ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ (ΟΛΑ) ΤΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΑ ΤΥΦΛΑ

Από τις λαμπερές μέρες του Αυγούστου που τελειώνει θα μεταφερθούμε σε ένα από τα πλέον νεφελώδη, για να μην πω «σκοτεινά», φθινόπωρα που έχει γνωρίσει ο τόπος μας.

Με την ακραία φτώχεια στον πληθυσμό μας να έχει αυξηθεί από 2,2% το 2009 σε 15% το 2015, δηλαδή 1.500.000 συμπολίτες μας στο σύνολο των 11.000.000 να ζουν σήμερα σε συνθήκες κάτω από τα όρια της ακραίας φτώχειας, οποιαδήποτε άλλη αναφορά είναι περιττή.

Ακόμη και αυτή του ότι με τα ψηλότερα ποσοστά ανεργίας στην Ευρώπη και η συντριπτική πλειονότητα των υπολοίπων μόλις και μετά βίας… «τη βγάζουμε». Για πόσο ακόμη, η ψυχή μας το ξέρει.

Οση μας έχει απομείνει, διότι χειρότερη και από τους θλιβερούς αριθμούς και τα συγκλονιστικά στατιστικά είναι μία τάση παραίτησης που νιώθω πως έχει πλακώσει τη χώρα απ’ άκρη σ’ άκρη. Μία απελπισία τόσο πρωτόγνωρη και απίστευτη, που ίσως είναι το μόνο πράγμα που φέτος δεν πήρε ούτε μία μέρα άδεια! Λουφαγμένοι όλοι, όπως και όπου μπορεί ο καθένας, σκιαγμένοι από το τι μας περιμένει, μοιάζουμε αδύναμοι και άπραγοι μπροστά σε ό,τι μας συμβαίνει και σχεδόν μοιρολατρικά περιμένουμε τα χειρότερα.

Αυτά θα μας τα φέρουν στα μέσα Σεπτεμβρίου οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου που θα έρθουν στην Αθήνα με σκοπό την επισκόπηση της πορείας των προαπαιτουμένων, προκειμένου να εκταμιευτεί η υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ. Για το ίδιο διάστημα προβλέπονται ακόμη η ετήσια Σύνοδος του ΔΝΤ που θα αποφασίσει κιόλας αν το Ταμείο θα επιστρέψει ή όχι στο ελληνικό πρόγραμμα, και οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας για το χρέος.

Λίγο πριν από τα επεισόδια του πολύκροτου σίριαλ που λέγεται «Οι επισκέψεις του κουαρτέτου», που μας καθηλώνει όλους σπίτια μας λιωμένους στο κλάμα, ολοκληρώνεται και ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες. Από αυτό το «γκραν φινάλε» θα φανούν πάρα πολλά σε σχέση με την αναμενόμενη αναδιάταξη του τοπίου στον ευαίσθητο χώρο των καναλιών, οι συσχετισμοί στα οποία επηρεάζουν καθοριστικά όχι μόνο τα υπόλοιπα ΜΜΕ αλλά το πολιτικό σκηνικό συνολικά.

Φυσικά, πριν από το σίριαλ, στις 9 Σεπτεμβρίου, θα παίξει κι ένα πολιτικό διαφημιστικό τρέιλερ που λέγεται «Διάσκεψη των ηγετών του ευρωπαϊκού Νότου». Με βασική στόχευση το σχέδιο μιας Ευρώπης για έξοδο από τη λιτότητα αλλά και τη χείρα βοηθείας στη δεύτερη αξιολόγηση, ο Αλ. Τσίπρας θα υποδεχθεί τους ηγέτες έξι χωρών της ευρωπαϊκής Μεσογείου. Μία πρωτοβουλία την οποία ανέλαβε ο ίδιος και για την οποία γνώριζαν οι κ. Ολάντ και Ρέντσι. Στην εν λόγω διάσκεψη και πέρα των ανωτέρω θα παραστούν η Κύπρος, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Μάλτα.

Τι θα βγάλει αυτή η διάσκεψη θα το ακούσουμε την επομένη, στις 10 Σεπτεμβρίου, στην ομιλία του πρωθυπουργού στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Κρατώντας μικρό καλάθι, χαρείτε μέχρι τότε τις τελευταίες μέρες του Αυγούστου.

Γιώργος Κ. Στράτος
*Δικηγόρος -Δημοσιογράφος

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα