«Η πρώτη μου φορά στην Επίδαυρο»

Ο Γιάννης Στάνκογλου μιλάει για την παρθενική κάθοδό του στο αρχαίο θέατρο και το μήνυμα που μεταφέρει ο Αισχύλος στους «Επτά επί Θήβας»

Από τη
Γιώτα Βαζούρα

Την ημέρα της ανακοίνωσης για την ένταξη του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων στον κατάλογο των μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO εκείνος μαζί με τους υπόλοιπους συναδέλφους του «μετέφερε» στο επιβλητικό θέατρο της περιοχής τον αισχύλειο λόγο. Στις 22 και τις 23 Ιουλίου ο Γιάννης Στάνκογλου, που πρωταγωνιστεί στην καλοκαιρινή παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος «Επτά επί Θήβας», θα «κατηφορίσει» στο αργολικό θέατρο, όπου θα κάνει το επιδαύριο ντεμπούτο του, υποδυόμενος εναλλάξ τους ρόλους των καταραμένων γιων του Οιδίποδα, του Ετεοκλή και του Πολυνείκη. Λίγο πριν από την κάθοδο στην Επίδαυρο ο γνωστός ηθοποιός μιλάει στη «δημοκρατία» για την κατάρα των Λαβδακιδών που ξεκλήρισε την οικογένεια του Οιδίποδα.

«Εχω παίξει ξανά σε τραγωδία, αλλά είναι η πρώτη φορά που πηγαίνω στην Επίδαυρο. Και αισθάνομαι όμορφα. Δεν έχω καθόλου άγχος. Η αγωνία όλων μας είναι να είμαστε καλοί και να περάσουμε το νόημα αυτού που θέλουμε στο κοινό» λέει ο κ. Στάνκογλου.
Η παράσταση που έχει σκηνοθετήσει ο Λιθουανός Τσέζαρις Γκραουζίνις έχει μια ενδιαφέρουσα πρωτοτυπία. Και αυτό αφού δύο διαφορετικοί ηθοποιοί, ο Γιάννης Στάνκογλου και ο Χρίστος Στυλιανού, ενσαρκώνουν εναλλάξ τους γιους του Οιδίποδα. Να θυμίσουμε άλλωστε πως εκ περιτροπής ήταν και η διακυβέρνηση της Θήβας από τα δύο αδέλφια, σύμφωνα με τον ελληνικό μύθο. «Είναι ένα βαθιά αντιπολεμικό έργο» σχολιάζει ο κ. Στάνκογλου.

«Ενα κείμενο πολύ πυκνό, δύσκολο αλλά και αρκετά σύγχρονο. Γι’ αυτό και η μετάφραση του ποιητή Γιώργου Μπλάνα έχει βοηθήσει στο να περάσει με ευκολία αυτός ο λόγος στο κοινό. Η αλήθεια είναι πως σε αυτές τις τέσσερις παραστάσεις που μέχρι στιγμής έχουμε δώσει συνειδητοποίησα πως η κάθε φράση που ακούγεται έχει μια ιδιαίτερη βαρύτητα. Νιώθω μεγάλη χαρά να βγαίνουν από το στόμα μου αυτά τα λόγια. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε πως τραγωδία είναι το πώς περνάς αυτά τα λόγια στους θεατές».

Το έργο πραγματεύεται τη σύγκρουση των δύο γιων του Οιδίποδα. Μετά τον θάνατό του, ο Οιδίποδας άφησε τον θρόνο στους δύο γιους του, τον Ετεοκλή και τον Πολυνείκη. Εκείνοι συμφώνησαν να κυβερνούν τη Θήβα εναλλάξ, ωστόσο, όταν ήρθε η σειρά του Πολυνείκη να πάρει την εξουσία, ο Ετεοκλής δεν τήρησε την υπόσχεσή του. Αυτό προκάλεσε την οργή του Πολυνείκη, ο οποίος συμμάχησε με τον βασιλιά του Αργους Άδραστο οργανώνοντας εκστρατεία εναντίον της πόλης του. Επτά αρχηγοί από κάθε ένα από τα αντίπαλα στρατεύματα παρατάχθηκαν έξω από τις πύλες της Θήβας και ο Ετεοκλής και ο Πολυνείκης καταλήγουν να βρίσκονται αντιμέτωποι στην έβδομη πύλη.

«Ο Ετεοκλής προσπαθεί να σώσει την πόλη του. Γνωρίζει εκ των προτέρων τις συνέπειες της πράξης του αλλά και τη μοίρα του, αποφασίζοντας να πολεμήσει τον αδελφό του. Δεν ξέρω αν τελικά μπορεί κάποιος μονάχος του να τα βάλει με όλους. Αυτό που νομίζω πως θέλει να μας πει το έργο είναι το κατά πόσο ο καθένας από εμάς ξεχωριστά μπορεί να πάρει με σιγουριά και με αποφασιστικότητα μια τέτοια απόφαση, που δεν επηρεάζει μόνο το δικό μας καλό αλλά και το καλό της κοινωνίας του. Με τον θάνατο των δύο αδελφών ο λαός βρίσκεται πάλι σε αδιέξοδο. Δεν ξέρει τι θα γίνει με τη διακυβέρνηση της πόλης. Ο Αισχύλος πάντως είναι ο πρώτος που ασχολείται με όλα τα βαθιά οντολογικά και φιλοσοφικά ζητήματα του ανθρώπου» καταλήγει ο ίδιος. Την Αντιγόνη ενσαρκώνει η Νάντια Κοντογεώργη και την Ισμήνη η Ιώβη Φραγκάτου.

* Info: Η παράσταση «Επτά επί Θήβας» του Αισχύλου θα παρουσιαστεί στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, στις 22 και 23 Ιουλίου.

Χειμώνας με «Καλιγούλα»

Ποια είναι τα θεατρικά σχέδια του δημοφιλούς ηθοποιού Γιάννη Στάνκογλου για τον προσεχή χειμώνα; «Θα παρουσιάσουμε τον “Καλιγούλα”, σε σκηνοθεσία της Αλίκης Δανέζη – Κνούτσεν. Η πρεμιέρα είναι προγραμματισμένη για τον Φεβρουάριο, στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά».

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα