Επτά προϊόντα «απαγορευμένα» στην παραλία

Από την
Αλεξία Κοσίνα

Πριν ξεκινήσετε το διάβασμα του αγαπημένου σας βιβλίου στην παραλία, καλό είναι να διαβάσετε τις… ετικέτες επτά προϊόντων που αυξάνουν την ευαισθησία σας στον ήλιο και στη ζέστη περισσότερο από ό,τι συνήθως, όπως συστήνει σε άρθρο της η έκδοση Consumer Reports on Health.

Τα βασικότερα προϊόντα που η χρήση τους απαιτεί προσοχή την πιο λαμπρή και ζεστή εποχή του χρόνου, σύμφωνα με τη Μέγκαν Ρεκ, κλινική φαρμακοποιό στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Loyola στο Σικάγο, είναι:

Τα προϊόντα θεραπείας της ακμής, τα οποία είναι φωτοτοξικά, ειδικά τα ρετινοειδή, εκείνα που περιέχουν καθαρή ρετινόλη, και τα προϊόντα με σαλικυλικό οξύ και υπεροξείδιο του βενζολίου. Τα προϊόντα αυτά αυξάνουν τη δερματική ευπάθεια, την ξηρότητα, την απολέπιση, την ερυθρότητα, η οποία έχει τη μορφή ενός «κακού εγκαύματος».

Τη φωτοευαισθησία του δέρματος, τις φωτοτοξικές αντιδράσεις και την επιρρέπεια στα εγκαύματα αυξάνουν τα αντιβιοτικά, ιδιαίτερα όσα περιέχουν τετρακυκλίνες και φθοριοκινολόνες.

Το ίδιο και τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ), κάποια βιταμινούχα συμπληρώματα διατροφής, κυρίως η νιασίνη, μια μορφή βιταμίνης Β3, η οποία χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της υψηλής χοληστερόλης αλλά και τα βότανα, όπως το βαλσαμόχορτο που ευνοεί τη φωτοευαισθησία και αλληλεπιδρά με άλλα φάρμακα.

Φάρμακα

Υπερθέρμανση του σώματος και αδυναμία του εγκεφάλου να ρυθμίσει την απόκριση του σώματος στη θερμότητα μπορεί να προκαλέσουν τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα, μειώνοντας την εφίδρωση και επιφέροντας πονοκεφάλους, ζαλάδα, ναυτία και αδυναμία, αλλά και τα αντισταμινικά χάπια για την καταπολέμηση των αλλεργιών, που σε ακραίες περιπτώσεις προκαλούν κράμπες, εξάντληση και θερμοπληξία.

Τέλος, η μακρά έκθεση στον ήλιο μπορεί να ενισχύσει την επίδραση τοπικών θεραπειών με παυσίπονες αλοιφές ή έμπλαστρα. Σε αυτή την περίπτωση, μην εκθέτετε την πάσχουσα περιοχή στον ήλιο. Ωστόσο σε κάθε περίπτωση, αν λαμβάνετε κάποιο από τα παραπάνω σκευάσματα, έχετε τον νου σας και πάντα διαθέσιμα το αντηλιακό σας και ένα καπέλο με πλατύ γείσο, νερό και ένα ενεργειακό ποτό με νάτριο για τις περιπτώσεις υπερθέρμανσης του σώματος.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα