ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εφυγαν ξένα κεφάλαια, ενώ μειώνεται και ο τουρισμός

Το πραξικόπημα δεν επηρεάζει μόνο το αξιόμαχο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων (ΤΕΔ), επηρεάζει και την ίδια την οικονομία, αρχής γενομένης από τον τουρισμό, ο οποίος συμβάλλει τα μέγιστα στην τουρκική οικονομία.
Με βάση τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO), το 2010 η Τουρκία ήταν η έβδομη χώρα του κόσμου από πλευράς αριθμού τουριστών και συναλλάγματος του τουριστικού τομέα. Με βάση μελέτη της TurizmDatabank, τα τελευταία 10 χρόνια στην Τουρκία εισέρρευσαν 290 δισεκατομμύρια δολάρια από τον τομέα του τουρισμού, η συμμετοχή του τουριστικού συναλλάγματος στο ΑΕΠ το 2015 έφθασε το 4,5%, ενώ ο τζίρος είναι το 22,8 του συνόλου των τουρκικών εξαγωγών.

Ηδη ο τομέας καταγράφει μείωση 25%, με την πορεία να προβλέπεται καθοδική, κυρίως λόγω του πραξικοπήματος και παρά τις προσπάθειες Ερντογάν να τον ενισχύσει μέσω της αναθέρμανσης των σχέσεων με τη Ρωσία.
Από την άλλη πλευρά, ο Ερντογάν, στην προσπάθειά του να χτυπήσει τις οικονομικές «αρτηρίες» του συστήματος Γκιουλέν, έκοψε επιδοτήσεις ύψους 240.000.000 δολαρίων από φορέα ελεγχόμενο από τον πανίσχυρο ιμάμη, ο οποίος όμως αποτελούσε έναν σοβαρό βραχίονα στήριξης των τουρκικών εξαγωγών, οι οποίες, παρά τα προβλήματα με τη Ρωσία, είχαν ελαφρά ανοδική πορεία τους πρώτους έξι μήνες του 2016.

Αρα, έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς θα επηρεαστεί και αυτός ο τομέας που φέρνει συνάλλαγμα στην τουρκική οικονομία, με δεδομένο ότι στους επόμενους 12 μήνες η Τουρκία πρέπει να ανανεώσει το μισό χρέος της, που διακρατείται από τους εξωτερικούς δανειστές. Το οποίο μπορεί να μην είναι μεγάλο σε σχέση με το ΑΕΠ, δεν είναι μικρό όμως το ποσό: ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s (S&P) το εκτιμά σε 170 δισ. δολάρια (168 δισ. ευρώ), ποσό που αντιστοιχεί στο 1/4 του πλούτου που δημιουργείται ετησίως στην Τουρκία.

Με άλλα λόγια, ενώ η οικονομία της Τουρκίας αναμένεται να επηρεαστεί και από το πραξικόπημα, αφού αρκετά ξένα κεφάλαια έφυγαν την επομένη του πραξικοπήματος, θα έχει πραγματικά μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε πώς θα συμπεριφερθούν οι δανειστές στην Τουρκία όταν έλθει η κρίσιμη ώρα. Αν τη στηρίξουν, τότε τινάζονται στον αέρα οι ισχυρισμοί Ερντογάν για εμπλοκή των ΗΠΑ και της κακής Δύσης στο πραξικόπημα για τον ανατροπή του. Αν όχι…

Σάββας Καλεντερίδης

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα