Οδικοί άξονες με μοντέλο Ολυμπιακών

Ράλι για να «ολοκληρωθούν» έως τον Μάρτιο του 2017 (βάσει  συμφωνίας με Ε.Ε.) για μην χαθούν κοινοτικά κονδύλια

Το μοντέλο των ολυμπιακών έργων, ορισμένα από τα οποία εμφανίστηκαν αναγκαστικά ως ολοκληρωμένα, αλλά στην πραγματικότητα περατώθηκαν μετά τους Αγώνες, ενδέχεται να αναγκαστεί να ακολουθήσει η κυβέρνηση με τους οδικούς άξονες. Παρά τις νέες αποζημιώσεις, που θα φτάνουν το μισό δισ. ευρώ, προς τους εργολάβους (στην ουσία το Δημόσιο πληρώνει τις δικές του καθυστερήσεις π.χ. σε απαλλοτριώσεις και αρχαιολογικά), οι εργασίες σε τουλάχιστον δύο από τους πέντε οδικούς άξονες δύσκολα θα ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη Μαρτίου, που προβλέπει η συμφωνία με την Κομισιόν, ώστε να μη χαθούν τα κοινοτικά κονδύλια.

Τα ακριβοπληρωμένα έργα κινδυνεύουν να μην ολοκληρωθούν εγκαίρως -ειδικά η Ιόνια Οδός και η Ολυμπία Οδός-, όχι επειδή καθυστερούν τις εργασίες οι εργολάβοι, αλλά επειδή σχεδόν 17 χρόνια από την έναρξη των (πρώτων) διαγωνισμών δεν έχουν ολοκληρωθεί οι απαλλοτριώσεις! Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Υποδομών, και στους δύο προαναφερθέντες οδικούς άξονες εκκρεμεί το 10% των απαλλοτριώσεων, που είναι όμως κρίσιμες για την πλήρη ολοκλήρωση των έργων.

Στα δικαστήρια

Υπάρχουν παραδείγματα όπου ο νέος οδικός άξονας διακόπτεται για περίπου 1.000 μέτρα επειδή επί χρόνια εξετάζονται στα δικαστήρια τα αιτήματα απαλλοτριώσεων.
Σε πολλές περιπτώσεις οι εργολάβοι αναγκάζονται να ενοικιάσουν (ενίοτε και να αγοράσουν!) ακίνητα ώστε να προχωρήσουν εγκαίρως τα έργα.

Η συμφωνία με την Κομισιόν, ώστε να μην αναγκαστεί η Ελλάδα να επιστρέψει κοινοτικά κονδύλια, προβλέπει ότι τα έργα θα περατωθούν στις 31 Μαρτίου 2017. Σε ορισμένα εξ αυτών, όπως ο άξονας Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα και ο άξονας Μαλιακός – Κλειδί, οι εργασίες έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί. Ειδικά στον άξονα Μαλιακός – Κλειδί υπάρχουν όμως εκκρεμότητες με τις αποζημιώσεις που ζητούν οι κατασκευαστές και οι εταιρίες διαχείρισης (που συμμετέχουν οι ίδιοι κατασκευαστές).
Στην κατασκευαστική αγορά ελπίζουν ότι θα τελειώσουν σύντομα οι εκκρεμότητες με τις απαλλοτριώσεις και τα αρχαιολογικά ώστε -με αγώνα δρόμου- να παραδοθούν εγκαίρως οι οδικοί άξονες.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα