνησης αλλά και του επιχειρηματικού κόσμου από το ταξίδι στην Κίνα, που γίνεται αμέσως μετά μετά την περιπετειώδη κύρωση από τη Βουλή της οριστικής παραχώρησης του ΟΛΠ στην Cosco.

Στον κατάλογο των επιχειρηματιών και των στελεχών κρατικών επιχειρήσεων που συνοδεύουν τον πρωθυπουργό στο ταξίδι του στην Κίνα περιλαμβάνονται ο Αχιλλέας Κωνσταντόπουλος της TEMES, ο διευθύνων σύμβουλος της Aegean Airlines Ευτύχης Βασιλάκης, ο Κωσταντίνος Πλέτσας από την ξενοδοχειακή αλυσίδα Grecotel, ο Κωνσταντίνος Γιαννίδης από τη βιομηχανία χρωμάτων VITEX, ο πρόεδρος του ΣΕΠΕ (Σύνδεσμος Εταιριών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών) Τάσος Τζήκας, ο Νίκος Κουτσιανάς από την Apivita και ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνική Πανγαία Αριστοτέλης Καρυτινός. Δύο στελέχη, τους Δημήτρη Γεωργόπουλο και τον επικεφαλής Νίκο Θεοδωρίδη, στέλνει η Archirodon, η οποία φέρεται ότι διεκδικεί το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου σε συνεργασία με κινεζικό κατασκευαστικό κολοσσό.

Από τον χώρο των κατασκευών προέρχεται και ο Χ. Αλεξόπουλος της Δομοτεχνικής από τη Θεσσαλονίκη. Συμμετέχουν επίσης η Ελένη Πολυχρονοπούλου από τη Hemexpo (Ελληνες Κατασκευαστές Ναυτιλιακού Εξοπλισμού), η Νικολέττα Καπερώνη από την Καπερώνη BFG Α.Ε., ο Ανδρέας Μάνεσσης από τη Μάνεσσης Travel, οι Βασίλης Θεοχαράκης και Δημήτρης Σύρμας από το Metropolitan Hospital, ο Σπύρος Κοτρώτσιος από τη Euromedica, οι Αργυρώ Τσελέπη και Ζαχαρούλα Κρεζια από την Kritsia Travel, Γ. Καούσσης από την εταιρία εξοπλισμού διαχείρισης απορριμμάτων Α. Καούσσης, Γ. Φλωράς και Αγγελος Ξυλογιάννης, καθώς και ο Γ. Χατζηθεοδοσίου από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών.

Στην αποστολή συμμετέχουν επίσης ο πρόεδρος του Enterprise Greece Χρήστος Στάικος και άλλα τρία στελέχη, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ Γιάννης Μπενίσης, ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας, ο επικεφαλής της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης και ο επικεφαλής του Γραφείου Διοίκησης Νικόλας Δούζινας, οι Κοσμάς Χριστίδης και Ζαχαρίας Γκίκας από την ΕΑΒ, ο Κυριάκος Ποζρικίδης από τη HELEXPO και ο Βασίλης Μακιός από το συνεργατικό σχηματισμό Corallia.

Ο Αλέξης Τσίπρας, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Κινεζικό Πρακτορείο Ειδήσεων λίγο πριν αναχωρήσει από την Αθήνα χαρακτήρισε στρατηγική επιλογή τη συνεργασία με την Κίνα και την ενίσχυση των διμερών σχέσεων. Συμπυκνώνοντας τις συμφωνίες που θα υπογραφούν, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση στοχεύει ιδιαίτερα στην περαιτέρω αύξηση των εξαγωγών ελληνικών προϊόντων στη μεγάλη κινεζική αγορά στον αγροδιατροφικό τομέα και στην υλοποίηση του ενδιαφέροντος των κινεζικών επιχειρήσεων για επενδύσεις στην Ελλάδα, κυρίως στον τομέα των μεταφορών και των υποδομών.

Στο Σινικό τείχος και τα αξιοθέατα

Στην Κίνα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα έχει γεμάτο πρόγραμμα, με συναντήσεις αλλά και επισκέψεις στα αξιοθέατα της χώρας. Σήμερα θα παραχωρήσει συνέντευξη στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο της Κίνας CCTV. Την Κυριακή θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο του Wanda Group, και θα επισκεφθεί το τεχνολογικό πάρκο HUAWEI και αργότερα το σινικό τείχος. Τη Δευτέρα θα δει Κινέζους δημοσιογράφους και θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της Κίνας Ζανγκ Ντετζιάνγκ, ενώ αργότερα θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό Λι Κεκιάνγκ. Θα ακολουθήσουν διευρυμένες διαβουλεύσεις των δύο κυβερνητικών αντιπροσωπιών και υπογραφή διμερών συμφωνιών.

Την Τρίτη ο Αλέξης Τσίπρας θα επισκεφθεί την Απαγορευμένη Πόλη του Πεκίνου, θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο των Ηρώων του Λαού, στην πλατεία Τιεν Αν Μεν και το απόγευμα θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κίνας Ξι Γινπίνγκ. Ακολούθως θα αναχωρήσει για τη Σανγκάη.
Την Τετάρτη θα έχει επαφές με τον πρόεδρο της κινεζικής εταιρίας ηλεκτρονικού λιανικού εμπορίου Alibaba και με τον πρόεδρο της COSCO. Επονται επίσκεψη στο Κέντρο Ερευνας και Ανάπτυξης της ΖΤΕ και συνάντηση με τον πρόεδρο της ΖΤΕ, τον δήμαρχο Σανγκάης Γιανγκ Ξιονγκ, επίσκεψη στο Μουσείο της Σανγκάης, συναντήσεις με τον πρόεδρο της κινεζικής επενδυτικής εταιρίας Fosun και άλλους Κινέζους επιχειρηματίες. Το απόγευμα της ίδιας μέρας ο πρωθυπουργός θα αναχωρήσει από τη Σανγκάη προς Αθήνα.