Πρέσινγκ (χωρίς ανάσα) από τη Ν.Δ. στον Βενιζέλο

Τι Παπακωνσταντίνου, τι Βενιζέλος. Αυτό το ρητορικό ερώτημα φέρνει στην επιφάνεια η Νέα Δημοκρατία, σε μια κεντρική επιλογή να αναδείξει ότι το πρόβλημα δεν είναι προσώπων αλλά κυβερνητικής πολιτικής από τη μια, και από την άλλη να στοχεύσει πλέον προς την πλευρά του Ευάγγελου Βενιζέλου ώστε να του κόψει ζωτικό πολιτικό χώρο. Η κίνηση αυτή δείχνει ότι πλέον στη Συγγρού θεωρούν τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου «καμένο χαρτί» και αναγορεύουν ως κεντρικό τους αντίπαλο τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

 

Χθες, ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Γιάννης Μιχελάκης, με συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο προς τον νέο υπουργό Οικονομικών, έδειξε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία περίοδος χάριτος προς τον κ. Βενιζέλο, ενώ σαφής είναι η πρόθεση της Συγγρού να τον καταστήσει από την πρώτη στιγμή συνυπεύθυνο της ακολουθούμενης κυβερνητικής πολιτικής. Η βασική θεματολογία προς τον υπουργό Οικονομικών περιέχει τα κεντρικά ζητήματα που αποτέλεσαν την αιχμή της κριτικής προς τον τέως υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

 

Αφού θέτει ως πρώτιστο θέμα το «ζωτικό πρόβλημα της ρευστότητας στην αγορά», η Ν.Δ. ρωτά τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο αν σκοπεύει:

 

1. Να αξιοποιήσει άμεσα τις δυνατότητες που παρέχουν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα Επενδύσεων και η Παγκόσμια Τράπεζα.

2. Να βάλει μπροστά τα έργα συμβάσεων παραχώρησης -ανάμεσα στα οποία και οι πέντε μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι- που έχουν ουσιαστικά σταματήσει.

3. Να επισπεύσει την απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ.

4. Να προχωρήσει στον αναγκαίο συμψηφισμό για χρέη προς το Δημόσιο.

5. Να συνεχιστεί η παροχή εγγυήσεων προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τουλάχιστον έναν ακόμη χρόνο, έτσι ώστε οι πιστώσεις αυτές, που τόσο ανάγκη τις έχει η αγορά, να φτάσουν στην πραγματική οικονομία.

 

Παράλληλα ο κ. Μιχελάκης σκιαγράφησε χθες τη βασική ατζέντα των θέσεων που θα καταθέσει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος την Πέμπτη στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς.

 

Η θέση της Ν.Δ. επικεντρώνεται στο ότι συμφωνεί ως προς τους στόχους αλλά διαφωνεί στους τρόπους με τους οποίους επιδιώκεται η επίτευξη των στόχων αυτών, δηλαδή της μείωσης τους ελλείμματος και του χρέους.

 

Συγκεκριμενοποιώντας τις θέσεις της Ν.Δ. τόνισε ότι συμφωνεί με:

-Τις αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

-Τη δραστική μείωση της κρατικής σπατάλης.

-Την πάταξη της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής.

-Την κατάργηση και συγχώνευση δημόσιων υπηρεσιών και οργανισμών.

-Το πάγωμα των προσλήψεων για τρία χρόνια και την εφαρμογή του θεσμού της εργασιακής εφεδρείας.

 

Η Ν.Δ. πιστεύει ότι το κλειδί για την επανεκκίνηση της οικονομίας είναι η εφαρμογή των προτάσεων του Ζαππείου ΙΙ.

 

Τέλος, για το θέμα των εκλογών ο κ. Μιχελάκης τόνισε ότι είναι εφικτός ο στόχος της Ν.Δ. να τις κερδίσει και να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

 

 

Νίκος Ελευθερόγλου

Ετικέτες: