Πώς «πέταξε» το οικόπεδο για σχολείο στο Μόναχο

Την επιστροφή του ακινήτου το οποίο το 2001 είχε δοθεί αντί 2.500.000 ευρώ από τον Δήμο Μονάχου στην ελληνική Πολιτεία, προκειμένου να οικοδομηθεί σε αυτό σχολείο για τα σχεδόν 1.000 Ελληνόπουλα που ζουν μόνιμα στην περιοχή, ανακοίνωσε ο αντιδήμαρχος της πόλης Τζόζεφ Σμιντ.

Εδώ και 15 χρόνια τα έργα στο 15.000 τετραγωνικών μέτρων οικόπεδο δεν έχουν προχωρήσει, παρότι το συμβόλαιο περιελάμβανε πρόβλεψη υποχρέωσης του αγοραστή να οικοδομήσει το κτιριακό σχολικό συγκρότημα εντός 4 ετών από την έκδοση οικοδομικής άδειας, καθώς και τη δυνατότητα αναστροφής της πώλησης.

Επίσης, η βαυαρική κυβέρνηση, στην οποία ανήκει το Μόναχο, είχε δεσμευτεί, με επιστολή της, να χρηματοδοτήσει το έργο κατά 70%. Η κωλυσιεργία των εμπλεκόμενων φορέων από ελληνικής πλευράς οδήγησε τις τοπικές Αρχές στην ακύρωση της αγοράς.

«Η 20ή Ιουλίου είναι θα έλεγα μια αποφράς ημέρα για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό. Δυστυχώς, επί 15 χρόνια οι εκάστοτε κυβερνήσεις δεν ανταποκρίθηκαν στις υποχρεώσεις τους» τόνισε από την πλευρά του ο υφυπουργός Παιδείας Θεοδόσης Πελεγρίνης, προσθέτοντας ότι η κύρια αιτία που οδήγησε τον δήμο στην απόφαση ήταν η απώλεια της αξιοπιστίας του Ελληνικού Δημοσίου. «Τον Σεπτέμβριο, το υπουργείο, υπό τη νέα πολιτική ηγεσία του, προσπάθησε με κάθε τρόπο, στο πλαίσιο μιας ασύμφορης για το ελληνικό κράτος συμφωνίας, να προχωρήσει το έργο. Πράγματι, σε αυτούς τους μήνες σημειώθηκε σημαντικότατη εξέλιξη. Οχι, όμως, τόση ώστε να ανταποκριθεί στη σύμβαση που είχαμε υπογράψει» προσέθεσε ο υφυπουργός.