Μετά από τον ΑΔΜΗΕ πωλείται (και) η ΔΕΗ

Ο Σκουρλέτης φωνάζει στον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, αλλά έχει βάλει την υπογραφή του για την ιδιωτικοποίηση

H ιταλική TERNA, η γαλλική RTE και οι κινεζικές China State Grid και South Power Grid είναι οι τέσσερις εταιρίες διαχείρισης ηλεκτρικών δικτύων που εκδήλωσαν (μη δεσμευτικό) ενδιαφέρον για την απόκτηση του 24% του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ, σύμφωνα με χθεσινό τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, το οποίο επικαλείται Ελληνα αξιωματούχο.

Η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το 24% του ΑΔΜΗΕ έληξε χθες και θα ακολουθήσει η δεύτερη φάση, με την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών ως τις 31 Οκτωβρίου. Η συναλλαγή θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως τις 28 Φεβρουαρίου 2017. Αν προκύψει εμπλοκή στη διαδικασία ως τον Οκτώβριο, θα ενεργοποιηθεί το σχέδιο πώλησης του 100% της θυγατρικής της ΔΕΗ.

Η αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ στρώνει τον δρόμο για να πάρει σειρά και η ΔΕΗ. Παρότι ο υπουργός Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης κατηγόρησε πρόσφατα τον πρόεδρο του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) Στέργιο Πιτσιόρλα ότι εκφράζει προσωπικές απόψεις, όταν λέει ότι μετά την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ θα ακολουθήσει η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, η απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) που ενέκρινε το επιχειρησιακό πλάνο του ΤΑΙΠΕΔ περιλαμβάνει ρητά την πώληση του 17% της ΔΕΗ και φέρει φαρδιά πλατιά και την υπογραφή του κ. Σκουρλέτη.

Η εν λόγω απόφαση έκτασης 28 σελίδων δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 25 Μαΐου 2016 και, πέραν του κ. Σκουρλέτη, την υπογράφουν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, οι υπουργοί Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης και Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Στο μεταξύ χθες η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι οι εγγεγραμμένες δαπάνες της εταιρίας λόγω της εξορυκτικής δραστηριότητας των ορυχείων λιγνίτη ανήλθαν για τη χρήση που έληξε την 31η Δεκεμβρίου 2015 στα 75.400.000 ευρώ σε ενοποιημένη βάση.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα