Κατασκήνωση αλληλέγγυων στο ΑΠΘ

Επί ποδός οι πρυτανικές Αρχές! Σφράγισαν τις κτιριακές εγκαταστάσεις για να προστατεύσουν το ίδρυμα

Ρεπορτάζ
Θάνος Χερχελετζής

Σε συναγερμό βρίσκεται το ΑΠΘ, με αφορμή τη διοργάνωση κατασκήνωσης στις εγκαταστάσεις του από εκατοντάδες αλληλέγγυους από το εξωτερικό και την Ελλάδα, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων No Border Camp – Thessaloniki 2016 από 15 έως 24 Ιουλίου. Οι πρυτανικές Αρχές σφράγισαν κτίρια και κάλεσαν τις Αρχές να προστατεύσουν το ίδρυμα.

«Μάθαμε από ανακοινώσεις στο διαδίκτυο για τη διοργάνωση. Δεν ξέρουμε ποιοι και πόσοι είναι, δεν έχει επικοινωνήσει κανείς μαζί μας, δεν ζητήθηκε άδεια, ούτε ενημερωθήκαμε για διοργάνωση κατασκήνωσης. Προφανώς δεν έχει δοθεί άδεια, αφού η πανεπιστημιούπολη δεν είναι στημένη για να υποδέχεται κατασκηνωτές σε μεγάλους αριθμούς και για τόσες ημέρες» τόνισε ο πρύτανης του ΑΠΘ Περικλής Μήτκας, σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε για το θέμα χθες το μεσημέρι.

«Η διοργάνωση έχει σχέση με πρόσφυγες, αλλά δεν πρόκειται να εγκατασταθούν πρόσφυγες στο ΑΠΘ. Ουσιαστικά είναι κατάληψη και κατάληψη είναι ο ορισμός της ανομίας. Πρέπει να επέμβει το κράτος» είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος συμμετείχε στη συνέντευξη Τύπου.
«Διαβάσαμε στο διαδίκτυο ότι ξεκίνησε ένα καραβάνι αλληλέγγυων από τη Φρανκφούρτη, με στόχο να έρθει να κατασκηνώσει στο ΑΠΘ! Κανείς από όσους έρθουν στο πανεπιστήμιο δεν είναι πρόσφυγας, όλοι είναι αλληλέγγυοι» σημείωσε ο Θεόδωρος Λαόπουλος, αναπληρωτής πρύτανης Ερευνας και Συντονισμού.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Αστυνομίας, οι κατασκηνωτές αναμένεται να είναι περισσότεροι από 1.000 άτομα. «Το πανεπιστήμιο δεν μπορεί να διαχειριστεί τέτοια κατάσταση. Ανησυχούμε κυρίως για θέματα υγιεινής. Ο χώρος που εκτιμάται ότι θα κατασκηνώσουν βρίσκεται μεταξύ πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων και του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ. Τίθενται ακόμη θέματα ασφάλειας, ειδικά της προστασίας της δημόσιας περιουσίας» πρόσθεσε ο κ. Μήτκας.

Υπό τον φόβο πρόκλησης ζημιών, οι πρυτανικές Αρχές ήδη από χθες σφράγισαν την Παλιά Φιλοσοφική και τη Βιβλιοθήκη, ενώ στα υπόλοιπα κτίρια η πρόσβαση εργαζομένων, καθηγητών και φοιτητών θα γίνεται μέσω συγκεκριμένων εισόδων.
«Ενημερώσαμε αστυνομία, εισαγγελείς, υπουργεία, φορείς, δήμο και περιφέρεια. Ζητήσαμε να βρεθεί άλλος καταλληλότερος χώρος για την κατασκήνωση, αλλά δεν υπάρχει μέχρι στιγμής ανταπόκριση» συμπλήρωσε ο πρύτανης.

Την ίδια ώρα, στην επίσημη ιστοσελίδα της διοργάνωσης No Border Camp – Thessaloniki 2016 προβάλλονται οι δράσεις που σχεδιάζεται να γίνουν εντός κι εκτός ΑΠΘ, παρουσιάζονται οι εγκαταστάσεις και οι παροχές που υπάρχουν στην πανεπιστημιούπολη, ενώ υπάρχει αναλυτικός οδηγός δικαιωμάτων σε περίπτωση που κάποιος κατασκηνωτής ελεγχθεί από αστυνομικούς ή συλληφθεί.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα