Τέλος στις άδειες οικοδόμησης

Διπλά σε Δημόσιο
Ανατροπή-σοκ για χιλιάδες ιδιοκτήτες γης! Θα περάσει αυτή η παράλογη τροπολογία;
Ακόμα και τα οικόπεδα που συνορεύουν με επαρχιακές οδούς χάνουν την αξία τους και μεταρέπονται πλέον σε αγροτεμάχια

Διαβάστε παρακάτω ολόκληρο το άρθρο

Η Θέση μας: Η κόκκινη γραμμή των εργαζομένων

Διαβάστε online την «δημοκρατία» , εδώ

Διαβάστε επίσης:

► Οι μαθητές «μαστίγωσαν» τον Φίλη στη Βουλή των Εφήβων
Του τα έψαλαν για τα Αρχαία, τα Θρησκευτικά και τις παρελάσεις. Απίστευτη απάντηση – ομολογία του υπουργού: «Θέλουμε ουδετερόθρησκο σχολείο»

►Καμμένος: «Να μην πάρει άδεια TV π Χρ. Καλογρίτσας»
Δηλώσεις του υπουργού Αμυνας για τον εργολάβο κουμπάρο του

► «Δωράκια» Στουρνάρα στις ξένες ιστοσελίδες αλλά και τις τράπεζες
Τι κρύβει η…χαλάρωση των capital controls που προτείνει στοςυ θεσμούς

►Παραλήρημα Γκιρτζίκη κατά Κοντονή
Με αφορμή τη συνέντευξη του υφ. Αθλητισμού στην «κυριακάτικη δημοκρατία»

►Η… Μέρκελ της Βρετανίας πρωθυπουργός από αύριο
Μοναδική υποψήφια η Τερέζα Μέι. Και πρόταση νόμου στη Βουλή υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα

►Εφοδος των  «κομάντος» της ΕΛ.ΑΣ. στα Εξάρχεια για τη  «μαφία» των ναρκωτικών

►Προσκύνημα του Ιερώνυμου στον τάφο του Αγίου Παϊσίου
Σήμερα γιορτάζεται η μνήμη του. Εκατοντάδες πιστοί από όλη την Ελλάδα συρρέουν στο ιερό Ησυχαστήριο Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στη Σουρωτή Θεσσαλονίκης

►Εκθεση του ΟΗΕ! Η Αλβανία στους πέντε μεγαλύτρεους παραγωγούς μαριχουάνας

►Οι ανθρώπινες στιγμές της Γαλλίας!
Εικόνες με κοντράστ συναισθημάτων που θα μείνουν στην Ιστορία

Του
Βασίλη Παπακωνσταντόπουλου

Με οικονομική καταστροφή απειλούνται εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες οικοπέδων που «βλέπουν» σε δημόσιους δρόμους (ακόμα και επαρχιακούς) σε όλη τη χώρα! Η κυβέρνηση σχεδιάζει να απαγορεύσει την ανέγερση οποιουδήποτε ακινήτου στις περιοχές αυτές και εάν περάσει η σχετική νομοθετική ρύθμιση που κατατέθηκε στη Βουλή, τότε τα οικόπεδα αυτά, εν μια νυκτί, θα μετατραπούν σε αγροτεμάχια ελάχιστης έως μηδαμινής αξίας!

Τυχεροί είναι όσοι έχουν ήδη χτίσει στα συγκεκριμένα οικόπεδα με νόμιμη άδεια ή πρόλαβαν να εκδώσουν οικοδομική άδεια. Αντίθετα, χαμένοι είναι όσοι είχαν εκδώσει άδεια, αλλά δεν προχώρησαν στην ανέγερση κτίσματος, καθώς δεν επιτρέπεται η ανανέωση της οικοδομικής άδειας, αλλά και όσοι έχουν καταθέσει πλήρη φάκελο για να βγάλουν άδεια, αλλά η αίτησή τους δεν έχει εγκριθεί ακόμα. Με 12 λέξεις «κρυμμένες» σε άρθρο του σχεδίου νόμου για τους υδρογονάνθρακες, το υπουργείο Περιβάλλοντος καταργεί αιφνιδιαστικά όλες τις παρεκκλίσεις της εκτός σχεδίου δόμησης σε περιοχές γεωργικής γης, φέρνοντας τα πάνω κάτω για πάρα πολύ κόσμο, που πλέον δεν θα μπορεί να αξιοποιήσει οικιστικά οικόπεδα με πρόσοψη σε εθνικές και επαρχιακές οδούς.

Ουσιαστικά, η κυβέρνηση βάζει «πάγο» σε κάθε οικοδομική, οικονομική και επιχειρηματική δραστηριότητα σε αγροτικές περιοχές εκτός οικισμών, με τους ιδιοκτήτες να μην μπορούν ούτε να χτίσουν ούτε να πουλήσουν ως οικόπεδα τα ακίνητά τους!
«Οι παράγραφοι 11 (α) και (β) του άρθρου 51 του Ν. 4178/2013 καταργούνται», όπως αναφέρεται στο άρθρο 50 του νομοσχεδίου. Τι έλεγαν οι παράγραφοι που καταργούνται; Οτι «επιτρέπεται, κατά παρέκκλιση από κάθε άλλη διάταξη, η χορήγηση έγκρισης δόμησης και άδειας δόμησης σε ακίνητα εντός εκτάσεων αγροτικής γης υψηλής παραγωγικότητας, εφόσον αυτά έχουν πρόσωπο σε εθνικές, επαρχιακές και δημοτικές οδούς ή και βρίσκονται εντός αποστάσεως 200 μέτρων από τον άξονα εθνικών, επαρχιακών οδών και 150 μέτρων από τον άξονα των δημοτικών οδών».

Απαγόρευση

Με τις ισχύουσες διατάξεις, δηλαδή, οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε εκτός σχεδίου περιοχές, χαρακτηρισμένες γεωργικές ζώνες υψηλής παραγωγικότητας, μπορούσαν κάλλιστα να χτίσουν σπίτια, εξοχικά ή επιχειρήσεις, ακόμα κι αν τα οικόπεδά τους ήταν κάτω των 4 στρεμμάτων. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι τα οικόπεδα να «βλέπουν» σε δρόμο (εθνική οδό, επαρχιακή οδό, δημοτική οδό) ή να βρίσκονται σε συγκεκριμένη απόσταση 200 και 150 μέτρων αντίστοιχα από εθνικό – επαρχιακό δρόμο και από δημοτικό δρόμο.

Με τη διάταξη του ΥΠΕΚΑ, όμως, έρχεται η πλήρης ανατροπή, καθώς, όπως επισημαίνει η ΠΟΜΙΔΑ, σε όλα αυτά τα ακίνητα απαγορεύεται πλέον ρητά η οικοδόμηση κατοικίας ή επαγγελματικού ακινήτου. «Χιλιάδες δομήσιμα αγροτεμάχια σε όλη τη χώρα, που βρίσκονται κατά μήκος εθνικών, επαρχιακών και δημοτικών οδών, με πρόσωπο σε αυτούς τους άξονες, μετατρέπονται σε απλά χωράφια» σχολίασε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Μανιάτης.

{{-PCOUNT-}}22{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα