Σε δεινή θέση ο Γεωργίου

Στο Συμβούλιο Εφετών τώρα για κακούργημα ο πρώην ισχυρός άνδρας της ΕΛ.ΣΤΑΤ.
Για (σκόπιμη!) διόγκωση του ελλείμματος του 2009 που οδήγησε στα καταστροφικά Μνημόνια που βύθισαν τη χώρα στη φτώχεια
Μετά από αναίρεση στο απαλλακτικό βούλευμα της (τότε) αντιεισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου
Ζωή Γεωργαντά: Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου για Eurostat-Κομισιόν

Διαβάστε παρακάτω ολόκληρο το άρθρο

Η Θέση μας: Μάλλον χτύπησαν τη «λάθος πόρτα»

Διαβάστε online την «δημοκρατία» εδώ

Διαβάστε επίσης:

►Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Λίμνη Εύβοιας
Βελτιωμένη η κατάσταση στο πύρινο μέτωπο από προχθές, αλλά…

►Αθώοι οι «26» που διέκοψαν τη Θεία Λειτουργία!
Απόφαση-έκπληξη για την εισβολή των αντιεξουσιαστών στη Μητρόπολη της Θεσσαλονίκης

►Σήμερα οι ποινές για το βαπόρι της ηρωίνης

►Δολοφονικό Πόθεν Εσχες
Με δαχτυλίδια, ρολόγια, λεφτά στο σπίτικαι έργα τέχνης

►Τζιχάντ κατά ορθόδοξων και καθολικών!
Απειλούν και τη Ρωσία του Πούτιν. Ερχόμαστε εκεί να σας σφάξουμε
Βρυχηθμοί από το επίσημο όργανο του Ισλαμικού Κράτους

►Φήμες ότι αποσύρεται ο Σόιμπλε

►850 + 40 προσλήψεις για 8 μήνες στο ΚΕΕΛΠΝΟ

►Η θλιμμένη Αθηνά στην αγκαλιά του πρίγκιπα Χάρι
Αποκάλυψη περιοδικού της Αυστραλίας που ειδικεύεται στις αποκαλύψεις γύρω από το Μπάκιγχαμ

►Ράλι για να μη χαθούν κοινοτικά κονδύλια! Με μοντέλο Ολυμπιάδας οι οδικοί άξονες

►Ο Κυριάκος γνωρίζει όλα τα… θαυμαστά έργα του δήμαρχου Καμίνη;

►«Φεύγουν» σαν νερό τα εισητήρια για ΑΕΚ- Σεν -Εσιέν
Για το ματς της Πέμπτης. Μόνο χθες πουλήθηκνα 14.500

Ρεπορτάζ
Βάσω Παλαιού

Απόφαση-σταθμός του Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου, η οποία αποτελεί τουλάχιστον ηθική δικαίωση για τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή αλλά ανοίγει και… παράθυρο διερεύνησης ευθυνών του διαδόχου του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος οδήγησε τη χώρα στον μηχανισμό στήριξης, εκδόθηκε χθες σχετικά με τις καταγγελίες για τη διόγκωση των στοιχείων του ελλείμματος του 2009 από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, προκειμένου η χώρα να βρεθεί στο έλεος των δανειστών.

Υστερα από πέντε χρόνια δικαστικής διερεύνησης, το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου έκανε εν μέρει δεκτή την αναίρεση που άσκησε τον Σεπτέμβριο του 2015 η Ξένη Δημητρίου, νυν εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου (τότε είχε τον βαθμό της αντιεισαγγελέως) και αναίρεσε το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών (υπ’ αριθμ. 1149/2015) με το οποίο απαλλάχθηκαν από το κακούργημα της ψευδούς βεβαίωσης με τις επιβαρυντικές περιστάσεις της ιδιαίτερα μεγάλης αξίας ο πρώην επικεφαλής της ΕΛ.ΣΤΑΤ. Ανδρέας Γεωργίου (αποχώρησε τον Αύγουστο του 2015) και ακόμα δύο προϊστάμενοι υπηρεσιών, ο Κωνσταντίνος Μολφέτας και η Αθανασία Ξενάκη. Το ζήτημα παραπέμπεται για νέα κρίση ενώπιον του Συμβουλίου Εφετών της Αθήνας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυρία Δημητρίου στην αναίρεση που άσκησε για την υπόθεση επισήμαινε πως το Συμβούλιο Εφετών δεν είχε λάβει υπόψη του στην απαλλακτική κρίση του τις μαρτυρικές καταθέσεις-φωτιά πρώην στελεχών της ΕΛ.ΣΤΑΤ., που τεκμηριώνουν τους ισχυρισμούς για τις δραματικές συνέπειες που προκάλεσε στη διεθνή θέση της χώρας η αλλοίωση κρίσιμων στατιστικών μεγεθών, ενώ έκανε λόγο για βαριά βλάβη του Ελληνικού Δημοσίου, συνολικού ύψους 210 δισ. ευρώ, αποκλεισμό από τις διεθνείς αγορές, αύξηση των επιτοκίων δανεισμού της χώρας, νέα φορολογικά μέτρα και εξαναγκασμό της χώρας να υπογράψει το Μνημόνιο 2.

Σημειώνεται ότι για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος ο κ. Γεωργίου έχει παραπεμφθεί να δικαστεί ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας στις 6 Δεκεμβρίου 2016. Το αδίκημα αφορά στο ότι ο κ. Γεωργίου δεν παραιτήθηκε από την προηγούμενη υπαλληλική θέση που κατείχε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επί 21 χρόνια και τη διατήρησε παράλληλα με αυτήν του προέδρου της ΕΛ.ΣΤΑΤ.

Μήνυση

Το ζήτημα της ΕΛ.ΣΤΑΤ. είχε αναδειχθεί από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών το 2011, επί προεδρίας Γιάννη Αδαμόπουλου, και αναζωπυρώθηκε το 2013. Συγκεκριμένα, τον Σεπτέμβριο του 2011 ο Γιάννης Αδαμόπουλος, κατόπιν αποφάσεως του διοικητικού συμβουλίου του ΔΣΑ, κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά σε σχέση με τη διάπραξη αξιόποινων πράξεων, που αφορούν την αλλοίωση των στοιχείων από την ΕΛ.ΣΤΑΤ. Αρχικά η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο, ωστόσο ο κ. Αδαμόπουλος απέστειλε επιστολή προς την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για την απόπειρα συγκάλυψης του σκανδάλου της ΕΛ.ΣΤΑΤ. τον Αύγουστο του 2013 και άρχισε να ερευνάται εκ νέου.
Μετά τη χθεσινή απόφαση του Αρείου Πάγου ο Νικήτας Κακλαμάνης με ανάρτησή του στο διαδίκτυο υποστήριξε: «Είναι ώρα η Νέα Δημοκρατία να ζητήσει τη μία και μόνη εξεταστική, όπως είχε πει ο Αντώνης Σαμαράς, για το πως μπήκαμε στο μνημόνιο».

Ζωή Γεωργαντά: «Aνοίγει ο ασκός του Αιόλου. Μας στοίχισε 210 δισ. ευρώ»

Η «δημοκρατία» επικοινώνησε μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου με τη Ζωή Γεωργαντά (το πρώην μέλος της ΕΛ.ΣΤΑΤ., που πρωταγωνίστησε στις αποκαλύψεις για την υπόθεση Γεωργίου), η οποία μας τόνισε: « Πρόκειται για μια καθαρή νίκη. Μια δικαίωση τριών ανθρώπων: του Νίκου Λογοθέτη (πρώην στελέχους της ΕΛ.ΣΤΑΤ., που είχε καταγγείλει και αυτός τον Γεωργίου), του Νίκου Στρόμπλου (διευθυντή της ΕΛ.ΣΤΑΤ., που καταδίκασε τον Γεωργίου για συκοφαντική δυσφήμηση) και δική μου.

Με τη βοήθεια του Θεού, το φως νίκησε το σκοτάδι και οι δικαστές του Αρείου Πάγου έδειξαν ότι η Δικαιοσύνη μπορεί να είναι αδέκαστη. Οπως είχε πει τότε και ο εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης, και τονίζω και εγώ, τώρα ανοίγει ο ασκός του Αιόλου για την Κομισιόν και τη Εurostat, που ήθελαν να καλύψουν το έγκλημα σε βάρος του ελληνικού λαού. Οι προσπάθειες και οι πιέσεις τους να καλύψουν την υπόθεση δεν πέρασαν.

Η ζημιά της ψευδούς βεβαίωσης που έδωσε ο Γεωργίου φουσκώνοντας τεχνητά το ελληνικό έλλειμμα μέχρι τον Αύγουστο του 2014 είχε φτάσει τα 210 δισ.! Θέλω να ευχαριστήσω επίσης τον Ι. Αδαμόπουλο (σ.σ.: πρώην πρόεδρο του ΔΣΑ, ο οποίος την ενημέρωσε μάλιστα για την απόφαση του Αρείου Πάγου) και τον πρώην εισαγγελέα Ι. Σακκά για τη νομική τους βοήθεια σε αυτόν τον αγώνα που δώσαμε και δίνουμε».

Νίκος Ελευθερόγλου

{{-PCOUNT-}}31{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα