Λάθος στον φόρο με τα τεκμήρια ανέργων!

Πρέπει να σπεύσουν για τις διορθώσεις

Οι άνεργοι που αδίκως υπερφορολογήθηκαν, βάσει τεκμαρτού εισοδήματος, με την κλίμακα των ελεύθερων επαγγελματιών για κάποιο πενιχρό εισόδημα θα πρέπει να υποβάλουν τα δικαιολογητικά στην Εφορία, που αποδεικνύουν ότι δεν είναι επαγγελματίες, εφόσον η φορολογική δήλωσή τους έχει ήδη εκκαθαριστεί. Εάν δεν την έχουν ακόμα υποβάλει (η προθεσμία έχει λήξει), θα πρέπει να την υποβάλουν με επιφύλαξη. Αυτοί είναι οι δύο τρόποι με τους οποίους οι άνεργοι που πέφτουν στην τσιμπίδα των τεκμηρίων θα φορολογηθούν με βάση την κλίμακα των μισθωτών (και το αφορολόγητο) και όχι ως επαγγελματίες.

Τα παραπάνω προκύπτουν από εγκύκλιο που εξέδωσε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλής. Συγκεκριμένα, εάν οι δηλώσεις τους δεν έχουν ακόμα υποβληθεί -παρότι η προθεσμία υποβολής έχει παρέλθει-, θα πρέπει να υποβληθούν ηλεκτρονικά με επιφύλαξη και να εκκαθαριστούν στις ΔΟΥ. Εφόσον οι δηλώσεις έχουν ήδη εκκαθαριστεί, για να ακυρωθεί ο φόρος οι φορολογούμενοι θα πρέπει να περάσουν από την εφορία τους, προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Οπως εξηγείται στην εγκύκλιο Πιτσιλή, για τις ανάγκες της ηλεκτρονικής υποβολής των φορολογικών δηλώσεων η πληροφορία της ιδιότητας του ανέργου έχει ληφθεί από τα ηλεκτρονικά αρχεία που έχει στη διάθεσή της η Φορολογική Διοίκηση, τα οποία ζητήθηκαν από τον ΟΑΕΔ, το ΓΕΝΕ και το ΕΤΑΠ – ΜΜΕ, προκειμένου να εξαιρεθούν οι άνεργοι από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

Επειδή είναι ενδεχόμενο κάποιοι φορολογούμενοι που ήταν άνεργοι να μην περιλαμβάνονται στα συγκεκριμένα ηλεκτρονικά αρχεία, για να διατηρήσουν το δικαίωμα η προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων τους να φορολογηθεί ως εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες οι δηλώσεις τους υποβάλλονται ηλεκτρονικά με επιφύλαξη και εκκαθαρίζονται από τις ΔΟΥ.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα