Γι’ αυτό είπε «συγγνώμη» στον Πούτιν ο Ερντογάν;

Πολλά κενά και μυστήρια έχει το πραξικόπημα που εκδηλώθηκε στην Τουρκία πριν από μία εβδομάδα. Οι πληροφορίες που έχουν γίνει γνωστές όλες αυτές τις ημέρες περιπλέκουν περισσότερο τα πράγματα και δημιουργούν τεράστια ερωτήματα. «Περίεργα» είναι, άλλωστε, και πολλά από τα βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας, όπως για παράδειγμα εκείνο με τους κομάντος που ήθελαν να σκοτώσουν (υποτίθεται) τον Ερντογάν, οι οποίοι εμφανίζονται να κάνουν… βόλτα καμαρωτοί έξω από το ξενοδοχείο στη Μαρμαρίδα και λίγο μετά (αφού τους είδε όλος ο κόσμος!) εισέρχονται στο κτίριο έρποντας! Ούτε σε ταινία του Θου-Βου να έπαιζαν.

Μέγα μυστήριο είναι πώς ο Ερντογάν ταξίδεψε από τη Μαρμαρίδα στην Κωνσταντινούπολη. Αρχικά τα τουρκικά media είπαν ότι το μεγάλο κόλπο του ήταν ότι επιβιβάστηκε σε ιδιωτικό αεροσκάφος και όχι στο προεδρικό, και έτσι παραπλάνησε τους πραξικοπηματίες. Μετά ανέφεραν ότι αυτό το σενάριο δεν ήταν αληθές και ότι όχι μόνο πέταξε με το δικό του αεροπλάνο, αλλά στη διάρκεια της πτήσης τον απείλησαν δύο F-16, που για άγνωστο λόγο δεν το κατέρριψαν. Χθες, ωστόσο, πηγές του ελληνικού ΓΕΕΘΑ ανέφεραν ότι κανένα F-16 δεν πετούσε κοντά στο προεδρικό αεροσκάφος εκείνο το βράδυ, σύμφωνα με όσα «έπιασαν» τα ραντάρ…

Τρίτο μέγα μυστήριο είναι η τύχη των πραξικοπηματιών που γλίτωσαν και τα σχέδιά τους. Μόνο γέλιο μπορεί να προκαλέσουν οι διαρροές ότι αναζητούνται ακόμα 14 πολεμικά πλοία, όταν ακόμα και τα μικρά παιδιά γνωρίζουν ότι στη σύγχρονη εποχή των δορυφόρων τίποτα (μα τίποτα) δεν μπορεί να «εξαφανιστεί» ή να μείνει κρυφό, πόσο μάλλον ένα θηριώδες πολεμικό πλοίο. Ιδιες φήμες υπάρχουν για επιθετικά ελικόπτερα που «λείπουν», κομάντος που κρύβονται κ.λπ.

Τι θέλω να πω με όλα αυτά; Είναι πολλές (μα πάρα πολλές) οι παράξενες πληροφορίες που διακινούνται από τους Τούρκους τις τελευταίες ημέρες. Δικαιολογούνται μόνο ως μέρος ενός «σχεδίου» προπαγάνδας από τον Ερντογάν, προκειμένου να ενισχύσει τον φόβο του λαού και να «νομιμοποιήσει» τις ακραίες αποφάσεις του. Ομως αυτό το σενάριο τρόμου είναι τόσο κακοστημένο και κραυγαλέο, που θυμίζει ταινία υποψήφια για Χρυσό Βατόμουρο.

Η μόνη πληροφορία που πράγματι μπορεί να έχει αξία, και μάλιστα μεγάλη, είναι αυτή που κυκλοφόρησε χθες: Οτι ίσως αυτοί που ειδοποίησαν τον Ερντογάν (και τον έσωσαν) ήταν οι Ρώσοι! Υπάρχει όμως μια λεπτομέρεια. Δεν ανέφερε κανείς πότε ακριβώς έγινε αυτό. Ερωτώ λοιπόν: Μήπως ο Ερντογάν δεν έμαθε για το πραξικόπημα την περασμένη Παρασκευή, αλλά το γνώριζε μέρες πριν από τους Ρώσους; Μήπως έπαιξε αυτό το γεγονός ρόλο στην ξαφνική «στροφή» της Τουρκίας προ ολίγων ημερών, όταν επισήμως και εντελώς ξαφνικά ζήτησε συγγνώμη από τη Μόσχα για την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους, παρότι μέχρι πρότινος απειλούσε ακόμα και με πόλεμο τον Πούτιν;

Η συγγνώμη του Ερντογάν στον Πούτιν είναι εξαιρετικά πιθανό να συνδέεται με το πραξικόπημα. Είτε έγινε ως ανταπόδοση (μετά την ειδοποίηση για το πραξικόπημα) είτε αποτελούσε μέρος σχεδίου του Ερντογάν προκειμένου να κλείσει εξωτερικά μέτωπα (όχι μόνο με τη Ρωσία αλλά και με το Ισραήλ) πριν εκδηλωθεί το στρατιωτικό κίνημα. Οπως και να ‘χει, όλα δείχνουν ότι ο Τούρκος πρόεδρος γνώριζε καιρό πριν τι ετοίμαζε ο στρατός και έστησε με ρίσκο το δικό του «πραξικόπημα» που εξελίσσεται εδώ και λίγες μέρες, παριστάνοντας ότι γλίτωσε από θαύμα!

Δημήτρης Ριζούλης

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα