ΑΠΘ: Αφησαν πίσω τους συντρίμμια

«Οι καταληψίες είχαν στρατιωτικού τύπου οργάνωση και εντυπωσιακούς οικονομικούς πόρους», λέει ο κοσμήτορας Γ. Δέλλιος

Ρεπορτάζ
Θάνος Χερχελετζής

Παραβιασμένες και κατεστραμμένες πόρτες ασφαλείας, γκράφιτι και συνθήματα σε τοίχους ακόμη και πέτρες δεμένες με σκοινί (!) άφησαν πίσω τους οι αλληλέγγυοι του No Border Camp, που για 10 μέρες μετέτρεψαν το ΑΠΘ σε ελεύθερο κάμπινγκ, αφού κατέλαβαν τα κτίρια της Νομικής και της Φιλοσοφικής Σχολής. Μετά το ΑΠΘ προχώρησαν στην κατάληψη εγκαταλειμμένου κτιρίου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Οι αλληλέγγυοι άρχισαν να αποχωρούν από το πανεπιστήμιο το βράδυ της Κυριακής. «Κατά την αποχώρησή τους αποδύθηκαν σε προσπάθεια “εξωραϊσμού” των ενεργειών τους, με σφουγγάρισμα και επιχείρηση απομάκρυνσης των σκουπιδιών» τονίζεται σε ανακοίνωση του ΑΠΘ.
«Οι καταληψίες γνώριζαν πολύ καλά τους χώρους της Νομικής, εκτελούσαν μεθοδικά συγκεκριμένο σχέδιο με τις κινήσεις τους, για καθεμία από τις οποίες διέθεταν κατάλληλο εξοπλισμό (σκύλες, ψαλίδια, κόφτες, λοστούς και εργαλεία διάρρηξης), είχαν στρατιωτικού τύπου οργάνωση και πειθαρχία (πρόβες παρελάσεων, εκπαίδευση σε ομάδες) και εντυπωσιακούς οικονομικούς πόρους (εξέδρες, σκαλωσιές, ντουζιέρες, χημικές τουαλέτες, καθημερινή τροφοδοσία με φορτηγά, ελληνικά και ξένα, καθημερινές μεταφορές με μεγάλο αριθμό λεωφορείων)» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

«Οι καταληψίες παραβίασαν και κατέστρεψαν 11 πόρτες ασφαλείας και κλειδαριές, ενώ έκλεψαν 30 ρολά ασφαλτόπανου. Βρήκαμε κι ένα μεγάλο κομμάτι πέτρας δεμένης με σκοινί, που πιθανόν θα χρησιμοποιούσαν ως όπλο» σημείωσε στη «δημοκρατία» ο Γιώργος Δέλλιος, κοσμήτορας της Νομικής Σχολής.
Ανέφερε ότι σημαντικές είναι οι ζημίες και στους τοίχους των πανεπιστημιακών κτιρίων.

Κλοπές υλικών

«Εγραψαν συνθήματα και γκράφιτι, ορισμένα με ασφαλτόπισσα, που καθιστά δυσχερή και δαπανηρή τη διαγραφή τους» συμπλήρωσε ο κοσμήτορας.
«Οι καταληψίες μετέτρεψαν αίθουσες διδασκαλίας σε υπνωτήρια, ενώ αποκαθήλωσαν προσωπογραφίες αποβιωσάντων καθηγητών. Η ηθική βλάβη που προκάλεσαν στο ΑΠΘ είναι τεράστια» κατέληξε ο κ. Δέλλιος.
Στο μεταξύ, αλληλέγγυοι προχώρησαν αργά το απόγευμα της Παρασκευής στην κατάληψη εγκαταλειμμένης πολυκατοικίας στην οδό Καρόλου Ντηλ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να φιλοξενηθούν προσωρινά πρόσφυγες και άρχισαν εργασίες για την διαμόρφωση των χώρων.

Τόσκας: Μπράβο στην Αστυνομία! 

Συγχαρητήρια στην Αστυνομία για τη στάση που τήρησε τις προηγούμενες ημέρες, στο πλαίσιο του «No Border Camp» στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, έδωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας.
«Νομίζω ότι η Αστυνομία κράτησε ψύχραιμη στάση, τη σωστή ισόρροπη στάση, και γι’ αυτό μπράβο της, και αυτή τη στιγμή η πόλη της Θεσσαλονίκης είναι ήσυχη. Εφυγαν οι αντιεξουσιαστές, έχουν μείνει ελάχιστοι που φεύγουν σήμερα το πρωί. Επομένως προς τι αυτός ο τεράστιος θόρυβος από την πλευρά της αντιπολίτευσης, που παρέσυρε και άλλους παράγοντες της Θεσσαλονίκης;» ανέφερε σε δήλωσή του ο κ. Τόσκας.

Με ήπιο τρόπο

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι «τα πράγματα λύθηκαν με ήπιο τρόπο, αλλά με κόκκινες γραμμές. Οι κόκκινες γραμμές φάνηκαν στην Ξάνθη, στις Καστανιές του Εβρου και στη Θεσσαλονίκη. Η Αστυνομία καταφεύγει πολλές φορές στην καταστολή, αλλά πρέπει να είναι έσχατο μέσο, καθώς προέχει η διατήρηση της κοινωνικής ειρήνης».

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα