Οργή και θρήνος στην Ιταλία!

Στους 250 οι νεκροί! Πυρά Ρέντσι για το ψαλίδι στην αντισεισμική προστασία

Από τη
Μυρτώ Μπούτση

Δύο χιλιάδες χρόνια ισχυρών σεισμών, από την εποχή της Πομπηίας μέχρι σήμερα, και επτά χρόνια μετά το καταστροφικό χτύπημα του Εγκέλαδου στην Λ’ Ακουιλα, κι όμως η καταστροφή δεν μπόρεσε να αποφευχθεί…

Καθώς ο απολογισμός του φονικού σεισμού στο Αματρίτσε συνέχισε να ανεβαίνει, με τους νεκρούς χθες το βράδυ να έχουν φτάσει τους 250 και τους τραυματίες τους 365, ο ιταλικός Τύπος δεν έκρυβε την οργή του. Μέχρι σήμερα, έγραφε, και παρά το γεγονός ότι 24.000.000 Ιταλοί ζουν πάνω σε ένα ρήγμα, δεν υπάρχει ένας χάρτης που να καταγράφει τα κτίρια στις επικίνδυνες περιοχές, το 80% των οποίων δεν θα άντεχαν σε έναν παρόμοιο σεισμό.

Μετά τον σεισμό των σχεδόν 3.000 νεκρών στην Αρπίνια, το 1980, άλλαξε ο αντισεισμικός κανονισμός, όχι όμως και η υποχρέωση για ενίσχυση των κτιρίων προ του 1981. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το νοσοκομείο του Αματρίτσε, για το οποίο είχαν διατεθεί 2.000.000 ευρώ για ανακαίνιση μετά τον σεισμό στην Λ’ Ακουιλα το 2009, αλλά ουδέποτε χρησιμοποιήθηκαν, με αποτέλεσμα να καταρρεύσει.

Μόνη -φωτεινή- εξαίρεση, η Νόρτσα, το μικρό χωριό μόλις 17 χιλιόμετρα από το επίκεντρο του σεισμού, στην οποία δεν σκοτώθηκε κανείς, ακριβώς επειδή είχαν ανακαινιστεί και στηριχθεί όλα τα κτίρια.

Η πρόληψη

Στην Ιταλία των ισχυρών σεισμών σχεδόν ανά πενταετία, η κυβέρνηση κατηγορείται ότι μείωσε τα κεφάλαια για την αντισεισμική πρόληψη από 145.000.000 ευρώ το 2015 σε 44.000.000 ευρώ φέτος!

Και όλα αυτά την ώρα που οι μετασεισμοί συνεχίζονταν και χθες, και οι σεισμολόγοι προειδοποιούσαν ότι ο κίνδυνος δεν έχει περάσει. Δεκάδες άνθρωποι επέστρεφαν χθες στα κατεστραμμένα σπίτια τους στο Αματρίτσε, στο Ακουμόλι, στην Πεσκάρα ντελ Τρόντο. Το δεκάχρονο κοριτσάκι που σώθηκε εκεί υπέκυψε αργότερα στα τραύματά του. Στις τραγικές ιστορίες προστίθενται, όμως, και δύο μηνύματα ελπίδας: η κίνηση 600 Ιταλών εστιατόρων, που δεσμεύθηκαν να συνδράμουν τους σεισμοπλήκτους με δύο ευρώ για κάθε πιάτο της γεννημένης στο Αματρίτσε διάσημης μακαρονάδας αματριτσιάνα το οποίο θα σερβίρουν μέσα στον επόμενο μήνα και η κίνηση 75 προσφύγων της Καλαβρίας να δωρίσουν το πενιχρό επίδομά τους, συνολικά 200 ευρώ, στους σεισμοπαθείς.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα