Μπήκε σε εφαρμογή η οθωμανική «δημοκρατία» Ερντογάν!

Από τον
Γιώργο Τραπεζιώτη

Ξημερώματα Πέμπτης 21 Ιουλίου 2016. Η ανατολή της νέας ημέρας βρίσκει την Τουρκία να έχει αλλάξει σελίδα στη σύγχρονη Ιστορία της. Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της περασμένης εβδομάδας, αλλά κυρίως μετά το πογκρόμ σε βάρος κάθε κοσμικής-κεμαλικής φωνής στη χώρα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σφράγισε για πάντα έναν ιστορικό κύκλο σχεδόν 100 ετών, ο οποίος άνοιξε το 1908 με την άνοδο των Νεότουρκων στην εξουσία και κορυφώθηκε με την απόλυτη επικράτηση του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ. Το πρώτο φως της χθεσινής μέρας βρήκε ξανά τον στρατό και την αστυνομία στους δρόμους των μεγάλων τουρκικών πόλεων. Αυτήν τη φορά για να επιβάλουν την οθωμανικού τύπου… δημοκρατία που ονειρεύεται ο μεταμοντέρνος «σουλτάνος». Η εφαρμογή της κατάστασης έκτακτης ανάγκης άρχισε ακριβώς στη 1 μετά τα μεσάνυχτα, με τον πρόεδρο Ερντογάν να δηλώνει ότι η απόφαση είναι πλήρως εναρμονισμένη με όσα προβλέπει το 120ό άρθρο του Συντάγματος της χώρας και δεν παραβιάζει ούτε τη νομιμότητα ούτε τις βασικές ελευθερίες των πολιτών.
Από μία απλή ανάγνωση, πάντως, όσων προβλέπονται από το σύνταγμα της Τουρκίας, εύκολα διαπιστώνει κανείς ότι στο εξής μεταξύ των μέτρων… ελευθερίας του Ερντογάν προβλέπονται ο περιορισμός ή η απαγόρευση κυκλοφορίας, η απαγόρευση συγκέντρωσης ή κυκλοφορίας σε συγκεκριμένες τοποθεσίες ή σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα.

Προβλέπονται, επίσης, ο σωματικός έλεγχος και ο έλεγχος στα οχήματα χωρίς ένταλμα. Ορίζονται ακόμη η απαγόρευση της εκτύπωσης και της διανομής εφημερίδων, περιοδικών και άλλων εντύπων, ο έλεγχος κάθε μορφής εντύπων και οπτικοακουστικών μέσων, καθώς και θεατρικών παραστάσεων και κινηματογραφικών ταινιών που προβάλλονται δημοσίως κ.λπ.

Η επιβολή της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, πάντα σύμφωνα με τον νόμο, καταργεί επίσης όλους τους συνταγματικούς περιορισμούς επί της έκδοσης προεδρικών διαταγμάτων, πράγμα που δίνει βέβαια υπερεξουσίες πλέον στον Ερντογάν. «Ο σκοπός μας είναι να καταστεί δυνατόν να πάρουμε γρήγορα και αποτελεσματικά μέτρα εναντίον αυτής της απειλής για τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών μας» δήλωνε ωστόσο στο διάγγελμά του, απευθυνόμενος στα στίφη των φανατικών οπαδών του ο Ερντογάν. Η δημοκρατία στην Τουρκία είναι ισχυρότερη από ποτέ μετά την αποτυχία του στρατιωτικού πραξικοπήματος, ενώνοντας τους Τούρκους από όλο το πολιτικό φάσμα, υποστήριζε αρκετές ώρες αργότερα μιλώντας στο NTV και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μεχμέτ Σιμσέκ, παίζοντας και αυτός βέβαια το επικοινωνιακό χαρτί της ασφάλειας. Η Τουρκία θα άρει προσωρινά την ισχύ της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο πλαίσιο της κήρυξης κατάστασης έκτακτης ανάγκης, δήλωνε χθες στο ίδιο τηλεοπτικό δίκτυο ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς.

Για τους τύπους, πάντως, ζητήθηκε χθες το απόγευμα και η γνώμη της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, που με 346 ψήφους υπέρ ενέκρινε την απόφαση του Ερντογάν. Το CNN Turk μετέδιδε πάντως ότι «το Κοινοβούλιο συντάχθηκε με την απόφαση της κυβέρνησης με μεγάλη πλειοψηφία, αν και 115 μέλη της Βουλής -μέλη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) και του κουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP)- καταψήφισαν την εν λόγω πρόταση».

Διαβάστε παρακάτω…: 

Λάθη στη μετάφραση και ένταση στη δίκη των οκτώ Τούρκων

Σε κλίμα έντασης πραγματοποιήθηκε χθες η δίκη των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που προσγειώθηκαν στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία. Σοβαρότατο θέμα προέκυψε κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας με τον διερμηνέα, ο οποίος ήταν διορισμένος από το ελληνικό κράτος, ενώ προσήχθη και Τούρκος πολίτης, που έβρισε τους Ελληνες δικηγόρους των κατηγορουμένων.

Συγκεκριμένα, όταν ο πρόεδρος ρώτησε έναν από τους οκτώ στρατιωτικούς ποιος πυροβολούσε το ελικόπτερό τους, εκείνος απάντησε «είδα αστυνομικούς και πολίτες» και ο μεταφραστής μετέφρασε «δεν ξέρω ποιος». Σε άλλο στιγμιότυπο, ένας εκ των κατηγορούμενων ρωτήθηκε αν είναι μέλος των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων με τον βαθμό του ταγματάρχη και ο μεταφραστής τον ρώτησε αν «είναι αξιωματικός».

Μάλιστα τα λάθη στη μετάφραση προκάλεσαν την αντίδραση μιας εκ των συνηγόρων, που κάποια στιγμή φώναξε «έλεος με τη μετάφραση!», για να τη ρωτήσει ο πρόεδρος αν γνωρίζει τουρκικά και εκείνη να του απαντήσει «όχι, αλλά άκουσα τόσο πολλές φορές τη λέξη “police”, που είναι διεθνής λέξη, χωρίς ο μεταφραστής καν να αναφέρει τη λέξη “αστυνομία”».

Ενταση επικράτησε και την ώρα που ανακοινώνονταν οι ποινές. Τούρκος πολίτης, ο οποίος βρισκόταν στη δίκη με την τουρκική αποστολή νομικών που ζητά την έκδοση των στρατιωτικών, πλησίασε την ομάδα των Ελλήνων νομικών και τους εξύβρισε. Στη συνέχεια προσήχθη και οι Ελληνες δικηγόροι ζήτησαν να κινηθεί η αυτόφωρη διαδικασία.

Το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αλεξανδρούπολης επέβαλε ποινή φυλάκισης δύο μηνών με τριετή αναστολή στους οκτώ στρατιωτικούς για παράνομη είσοδο στη χώρα, ενώ τους αθώωσε για τις κατηγορίες της παράνομης πτήσης και της ηθικής αυτουργίας στην παραπάνω κατηγορία, αναγνωρίζοντας πως βρίσκονταν σε κίνδυνο και υπό καθεστώς απειλής.

Νωρίτερα, κατά την άφιξή τους στο δικαστήριο, δεν έλειψαν τα επεισόδια, αφού μια τρανσέξουαλ από την Τουρκία άρχισε να φωνάζει συνθήματα και να αποδοκιμάζει έντονα τους Τούρκους στρατιωτικούς. Στα χέρια της κρατούσε την τουρκική σημαία, με τις αστυνομικές Αρχές να την απομακρύνουν από τον χώρο και να μην την αφήνουν να πλησιάσει τους Τούρκους κατηγορουμένους.

Αρ. Μάτιος

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα