Διαγνωστικές εξετάσεις με «κόφτη» από σήμερα

Μέσω υπουργικής απόφασης βάζουν όριο στον αριθμό ανά ασφαλισμένο!

Ρεπορτάζ
Ρίτα Μελά

«Κόφτης» στον αριθμό των διαγνωστικών εξετάσεων ανά ασφαλισμένο μπαίνει μετά την υπουργική απόφαση που τίθεται σε ισχύ από σήμερα, με στόχο τον περιορισμό των δαπανών. Ειδικότερα οι γιατροί θα συμπληρώνουν τα δύο νέα πεδία «Διάγνωση» και «Παρακολούθηση», τα οποία προστίθενται στα παραπεμπτικά των διαγνωστικών εξετάσεων, που εκδίδονται από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση (e-prescription) και τις διαχειρίζεται η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ).

Ο θεράπων γιατρός, όμως, πρώτα θα επιλέγει το πεδίο της Διεθνούς Ταξινόμησης της Νόσου (ICD-10), όπου ορίζονται συγκεκριμένες διαγνωστικές εξετάσεις για κάθε ασθένεια, κάθε ειδικότητας (παθολόγος, οφθαλμίατρος, γυναικολόγος κ.λπ.). Παράλληλα τίθενται όρια και στη συχνότητα με την οποία θα μπορεί να επαναλαμβάνει αυτές τις εξετάσεις ο ασθενής. Ακόμη, εάν ο γιατρός, υπερβαίνει το 15% του συνόλου των εξετάσεων που συνταγογραφεί τον χρόνο, θα ενημερώνεται αυτόματα ο ίδιος αλλά και ο ΕΟΠΥΥ για να διενεργεί έλεγχο, όπως γίνεται ήδη με τη φαρμακευτική δαπάνη.

Το μπάτζετ

Σημειώνεται ότι ο ΕΟΠΥΥ φέτος έχει προϋπολογίσει 315.0000.000 ευρώ για τις διαγνωστικές εξετάσεις, ωστόσο έως τώρα υπολογίζεται ότι τελικά θα φτάσει τα 370.000.000 ευρώ. Αξιοσημείωτο είναι ότι η δαπάνη για τις διαγνωστικές εξετάσεις το 2015 ήταν 553.000.000 ευρώ, ποσό που θεωρείται δυσθεώρητο σε σχέση με τον πληθυσμό της χώρας. Από την πλευρά του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών επικαλείται έλλειψη ενημέρωσης των γιατρών και ζητά την ανάκληση της υπουργικής απόφασης.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα