Συμφωνία (;) πέντε σημείων στα εργασιακά

Κοινές θέσεις των κοινωνικών εταίρων για κατώτατο μισθό, συμβάσεις, απολύσεις, απεργίες και διατήρηση των δώρων

Σε κοινό κείμενο πέντε βασικών θέσεων για τα εργασιακά εν όψει της φθινοπωρινής διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους θεσμούς συμφώνησαν οι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ, ΓΣΕΒΕΕ), παρουσία του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου.

Οι κοινωνικοί εταίροι συμφώνησαν να ενισχυθεί ο κοινωνικός διάλογος, να μην αποφασίζει το κράτος αλλά η ΓΣΕΕ και οι εργοδότες για το ύψος του κατώτατου μισθού, να κηρύσσονται υποχρεωτικές οι κλαδικές συμβάσεις, να μην επανέλθει η ανταπεργία, το λεγόμενο λοκ άουτ, και να μην καταργηθούν ο 13ος και ο 14ος μισθός.
Συγκεκριμένα, επετεύχθη συμφωνία για επαναφορά των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων για τη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού, για την υποχρεωτικότητα των κλαδικών συμβάσεων, την μη αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων.

Πυρήνας

Για πολύ σημαντική απόφαση έκανε λόγο ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος, η οποία θα αποτελέσει τον πυρήνα της εθνικής θέσης της χώρας στην επικείμενη διαπραγμάτευση, που, όπως τόνισε, δεν θα είναι εύκολη. Παράλληλα έστειλε μήνυμα κυρίως στους «ακραίους παίκτες» (δείχνοντας το ΔΝΤ), ξεκαθαρίζοντας ότι με τη συμφωνία αυτή μπαίνει τέλος στο καθεστώς της απορρύθμισης και της εργασιακής ζούγκλας των τελευταίων χρόνων.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, από την πλευρά του, δήλωσε ότι η ΓΣΕΕ και οι εργοδοτικές οργανώσεις έφτασαν σε ένα ελάχιστο σημείο συμφωνίας με πάρα πολύ κόπο και προσπάθεια, καθώς υπήρχαν διαφορές, τονίζοντας ότι καθήκον όλων είναι να μην υπάρχουν υπαναχωρήσεις και δεύτερες σκέψεις.
Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης δήλωσε ότι με αυτή τη συμφωνία δίνεται ένα ισχυρό όπλο στην κυβέρνηση να διαπραγματευτεί τον Σεπτέμβριο.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα