Παραμυθένιες ιστορίες και φέτος στην Τζια

Στις 23 Ιουλίου αρχίζει το πρόγραμμα εκδηλώσεων του 14ου Φεστιβάλ με ενδιαφέρουσες αφηγήσεις και γευστικές λιχουδιές σε όλο το νησί

Από τη Γιώτα Βαζούρα

Στην Κέα εφέτος «μαγειρεύονται» παραμυθένιες ιστορίες μέσα σε αχνιστά τσουκάλια και φούρνους που «μοσχομυρίζουν» μυρωδικά και μπαχάρια! Η 14η Γιορτή Παραμυθιών, που πραγματοποιείται με ευλαβική συνέπεια όλα αυτά τα χρόνια, επιστρέφει με ένα… λαχταριστό πρόγραμμα εκδηλώσεων, στις οποίες εφέτος συνδυάζονται οι αφηγήσεις με τις γευστικές λιχουδιές! Με αφορμή την έναρξη της Γιορτής στις 23 Ιουλίου (θα διαρκέσει ως τις 31 Ιουλίου) ο πρόεδρος του Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών -διοργανωτής του Φεστιβάλ- μιλάει στη «δημοκρατία» για τη μαγική δύναμη που έχουν οι ιστορίες όχι μόνο να μας ταξιδεύουν αλλά και να μας επαναφέρουν στην πραγματικότητα.

«Ξέρετε, τα παραμύθια είναι πάντα επίκαιρα και διαχρονικά, διότι κουβαλούν συλλογικές μνήμες. Τα παραμύθια είναι ένας ζωντανός οργανισμός και κατ’ επέκταση δεν μπορούν να μένουν αδιάφορα στην εποχή την οποία ακούγονται και λέγονται. Το παραμύθι δεν είναι απολίθωμα. Εμείς οι αφηγητές, που είμαστε μεταφορείς μνήμης, πρέπει επομένως να λαμβάνουμε υπ’ όψιν τις συνθήκες στις οποίες ζούμε».

Γι’ αυτό και η φετινή γιορτή έχει τον τίτλο «Πείνα, δίψα, φαΐ, πιοτί» αποτίοντας έτσι φόρο τιμής στο ψωμάκι, αυτή την ταπεινή αλλά τόσο χορταστική τροφή. «Το θέμα της πείνας και των δυσκολιών στην εύρεση τροφής είναι ιδιαίτερα επίκαιρο, ειδικά τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, λόγω της βαθιάς ύφεσης που έχει χτυπήσει τη χώρα μας» λέει ο κ. Ευγενικός εξηγώντας το σκεπτικό της επιλογής του συγκεκριμένου θέματος.

Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες αφηγήσεις της φετινής διοργάνωσης είναι εκείνη του Ινδού Peter Chand, του καλλιτεχνικού διευθυντή του βρετανικού φεστιβάλ «Στην άκρη», η οποία θα γίνει -για πρώτη φορά στα χρονικά της γιορτής- σε ένα αλώνι της Κέας! «Ο Chand μας έχει επισκεφθεί ξανά πριν από επτά χρόνια. Είναι ένας χαρισματικός δημιουργός. Μάλιστα, η αφήγησή του θα γίνει σε ένα ιδιαίτερο μέρος, στο οποίο θα έχει προηγηθεί και αλώνισμα!Στη δεύτερη αφήγηση που θα κάνει -στην τελετή λήξης της γιορτής-, εκτός από την ιστορία που θα μοιραστεί μαζί μας, θα μαγειρέψει και ρύζι με μια παραδοσιακή ινδική συνταγή».

Το πρόγραμμα και εφέτος απλώνεται σε όλο το νησί. Στο μονοπάτι του Προφήτη Ηλία, στην παραλία του Ορκού (όπου γύρω από ένα τσουκάλι γεμάτο φαγητό θα ακουστούν υπέροχες ιστορίες από όλο τον κόσμο), στο Μουσείο Αγροτικής, Λαογραφικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς στον Μυλοπόταμο αλλά και σε διάφορες ακόμη γραφικές και ειδυλλιακές γωνιές της Τζιας.

«Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι εφέτος, έπειτα από χιλιάδες χρόνια, θα χρησιμοποιηθεί το Αρχαίο Θέατρο της Καρθαίας. Ηταν βυθισμένο κάτω από το χώμα και ξεθάφτηκε τη χρονιά που μας πέρασε. Εχει γίνει πλέον μερική αποκατάστασή του, έχουν αποκαλυφθεί η ορχήστρα και πολλές από τις κερκίδες του. Είναι ένα στολίδι για την Ελλάδα. Σε αυτό θα αφηγηθώ στις 30/07 το Συμπόσιο του Πλάτωνα, υπό τη συνοδεία της αρχαίας λύρας Είναι πολύ μεγάλη η χαρά μας, διότι η Γιορτή Παραμυθιών κάνει την εκκίνηση αυτού του θεάτρου».
Ακόμη το «παρών» στην παραμυθένια γιορτή θα δώσει και ο Βέλγος Tom Van Outryve, ο οποίος θα μας θέσει το δίλημμα «Γάλα ή μπίρα;»

Αυξημένο το ενδιαφέρον του κόσμου

Οπως αναφέρει ο κ. Ευγενικός, εφέτος το ενδιαφέρον του κόσμου για να έρθει στο νησί και να παρακολουθήσει τη γιορτή είναι ιδιαίτερα αυξημένο. «Από τις κρατήσεις που μέχρι στιγμής έχουν γίνει αλλά και τα e-mails που λαμβάνουμε καταλαβαίνουμε ότι θα έρθει αρκετός κόσμος. Ισως ποτέ άλλοτε δεν υπήρχαν τόσο πολλές κρατήσεις δωματίων για τη διοργάνωση. Αναμένουμε ένα πολύ ορεκτικό φεστιβάλ»! Να σημειωθεί ότι οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με την αιγίδα και την υποστήριξη του Δήμου Κέας αλλά του ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα του φεστιβάλ μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.http://giortiparamythion.blogspot.gr/

Info: Η 14η Γιορτή Παραμυθιών της Κέας θα ξεκινήσει στις 23 Ιουλίου και θα διαρκέσει ως τις 31 Ιουλίου.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα