Τυφώνας για τους μισθούς

Υπέρ πίστεως (στο Μνημόνιο) και πατρίδος οι 13ος-14ος στον ιδιωτικό τομέα, παρά τις κουραστικές διαψεύσεις
Με το μαχαίρι στα…δόντια οι τροϊκανοί για τη δεύτερη αξιολόγηση το φθινόπωρο
■ Απίστευτο ψέμα του ΔΝΤ για τον δήθεν πολύ υψηλό «κατώτατο» στην ΕλλάδαΔιαβάστε παρακάτω ολόκληρο το άρθρο

Η Θέση μας: Υφος και ήθος στην πολιτική

Διαβάστε online την «δημοκρατία» , εδώ

Διαβάστε επίσης:

►Ο επιχειρηματίας της διασποράς, ο εργολάβος (πάλι τα… ίδια) και ο «γιος τού πάρ’ τα όλα»
Οι τηλεοπτικές άδειες στη λογική τού «τόσα δίνω, πόσα θες;», οι υποψήφιοι καναλάρχες και η «αριστερή» εφευρετικότητα
Αρθρο του Εκδότη, Ι.Ν. Φιλιππάκη

►Η τράπεζα Πειραιώς, ο αλλαζών εφοπλιστής και το ακάλυπτο δάνειο των 40.000.000€ 

►Η… γραβάτα, οι διακοπές και ο βραχνάς της λιτότητας

►Μεγαλεία για Πορτογαλία!
Στον θρόνο της Ευρώπης η ομάδα του Σάντος

►Κατσιμάδης για την Jet Oil
Είναι αποφασισμένος, λένε, να επενδύσει 120.000.000 σε αναδιάρθρωση χωρίς προσφυγή στο άρθρο 99

►Αγριες μάχες στα Εξάρχεια
Επεισόδια με τραυματίες έπειτα από συναυλία

►Στον Πανάγιο Τάφο ο Μητσοτάκης
Η επίσκεψη του Κυριάκου (μαζί με τη σύζυγό του Μαρέβα) στην πόλη του Ιησού

►ΕΓΚΥΡΕΣ ΠΗΓΕΣ
Ποιος είπε «όχι» για λειτουργία στην Αγια- Σοφιά; 

►Με καύσωνα από Τετάρτη!
Ερχεται δεύτερο κύμα

►Κορίτσια από «χρυσάφι» στον στίβο! Πρώτη η Στεφανίδη, τρίτη η Παπαχρήστου

►Τα καμώματα μιας φώκιας
Η Αργυρώ ξετρελαίνει τη Σάμο

Ρεπορτάζ:
Βασίλης Αγγελόπουλος

Φθινόπωρο της μεγάλης σφαγής μισθών, συντάξεων, επιδομάτων και εργασιακών δικαιωμάτων θα είναι το φετινό, καθώς στην καταιγίδα σκληρών ασφαλιστικών και φορολογικών μέτρων έρχονται να προστεθούν οι πιέσεις του κουαρτέτου των δανειστών για ισοπεδωτικά μέτρα στο εργασιακό πεδίο, όπως προκύπτει από έγγραφο των πιστωτών που είδε χθες το φως της δημοσιότητας.

Η φθινοπωρινή λαίλαπα περιλαμβάνει τις ήδη γνωστές μειώσεις που προκύπτουν από την αυξημένη (από το τέλος Ιουνίου) παρακράτηση σε μισθούς και συντάξεις, την πλήρη εφαρμογή των περικοπών στις επικουρικές συντάξεις κατά 5%-40%, τις αναδρομικές περικοπές στο ΕΚΑΣ και τα μερίσματα των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς και τις μνημονιακές δεσμεύσεις για αναθεώρηση επιδομάτων και μη μισθολογικών παροχών σε όλα τα ειδικά μισθολόγια του Δημοσίου. Τα μέτρα αυτά γίνονται ακόμη πιο δυσβάσταχτα, γιατί εφαρμόζονται σε μια περίοδο που πρέπει να εξοφληθούν φόροι συνολικού ύψους 30 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους, με πρώτους τον φόρο εισοδήματος και τον φόρο ακινήτων (ΕΝΦΙΑ).

Μέσα σε αυτό το εκρηκτικό σκηνικό, οι επικεφαλής των δανειστών, με επίσημο έγγραφο προς την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για τα εργασιακά, δίνουν το στίγμα των άγριων διαθέσεών τους εν όψει της φθινοπωρινής διαπραγμάτευσης για τα εργασιακά και απαιτούν νέες παρεμβάσεις στον κατώτατο μισθό, που θεωρούν ότι είναι από τους «υψηλούς» στην Ε.Ε., ενώ ουσιαστικά ζητούν και περιορισμό 13ου και 14ου μισθού, σε συνδυασμό με περαιτέρω απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και τροποποιήσεις στον συνδικαλιστικό νόμο, με έμφαση την προκήρυξη απεργιών. Ειδικά για το τελευταίο, οι δανειστές επιδιώκουν να μετατρέψουν τους κοινωνικούς εταίρους σε… διακοσμητικά στοιχεία, δυσκολεύοντας τις απεργίες στο μέλλον και δίνοντας ταυτόχρονα στους εργοδότες δικαίωμα ανταπεργίας.
Το υπουργείο Εργασίας ανέφερε χθες ότι το συγκεκριμένο κείμενο δεν εστάλη ποτέ στην κυβέρνηση και επιμένει ότι οι διαπραγματεύσεις επικεντρώνονται σε τρία σημεία: συλλογικές συμβάσεις και επαναφορά τους, ομαδικές απολύσεις και συνδικαλιστικός νόμος.
Πιο αναλυτικά, το κουαρτέτο προβάλλει τις εξής απαιτήσεις:

* Κατώτατος μισθός: Να καθορίζονται οι κατώτατες αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα από το κράτος και να μην περιλαμβάνουν τυχόν προσαυξήσεις λόγω προϋπηρεσίας (τριετία) ή επιδόματα (π.χ. τέκνων). Σήμερα το όριο που έχει τεθεί είναι τα 586 ευρώ, που με την προσθήκη έως τριών τριετιών φτάνουν τα 761 ευρώ μεικτά για όσους, ανειδίκευτους εργάτες, έχουν πάνω από εννέα έτη προϋπηρεσίας. Στο εξής η τρόικα ζητάει να υπάρχει μόνο το όριο των 586 ευρώ, που για νέους έως 25 ετών είναι 511 ευρώ, και τίποτε περισσότερο.

* 13ος – 14ος μισθός:
Οι κατώτατες αποδοχές να αποτελούν ένα μοναδικό ποσό αναφοράς. Σε μια τέτοια περίπτωση, είναι πολύ πιθανό να τεθεί και θέμα κατάργησης 13ου και 14ου μισθού, που αποτελούν προσθήκη στην ετήσια αμοιβή των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.

* Ομαδικές απολύσεις:
Να εξεταστεί η αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων από 5% των εργαζομένων, ανά μήνα, στο 10% για επιχειρήσεις άνω των 150 ατόμων. Επίσης, θεωρεί δεδομένη την κατάργηση των περιορισμών που υφίστανται σήμερα από τη νομοθεσία.

* Συνδικαλιστικός νόμος:
Να γίνει πιο δύσκολη η προκήρυξη απεργιών. Οι πιστωτές θέλουν να λαμβάνεται η σχετική απόφαση από την πλειοψηφία των εργαζομένων ενός κλάδου και όχι από την πλειοψηφία των εκλεγμένων συνδικαλιστών ενός Δ.Σ., όπως γίνεται σήμερα. Παράλληλα, ανοίγουν και θέμα ανταπεργίας (lock out), ως αντίμετρο από την πλευρά των εργοδοτών, αλλά μόνο για περιπτώσεις που μια απεργία θα έχει κριθεί καταχρηστική.

Κατώτατος: Το ψέμα του ΔΝΤ!

Οσο και αν το κουαρτέτο των δανειστών, με πρωταγωνιστή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), πιέζει για περαιτέρω μείωση του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα, επαναλαμβάνοντας διαρκώς ότι είναι «από τους υψηλότερους στην Ε.Ε.», τα στοιχεία δείχνουν ότι η αλήθεια είναι διαφορετική και οι πιστωτές συνειδητά την παραποιούν για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα.

Η Ελλάδα δεν βρίσκεται στην κορυφή, αλλά ακριβώς στη μέση: στην ενδέκατη θέση, επί συνόλου 22 κρατών-μελών της Ε.Ε., τα οποία έχουν υιοθετήσει σύστημα επιβολής κατώτατου μισθού. Οπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης της ΓΣΕΕ για την ελληνική οικονομία, οι κατώτατες αποδοχές στη χώρα μας βρίσκονται στα 684 ευρώ μεικτά, πολύ μακριά από την πρώτη θέση που κατέχει το Λουξεμβούργο με 1.923 ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι τόσο η Ιρλανδία (δεύτερη με 1.546 ευρώ) όσο και η Ισπανία (ένατη με 764 ευρώ), δύο χώρες που επίσης δοκιμάστηκαν από πολιτικές σκληρής λιτότητας, έχουν σημαντικά υψηλότερο κατώτατο μισθό. Σε απόλυτα μεγέθη ο κατώτατος μισθός κυμαίνεται:

* Μεταξύ 1.467 και 1.923 ευρώ σε χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ολλανδία, η Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο.

*Από 618 έως 791 ευρώ σε χώρες όπως η Πορτογαλία, η Ελλάδα, η Μάλτα, η Ισπανία και η Σλοβενία (στοιχεία δεύτερου εξαμήνου 2015).

*Από 215 έως 431 ευρώ στα πιο πρόσφατα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Παυλόπουλος:Ενα ευρωομόλογο η λύση για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη!

Καμπανάκι για το χρέος, που απειλεί να τινάξει στον αέρα όχι μόνο την Ελλάδα αλλά ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, έκρουσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Μιλώντας, ο Προκόπης Παυλόπουλος χθες στο Πανεπιστήμιο Πατρών, κατά την τελετή αναγόρευσής του σε επίτιμο διδάκτορα της Σχολής Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, τόνισε: «Μόνον η έκδοση μιας μορφής ευρωομόλογου μπορεί ν’ αντιμετωπίσει την οξυτάτη κρίση χρέους στην ευρωζώνη».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κάνοντας δυσοίωνες προβλέψεις για τις αντοχές της ευρωζώνης στην κρίση, εάν δεν αλλάξει πολιτική, αλλά και αφήνοντας αιχμές για το Βερολίνο, επισήμανε ότι το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων (ΟΜΤ) δεν θα μπορέσει, τελικώς, να οδηγήσει σε αποτελεσματική αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, που ήδη «χτυπά την πόρτα» της ευρωζώνης και πρόκειται να ενταθεί. Και αυτό γιατί, κατά τον Π. Παυλόπουλο: «Η, ούτως ή άλλως, περιορισμένη εμβέλεια του προγράμματος ΟΜΤ «παρασάγγας» απέχει έστω και από μια στοιχειώδη μορφή ευρωομολόγου που, μάλλον, φαίνεται ολοένα και περισσότερο αναγκαίο για την υπεράσπιση της ζώνης του ευρώ μπροστά στις διαφαινόμενες μεγάλες προκλήσεις, οι οποίες την απειλούν».

Με αφορμή τις αναφορές περί αριστείας πριν από την τελετή αναγόρευσής του σε επίτιμο διδάκτορα, ο ίδιος υπογράμμισε ότι «πίστευα και πιστεύω πάντοτε ότι και στην πολιτική, κατεξοχήν, ισχύει η αριστεία», διευκρινίζοντας ότι για να μπορέσει κανείς να διεκδικήσει την πολιτική ανάδειξή του, θα πρέπει προηγουμένως να έχει καταξιωθεί στον κοινωνικό στίβο, με το λειτούργημα ή το επάγγελμα που έχει επιλέξει.

Ν. Ελευθερόγλου

Eurogroup: Πιέσεις σήμερα σε Τσακαλώτο

Μετά τα εξ αποστάσεως προειδοποιητικά μηνύματα προς την κυβέρνηση να επισπεύσει την υλοποίηση των προαπαιτούμενων μέτρων για την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται να τα… ακούσει κι από κοντά στο σημερινό Eurogroup.
Παρότι το «ελληνικό ζήτημα» δεν υπάρχει στην επίσημη ατζέντα της συνεδρίασης, θεωρείται βέβαιο ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, στο πλαίσιο της συζήτησης για τις επιπτώσεις του Brexit, θα πιέσουν τον κ. Τσακαλώτο να πατήσει γκάζι. Προς την ίδια κατεύθυνση θα νουθετήσει την κυβέρνηση και ο Γάλλος επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος έχει προγραμματίσει επίσκεψη στην Αθήνα στις 18 Ιουλίου.

Με βάση την πρώτη επικαιροποίηση του τρίτου Μνημονίου, η ενεργοποίηση του Κατοχικού Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων και η επιλογή των προσώπων που θα στελεχώσουν τα όργανα διοίκησής του, η περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και οι αλλαγές στις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών έπρεπε να είχαν ήδη προχωρήσει έως το τέλος Ιουνίου.

{{-PCOUNT-}}36{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα