ΕΝΦΙΑ-σοκ για ιδιοκτήτες ξενοίκιαστων

Καταργείται η έκπτωση 20% που είχαν τα μη ηλεκτροδοτούμενα! Τι αλλαγές έγιναν για τα αγροτεμάχια

Με «καπέλο» θα πληρώσουν τον φετινό ΕΝΦΙΑ οι ιδιοκτήτες ξενοίκιαστων και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων, καθώς το υπουργείο Οικονομικών, συνειδητά, διαχώρισε την εισοδηματική απόδοση αυτών των ακινήτων από την κατοχή τους.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμόδιων υπηρεσιακών στελεχών, περίπου 50.000-60.000 είναι τα ξενοίκιαστα ακίνητα, που είχαν τα δύο προηγούμενα χρόνια έκπτωση 20% από τον ΕΝΦΙΑ και πλέον οι ιδιοκτήτες τους θα κληθούν να πληρώσουν τον φόρο στο ακέραιο.

Αυτό σημαίνει ότι για κάθε 100 ευρώ φόρου χάνεται έκπτωση 20 ευρώ κι αν συνυπολογίσει κανείς ότι συνήθως σε έναν ιδιοκτήτη αναλογεί πάνω από ένα τέτοιο ακίνητο, είναι προφανές το… ηλεκτροσόκ που θα υποστούν, όταν αντικρίσουν το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ.

Αν μάλιστα οι εν λόγω ιδιοκτήτες ανήκουν στους… προνομιούχους που πέρασαν στη ζώνη του συμπληρωματικού φόρου, τότε οι επιβαρύνσεις γίνονται ακόμα μεγαλύτερες. Υπενθυμίζεται ότι ο συμπληρωματικός φόρος αρχίζει φέτος από τα 200.000 ευρώ, δηλαδή 100.000 ευρώ χαμηλότερα από πέρσι. Ετσι για κάποιον που βρισκόταν το 2015 στο όριο (στα 300.000 ευρώ συνολικής αξίας) προκύπτει με το… καλημέρα επιβάρυνση 125 ευρώ. Εξάλλου, μπορεί ο συμπληρωματικός φόρος στα αγροτεμάχια να ξηλώθηκε φέτος, ωστόσο όλα πλέον δείχνουν ότι ο πρόσθετος αυτός φόρος πρόκειται να επιβληθεί το 2017.

Νέα έντυπα

Συγκεκριμένα, στον νέο τύπο και περιεχόμενο του εντύπου της εκκαθάρισης του φετινού ΕΝΦΙΑ, το οποίο δημοσιεύτηκε χθες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, περιλαμβάνονται ορισμένες αλλαγές, οι οποίες, αν και εκ πρώτης όψεως είναι αθώες, μόνο τέτοιες δεν είναι. Στη νέα μορφή του εντύπου και ειδικότερα στον πίνακα 2, όπου δηλώνονται οι εκτός σχεδίου και οικισμού εκτάσεις (όπως είναι τα εκτός σχεδίου οικόπεδα, τα χωράφια, οι βοσκότοποι, οι ιδιωτικές δασικές εκτάσεις κ.ά.) προστέθηκαν δύο νέες στήλες, με αύξοντα αριθμό 25 και 26, οι οποίες αφορούν την Αρχική ή Ειδική Βασική Αξία (ΑΒΑ ή ΕΒΑ) κάθε εκτός σχεδίου έκτασης. Εκεί θα εμφανιστεί ουσιαστικά η αντικειμενική αξία κάθε αγροτεμαχίου, βάσει της οποίας θα υπολογιστεί και ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ τον επόμενο χρόνο.

«Βουτιά» 2,7% στις τιμές των διαμερισμάτων

Νέα «βουτιά» σημείωσαν οι τιμές των διαμερισμάτων στο β’ τρίμηνο του 2016. Με βάση τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από τις τράπεζες, εκτιμάται ότι οι τιμές τους ήταν μειωμένες κατά 2,7% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015. Το α’ τρίμηνο του 2016 η αντίστοιχη μείωση διαμορφώθηκε στο 4,7%, ενώ για το σύνολο του 2015 οι τιμές των διαμερισμάτων μειώθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 5%.

Ειδικότερα, το δεύτερο εξάμηνο του 2016 οι τιμές των διαμερισμάτων έπεσαν κατά 2,4% στην Αθήνα, κατά 4% στη Θεσσαλονίκη, κατά 3,5% στις άλλες μεγάλες πόλεις και κατά 2% στις λοιπές περιοχές της χώρας. Με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, για το α’ τρίμηνο του 2016 η αντίστοιχη μείωση των τιμών των διαμερισμάτων ήταν 4,1% στην Αθήνα, 5,9% στη Θεσσαλονίκη, 5,2% στις άλλες μεγάλες πόλεις και 5% στις λοιπές περιοχές της χώρας, ενώ για το σύνολο του 2015 η μείωση των τιμών στις ίδιες περιοχές σε σχέση με το 2014 ήταν 5,1%, 5,2%, 5,2% και 4,4%, αντίστοιχα. Οσον αφορά την παλαιότητα, η μείωση των τιμών στο β’ τρίμηνο του 2016 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015 ήταν 3,3% για τα «νέα» διαμερίσματα (ηλικίας έως πέντε ετών) και 2,3% για τα «παλαιά» (ηλικίας άνω των πέντε ετών). Με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, για το α’ τρίμηνο του 2016 η αντίστοιχη μείωση των τιμών των «νέων» διαμερισμάτων διαμορφώθηκε στο 5,3%, έναντι 4,4% των «παλαιών», ενώ για το σύνολο του 2015 οι τιμές των διαμερισμάτων μειώθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 5,5% και 4,6%, αντίστοιχα.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα