«Να επανέλθει η τάξη στο ΑΠΘ»

Ο Κ. Μητσοτάκης έφερε στη Βουλή το θέμα των «κατασκηνωτών» που λεηλάτησαν και το πανεπιστήμιο και το δημαρχείο

Ρεπορτάζ
Θάνος Χερχελετζής

Να βάλει τέλος στην ανομία, στις καταστροφές και τις άθλιες εικόνες με τα αντίσκηνα, τις αιώρες, τα υπαίθρια μαγειρεία και τις ντουσιέρες που έστησαν αλληλέγγυοι στο ΑΠΘ, αμαυρώνοντας διεθνώς την εικόνα του πανεπιστημίου, καλεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. με ερώτησή του προς τον πρωθυπουργό ζητεί να επανέλθουν ο νόμος και η τάξη στη Θεσσαλονίκη. «Οι κατασκηνωτές του No Border Camp έχουν καταλάβει το ΑΠΘ και εισήλθαν στη Νομική και τη Φιλοσοφική Σχολή παραβιάζοντας τις κλειδαριές. Η Σύγκλητος απηύθυνε εγκαίρως προς το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έκκληση για να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του πανεπιστημίου. (…) Εντούτοις, όλως περιέργως, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη δήλωσε ότι η κατάσταση στο ΑΠΘ είναι απολύτως ελεγχόμενη και σύμφωνα με δημοσιεύματα διέταξε τις τοπικές αστυνομικές Αρχές να μην εφαρμόσουν τις εισαγγελικές παραγγελίες» σημειώνει ο κ. Μητσοτάκης στην ερώτησή του προς τον κ. Τσίπρα.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας μιλώντας στον Alpha 989 επέμεινε ότι η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη είναι ελεγχόμενη. «Τα επεισόδια στο δημαρχείο είναι καταδικαστέα. Επιλέξαμε ενέργειες τέτοιες ώστε να μη σκορπιστούν οι αντιδράσεις σε όλη τη Θεσσαλονίκη. Εξυπηρετούμε τον γενικότερο στρατηγικό σκοπό, που είναι ο περιορισμός της βίας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μήνυση 

Μήνυση για την επίθεση στο δημαρχείο υπέβαλε χθες ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Εντάξει του Δήμου Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης, ενώ επιστολή προς τον κ. Μπουτάρη απέστειλε και ο βουλευτής Ν.Δ. Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, ζητώντας να τερματιστεί η ανομία.
«Καλό είναι οι μηνύσεις να μην αξιοποιούνται ως επικοινωνιακό εργαλείο για τη δημιουργία στρεβλών εντυπώσεων ούτε ως εργαλείο πολιτικής εκμετάλλευσης ή κομματικού οφέλους» απάντησε η διοίκηση του δήμου στον κ. Καλαφάτη.

Ο φόβος των αλληλέγγυων οδήγησε χθες το μεσημέρι τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Αχιλλέα Ζαπράνη να δώσει εντολή στο προσωπικό του ιδρύματος να αποχωρήσει από το κτίριο μισή ώρα νωρίτερα και να ασφαλιστούν όλες οι είσοδοι. Επίσης, σε εγρήγορση βρίσκονται οι αστυνομικοί στον Εβρο, καθώς τις πρωινές ώρες προγραμματίστηκε να γίνει πορεία στον φράκτη. Τέλος, χθες πραγματοποιήθηκε πορεία στους δρόμους της Θεσσαλονίκης με κατάληξη στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης.

Εισαγγελέας για το Αριστοτέλειο: «Συλλάβετε τους αλληλέγγυους»

Εισαγγελική παραγγελία «κόλαφος» της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Σύρμως Κακάλη για το No Border Camp. Στρέφεται κατά των αστυνομικών και τους καταλογίζει ολιγωρία και χαλαρότητα.
Η κυρία Κακάλη προώθησε χθες την παραγγελία, στο πλαίσιο της αναζήτησης ευθυνών για ολιγωρία αστυνομικών στις παρανομίες των ακτιβιστών No Borders τις τελευταίες ημέρες, εντός και εκτός του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η προϊσταμένη, με τρίτη διαδοχική παραγγελία προς τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, ζητεί να τηρηθεί η αυτόφωρη διαδικασία και να σχηματιστούν δικογραφίες για όσους παρανομούν, όπως είχε ζητήσει με τις δύο προηγούμενες παραγγελίες.

«Αποτελεί αυτονόητο υπηρεσιακό σας καθήκον. Πάρα ταύτα συνεχίζετε να επιδεικνύετε ανεπίτρεπτη ολιγωρία, με αποτέλεσμα να κλιμακώνονται οι ενέργειες αυτών που διαπράττουν αξιόποινες πράξεις όπως συνέβη στις 21/7/2016 με τις διακεκριμένες φθορές που υπέστη το δημαρχείο Θεσσαλονίκης» αναγράφεται στη νέα παραγγελία της κυρίας Κακάλη.

Η εισαγγελέας, με επιθετικό ύφος, ζητεί να εφαρμοστούν οι προηγούμενες παραγγελίες για την τήρηση της αυτόφωρης διαδικασίας και της έννομης, ενώ επιφυλάσσεται για τη σε βάρος των αστυνομικών αναζήτηση ποινικών ευθυνών σε μεταγενέστερο χρόνο.
Αφορμή για τη νέα παραγγελία στάθηκαν η επίθεση κουκουλοφόρων την Πέμπτη στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης αλλά και πολλά περιστατικά, όπως η πρόκληση φθορών σε δρόμους και κτίρια της πόλης όλο το προηγούμενο διάστημα.

Αρ. Μάτιος

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα