Καζάνι που βράζει η Τουρκία

Ολοι εναντίον όλων! Διπλή επίθεση δολοφονίας χθες του αρχηγού της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου

Από την
Κατερίνα Στυλιανέα

Η Τουρκία είναι μια πολωμένη χώρα. Εθνικιστές εναντίον Κούρδων. Καθεστωτικοί εναντίον γκιουλενιστών. Οπαδοί του Ερντογάν και όλοι οι άλλοι απέναντι. Η απόπειρα πραξικοπήματος έδωσε την αφορμή για μαζικές πολιτικές διώξεις εδώ και έναν μήνα. Η προχθεσινή στρατιωτική εισβολή στη Συρία ανέφλεξε την πόλωση στο εσωτερικό.

Κρούσμα της πόλωσης, και η διπλή επίθεση που δέχτηκε χθες ο αρχηγός του κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, η αυτοκινητοπομπή του οποίου δέχτηκε πυρά (δύο στρατιώτες τραυματίστηκαν και ένας σκοτώθηκε) στην περιοχή Αρντανούτς της επαρχίας Αρτβίν, της βορειοανατολικής Τουρκίας και στη συνέχεια στη γειτονική πόλη Σαβσάτ, όπου οι άνδρες της ασφάλειάς του εξουδετέρωσαν ένοπλο που ετοιμαζόταν να εκτοξεύσει εναντίον του ρουκέτα.

Παρά το τηλεφώνημα συμπαράστασης από τον Ερντογάν αλλά και τον ηγέτη των εθνικιστών Ντεβλέτ Μπαχτσελί, το μήνυμα εκφοβισμού προς τον κεμαλιστή ηγέτη ήταν σαφές. Υπενθυμίζεται ότι το κόμμα του, μετά την προχθεσινή εισβολή στη Συρία, σχολίασε ότι η ενεργοποίηση της Τουρκίας εναντίον του ISIS έρχεται κάπως καθυστερημένα, κάλεσε την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τη δράση των τζιχαντιστών και στο εσωτερικό της χώρας και έκανε λόγο για ντε φάκτο εμπλοκή της Τουρκίας στον πόλεμο της Συρίας.

Το άνοιγμα, πάντως, του πολεμικού μετώπου δεν έχει χαλαρώσει στο παραμικρό το μέτωπο της πολιτικής καταστολής στο εσωτερικό. Και πέραν της μαζικής επιχείρησης εξόντωσης των αντιπάλων του Ερντογάν από το καθεστώς φαίνεται ότι και η κοινωνία έχει εισχωρήσει στο πνεύμα πόλωσης που έχει σπείρει το αντιγκιουλενικό μένος. Είναι χαρακτηριστική η χθεσινή καταγγελία του προέδρου της ποδοσφαιρικής ομάδας Φενερμπαχτσέ εναντίον της αιώνιας αντιπάλου της Γαλατασαράι, με την κατηγορία ότι διατηρεί διασυνδέσεις με τον Γκιουλέν.

Ο Αζίζ Γιλντιρίμ, στον οποίο το 2012 είχε επιβληθεί πρόστιμο και ο οποίος είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση για στημένα παιχνίδια, υποστήριξε χθες ότι οι γκιουλενιστές, οι οποίοι έχουν εισχωρήσει και στην ομοσπονδία ποδοσφαίρου, έπαιξαν παιχνίδια εναντίον του ίδιου και της ομάδας του και ζήτησε να διενεργηθεί έρευνα για διασυνδέσεις της αντίπαλης ομάδας με την τρομοκρατική οργάνωση FETO του ιεροκήρυκα!

Την ίδια ώρα που οι Αμερικανοί εξετάζουν διεξοδικά τα στοιχεία που τους έχουν αποσταλεί από τις τουρκικές Αρχές για να αποφασίσουν εάν θα εκδώσουν τον Φετουλάχ Γκιουλέν.

Η Αγκυρα ενισχύει τις δυνάμεις της στη βόρεια Συρία

Τη διαβεβαίωση ότι οι Κούρδοι αντάρτες της Συρίας αποσύρονται -όπως απαίτησε η Τουρκία- ανατολικά του Ευφράτη έδωσε στην Αγκυρα ο ίδιος ο Τζον Κέρι, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, της δύναμης που στηρίζει τον αγώνα των Κούρδων εναντίον των τζιχαντιστών, προτού την επαναλάβει με ανακοίνωσή της η οργάνωση της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG, που υποστηρίζει πως στρέφεται πλέον στην απελευθέρωση της Ράκα (προπύργιο του ISIS στη Συρία).

Παρ’ όλα αυτά οι Τούρκοι συνεχίζουν την επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη». Χθες έστειλαν ενισχύσεις επιπλέον 10 τεθωρακισμένα στους 350 στρατιώτες και τις από αέρος δυνάμεις που επιχειρούν. Εστειλαν ακόμα και τον άρτι προαχθέντα (στις κρίσεις μετά τις εκκαθαρίσεις στις Ε.Δ.) αντιστράτηγο, διοικητή των ειδικών δυνάμεων Ζεκάι Ακτσακαλί για να επιθεωρήσει την Τζαραμπλούς. Θα στείλει επιπλέον κατασκευαστικά μηχανήματα για διάνοιξη δρόμων, τεθωρακισμένα, οχήματα μεταφοράς προσωπικού και νέες ενισχύσεις. Ο τουρκικός Τύπος είναι παραδομένος σε εθνικιστικό ενθουσιασμό…

Και αυτά την ώρα που η Ε.Ε. κάνει τα στραβά μάτια, με την αρμόδια για την Τουρκία απεσταλμένη, ευρωβουλευτή Κάτι Πίρι να βεβαιώνει τη στήριξη του Ευρωκοινοβουλίου στην επιχείρηση της Τζαραμπλούς, προσθέτοντας ότι «είμαστε όλοι στο πλευρό της Τουρκίας». Πιο επιφυλακτικός εμφανίστηκε, πάντως, ο Γερμανός ευρωβουλευτής Ελμαρ Μπροκ, τονίζοντας ότι η Ε.Ε. δεν θα αλλάξει στάση στην απόρριψη τουρκικού αιτήματος για δημιουργία νεκρής ζώνης στη Συρία.

Οι Γερμανοί γενικώς παίρνουν αποστάσεις από την Αγκυρα στον απόηχο της πολυεπίπεδης κόντρας, με το «Spiegel» να υποστηρίζει ότι εξετάζουν ακόμα και το ενδεχόμενο να απομακρύνουν τις δυνάμεις τους που σταθμεύουν στη βάση του Ινστιρλίκ προς Ιορδανία ή Κύπρο. Οι δε σοσιαλδημοκράτες ανακοίνωσαν ότι θα καταψηφίσουν τη γερμανική συμμετοχή σε σχεδιαζόμενη αποστολή αναγνωριστικών Awacs στην Τουρκία.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα