ΤΑ ΠΑΛΙΟΠΑΙΔΑ

Οταν τα «ζήτω» για τις διαγραφές του Μητσοτάκη τελειώσουν, θα φανεί το πρόβλημα

H N.Δ. βαδίζει προς το 10ο τακτικό συνέδριό της. Κανονικά, έπειτα από τρεις εκλογικές ήττες, κατά τη διάρκεια των οποίων ο λαός αμφισβήτησε τις ρίζες της παράταξης στην κοινωνία και γύρισε την πλάτη του στην ευρωπαϊκή ταυτότητά της με τη μορφή που έχει σήμερα, το λογικό θα ήταν να συζητά τι έφταιξε και πώς πρέπει να διορθωθεί. Να ορίζει τι είναι και τι θέλει -εκτός από την εξουσία- η Κεντροδεξιά στον 21ο αιώνα. Ανοιχτά, χωρίς περιστροφές, φοβίες, ταλαντεύσεις. Αντί αυτού, ο πολιτικός λόγος της διακατέχεται από έναν ρηχό αντισυριζαϊσμό, που τροφοδοτείται από τις διαρκείς γκάφες των υπουργών του Τσίπρα, ενώ στα εσωκομματικά το θέμα, όπως και τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, είναι ο… Ανδρέας Παπαμιμίκος.

Ο διθυραμβικός τρόπος με τον οποίο εμφάνισε ο Τύπος την απόφαση Μητσοτάκη για διαγραφή του προέδρου της ΟΝΝΕΔ, την επανίδρυση της Νεολαίας και τον αποκλεισμό των εκπροσώπων της από το συνέδριο διευκόλυνε την ηγεσία να κερδίσει τις εντυπώσεις από τα «παλιόπαιδα τα ατίθασα», που τόλμησαν να σηκώσουν ανάστημα. Το έγραψα και χθες: Με εξαίρεση ορισμένα «τζαρτζαρίσματα», ο Κυριάκος θα επικρατήσει στο συνέδριο καθαρά. Κι ας είναι βαθείας καταψύξεως οι «επαναστατικές» προτάσεις για το καταστατικό – το ασυμβίβαστο μεταξύ κομματικού και κυβερνητικού αξιώματος δίχασε το ΠΑΣΟΚ το 1994 (!), ενώ η πενταετής θητεία προέδρου σε εποχές όπου έχουμε κάθε δύο χρόνια εκλογές καταντά διορισμός. Θα νικήσει, λοιπόν, κανείς δεν θα τον αμφισβητήσει, θα έχει την ευχέρεια να πολιτευτεί όπως ο ίδιος νομίζει – η λαϊκή εντολή είναι νωπή, άλλωστε.

Ωστόσο, όσο κι αν γίνομαι δυσάρεστος, δεν μπορώ να μην παρατηρήσω το εξής: Κάποια στιγμή, τα «ζήτω» για τις διαγραφές θα τελειώσουν και τότε θα γίνει ορατό το πρόβλημα: Ο αρχηγός πρέπει να εμπνέει τον στρατό και να μην τον χωρίζει σε «δικούς μου» και σε «δικούς σου». Η Νεολαία -που, από την εποχή της Βόλβης, έχει μακρά ιστορία δημιουργικής ανυπακοής στους αρχηγούς- διαλύεται επειδή δεν ήταν δική του και διότι η ηγεσία της αρνήθηκε να υπηρετήσει την ποσόστωση που ήθελαν οι συνεργάτες του προέδρου της Ν.Δ. Το πρόβλημα είναι ότι κάπως ανάλογος είναι και ο συσχετισμός στο κόμμα: Οι εκλεκτοί του αρχηγού για πρόεδροι νομαρχιακών σε Θεσσαλία, Μακεδονία και Θράκη ηττήθηκαν από τον Απόστολο Τζιτζικώστα. Τι θα κάνει γι’ αυτό ο Κυριάκος; Θα τους διαγράψει και αυτούς επειδή δεν είναι δικοί του; Και όταν έρθει η κρίσιμη ώρα, ποιος θα κάνει εκλογές; Οι εθελοντές του γνωστού call center, που είχε στήριγμα στην εσωκομματική αναμέτρηση;

Μανώλης Κοττάκης

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα