Νέο φάρμακο «περιορίζει» την οστεοπόρωση

Νέο φάρμακο κατά της οστεοπόρωσης δημιουργεί ελπίδες για περισσότερες εναλλακτικές στη θεραπευτική αγωγή ασθενών που αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο καταγμάτων. Πρόκειται για την ουσία abaloparatide, η οποία δοκιμάστηκε με επιτυχία κατά τη διάρκεια κλινικών δοκιμών και τώρα η φαρμακευτική εταιρία που την ανακάλυψε κατέθεσε αίτηση έγκρισής της στον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων. Η abaloparatide, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «JAMA», ενεργοποιεί την ανάπτυξη των οστών και προλαμβάνει σε σημαντικό βαθμό τον κίνδυνο καταγμάτων στη σπονδυλική στήλη σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που ανήκουν σε ομάδα υψηλής επικινδυνότητας για κατάγματα.

Οι κλινικές δοκιμές έδειξαν ότι οι πόροι που δημιουργούνται στα οστά εξαιτίας της απώλειας οστικής μάζας από την οστεοπόρωση καλύπτονταν με μεγάλη ταχύτητα. Από τις 824 γυναίκες που λάμβαναν καθημερινά 80 mg φαρμάκου στις κλινικές δοκιμές, οι τέσσερις παρουσίασαν νέο κάταγμα στη σπονδυλική στήλη έπειτα από 18 μήνες. Αντίθετα, από τις 821 γυναίκες που έλαβαν το ψευδοφάρμακο, οι 30 εμφάνισαν νέο κάταγμα στη σπονδυλική στήλη, στην ίδια χρονική περίοδο. Συνολικά παρατηρήθηκε μείωση των καταγμάτων και σε άλλα οστά, εκτός της σπονδυλικής στήλης.

Υποδορίως

Στα συμπεράσματα οι ερευνητές αναφέρουν ότι μεταξύ των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών με οστεοπόρωση, η υποδόρια χορήγηση abaloparatide μείωσε σε σχέση με το ψευδοφάρμακο τον κίνδυνο νέων σπονδυλικών και μη σπονδυλικών καταγμάτων σε χρονική περίοδο 18 μηνών. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας και επικεφαλής του Colorado Center for Bone Research δρα Paul Miller, σε περίπτωση που το νέο φάρμακο εγκριθεί από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων, θα προορίζεται για τους ασθενείς που αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο καταγμάτων. Σε αυτή την κατηγορία περιλαμβάνονται ασθενείς που είναι πάνω από 50, οι οποίοι έχουν ήδη σπάσει κάποιο οστό χωρίς να έχουν υποστεί τραύμα, κυρίως αν αυτό είναι του καρπού, της σπονδυλικής στήλης ή του ισχίου.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα