Νέα έρευνα -σοκ για νοσοκομεία- ΠΕΔΥ

Τραγικές οι ελλείψεις, χάνονται 500.000.000 € έσοδα, καταρρέει και η φαρμακοβιομηχανία

Ρεπορτάζ
Ρίτα Μελά

Η παρατεταμένη οικονομική κρίση έχει απογυμνώσει τα νοσοκομεία από μηχανήματα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το Αντικαρκινικό Νοσοκομείο «Μεταξά» που δεν διαθέτει απεικονιστικό μηχάνημα. Την ίδια ώρα, η δραματική υποστελέχωση στα ΠΕΔΥ της χώρας αποκαλύπτει ότι δεν υπάρχει σχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), ενώ το γεγονός ότι δεν αξιοποιούνται τα ηλεκτρονικά εργαλεία για έλεγχο στη συνταγογράφηση φάρμακων αλλά και εξετάσεων, σε πραγματικό χρόνο, έχει ως αποτέλεσμα να χάνονται τουλάχιστον 500.000.000 ευρώ (!) κάθε χρόνο από τα δημόσια ταμεία. Παράλληλα, η φαρμακοβιομηχανία της χώρας, που προσφέρει 50.000 θέσεις εργασίας, είναι στα όρια της κατάρρευσης, επειδή δεν υπάρχει εθνική πολιτική φαρμάκου.

Τα παραπάνω είναι μερικά μόνο από τα συμπεράσματα του 7ου συνεδρίου Pharma & Health Conference, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα, και αποδεικνύουν για άλλη μια φορά τη δραματική κατάσταση στον χώρο της Υγείας.
Σύμφωνα με τον καρδιολόγο, γενικό γραμματέα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού – ΕΟΠΥΥ Αθανάσιο Αποστολόπουλο, δεν υπάρχει σχέδιο για την ΠΦΥ: «Το σύστημα αποδέχεται μόνο αυτούς που θα κλείσουν τα ιατρεία τους και όχι εκείνους που αξιολογούνται επιστημονικά» ανέφερε, κάνοντας λόγο για μαρξιστική σύλληψη στην ΠΦΥ, που εγγυάται την αποτυχία του συστήματος.

Την ίδια στιγμή, ανεκμετάλλευτο εργαλείο αποδεικνύεται ο έλεγχος σε πραγματικό χρόνο (real time), σύμφωνα με τον δρα Βασίλη Αποστολόπουλο, διευθύνοντα σύμβουλο του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών. «Γνωρίζουμε ότι από μια δαπάνη περίπου 250.000.000 ευρώ, τα 50.000.000 ευρώ είναι προκλητά» σημείωσε συγκεκριμένα και προσέθεσε: «Η εξοικονόμηση από την εφαρμογή του real time ελέγχου μπορεί να αγγίξει και τα 500.000.000 ευρώ τον χρόνο»!

Δεν υπάρχει εθνική πολιτική φαρμάκου, τόνισε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) Θεόδωρος Τρύφων. «Το σημερινό ασφυκτικό περιβάλλον δημιουργεί κίνδυνο εξαιτίας του πολύ μεγάλου clawback και του μεριδίου αγοράς των καινούργιων φαρμάκων. Η έλλειψη ενός σταθερού συνομιλητή και η απουσία συνεννόησης όμως αποτελούν πρόβλημα. Είμαστε στα όρια της αποεπένδυσης» δήλωσε ο κ. Τρύφων.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα