ΕΟΠΥΥ: «Αποκλείουν» ασθενείς από θεραπείες

Καταγγέλουν ότι ο οργανισμός δεν πληρώνει την αγωγή για μέτρια ή ήπια ιδιοπαθή πνευμονική ίνωση

Ρεπορτάζ
Ρίτα Μελά

Για πρωτοφανή και αντιεπιστημονικό αποκλεισμό ασθενών με ήπια ή μέτρια ιδιοπαθή πνευμονική ίνωση από τις εγκεκριμένες θεραπείες καταγγέλλει η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρία (ΕΠΕ) τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ. Μάλιστα, όπως αναφέρει στη σκληρή ανακοίνωσή της η επιστημονική εταιρία, «η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ αποφάσισε να προχωρήσει σε μια αντιεπιστημονική πράξη και να αποκλείσει από τη θεραπεία δεκάδες ασθενείς με ήπια – μέτρια ιδιοπαθή πνευμονική ίνωση, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους».

Οπως υποστηρίζουν οι πνευμονολόγοι, ο ΕΟΠΥΥ με ενέργειες που αντίκεινται στα επιστημονικά δεδομένα και την κλινική πρακτική, διαχωρίζει τους ασθενείς που πρέπει να λάβουν θεραπεία ανάλογα με τον βαθμό βαρύτητας της πάθησής τους, τη στιγμή που η παγκόσμια επιστημονική πνευμονολογική κοινότητα δεν έχει καθιερώσει ευρέως αποδεκτά κριτήρια για την ταξινόμηση της νόσου σε στάδια βαρύτητας.

Ακόμη, ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε τη χορήγηση θεραπείας σε όλους τους ασθενείς ύστερα από σχετικές μελέτες. Στην περίπτωση που ο ΕΟΠΥΥ δεν ανακαλέσει την απόφαση, η ΕΠΕ ζητά από τον οργανισμό να της κοινοποιήσει εγγράφως τους λόγους και τα κριτήρια, βάσει της τρέχουσας επιστημονικής και ιατρικής τεκμηρίωσης, για τον αποκλεισμό των ασθενών με ήπια ιδιοπαθή πνευμονική ίνωση από τις διαθέσιμες γι’ αυτούς εγκεκριμένες θεραπείες.

Να σημειωθεί ότι με αφορμή το 25ο Πανελλήνιο Πνευμονολογικό Συνέδριο τον Ιούνιο ο γενικός γραμματέας της ΕΠΕ, καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας στην Ιατρική Σχολή Αθηνών Θεόδωρος Βασιλακόπουλος είχε αναφερθεί στο ζήτημα, όμως ΕΟΠΥΥ το είχε διαψεύδει με ανακοίνωσή του. Μάλιστα, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ είχε υποστηρίξει ότι είχε προηγηθεί διαβούλευση με τους πνευμονολόγους για τα κριτήρια πρόσβασης στη θεραπεία, πράγμα που επιβεβαίωσε η ΕΠΕ, σημειώνοντας ωστόσο ότι τελικά αγνοήθηκε εντελώς η άποψή της.

Η ιδιοπαθής πνευμονική ίνωση είναι ένα σπάνιο θανατηφόρο νόσημα με θνητότητα μεγαλύτερη του καρκίνου. Πρόκειται για μια μακροχρόνια νόσο των πνευμόνων που προκαλεί επίμονο βήχα, συχνές μολύνσεις και σοβαρή δυσκολία στην αναπνοή. Στην Ελλάδα υπάρχουν 200-250 διαγνωσμένοι ασθενείς, ενώ εκτιμάται ότι οι αδιάγνωστοι μπορεί να αυξάνουν τον αριθμό των πασχόντων στους 600.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα