Το... χωριό της ψυχοθεραπείας!

Το εγχείρημα της Α. Απέργη και του Δ. Παντελή στις Πινακάτες Πηλίου με δράσεις και εργαστήρια,που συνδυάζει διακοπές σώματος και πνεύματος

Από τη
Δήμητρα Αθανασοπούλου

Ενα χωριό Ψ ξεπροβάλλει στο όρος των Κενταύρων. Η ψυχοθεραπεία παίρνει τα βουνά... και μια βαθιά ανάσα κάτω από τα αιωνόβια πλατάνια στις Πινακάτες του Πηλίου, ένα διατηρητέο χωριό με Προεδρικό Διάταγμα από το 1979. Με μότο «όχι στα μικρόφωνα, όχι στο powerpoint, όχι στον κλειστό χώρο». Ετσι ξεκινά ένα ταξίδι ψυχής, αυτογνωσίας και παράλληλα αναψυχής, όπως μας λένε οι εμπνευστές της πρωτοβουλίας.

Η Αταλάντη Απέργη, δραματοθεραπεύτρια - κοινωνιολόγος, και ο Δημήτρης Παντελής, σύμβουλος ψυχικής υγείας - εκδότης, μοιάζουν να εκπληρώνουν έναν πολυτραγουδισμένο στίχο εκτός από ένα μεγαλόπνοο στόχο: «Η σωτηρία της ψυχής είναι πολύ μεγάλο πράγμα, σαν ταξιδάκι αναψυχής μ' ένα κρυμμένο τραύμα»... Με φόντο τη «δροσερή και θαλερή σκιά» των δέντρων, όπως λένε, και πιστοί στο αξίωμα του Αϊνστάιν, όπως αποδεικνύεται: «Κοίτα βαθιά μέσα στη φύση και τότε θα κατανοήσεις τα πάντα καλύτερα».

Η επιδίωξή τους είναι σαφής: Να συναντηθούν οι άνθρωποι με κοινό ενδιαφέρον τη θεωρητική και τη βιωματική κατανόηση της έννοιας «θεραπεία της ψυχής» και της σπουδαιότητας του φυσικού περιβάλλοντος στην ίδια τη θεραπευτική διαδικασία, με την εμψύχωση και τις γνώσεις έμπειρων θεραπευτών, μακριά από τις τσιμεντουπόλεις, καθώς το χωριό Ψ αποτελεί έναν ιδανικό συνδυασμό απόδρασης καλοκαιρινών διακοπών και προσωπικής εξέλιξης...

Ποιο είναι το κίνητρο και ποιες οι προσδοκίες των συμμετεχόντων; «Πιστεύω ότι για τους συμμετέχοντες είναι ένας απενεχοποιημένος τρόπος να κάνουν κάτι για τον εαυτό τους, καθώς δεν θα τολμούσαν να χτυπήσουν την πόρτα ενός ψυχοθεραπευτή και δεδομένου ότι αυτή είναι μια συνάντηση πιο χαλαρή που συνδυάζει και διακοπές. Είναι η πρώτη φορά που το κάνουμε. Στο τέλος θα βάλουμε ως ερωτηματολόγιο τι προσδοκούσατε και τι αποκομίσατε» λέει στην «κυριακάτικη δημοκρατία» η Αταλάντη Απέργη, ενώ εκφράζει την επιθυμία της «να καθιερωθεί το εγχείρημα και να απευθυνθεί και στους ξένους ταξιδιώτες».

Πράλληλες δράσεις

Το χωριό Ψ άνοιξε τις πύλες του στις 18 Αυγούστου και ρίχνει αυλαία έπειτα από 10 ημέρες βιωματικών εργαστηρίων και παράλληλων δράσεων. «Είναι μία από αυτές τις πρωτοβουλίες, τις οποίες ξεκινά κανείς ως μια ιδέα τρελή που συζητήθηκε κάτω από τα δέντρα ένα καλοκαίρι. Θέλουμε να αξιοποιήσουμε το ίδιο το περιβάλλον, το Πήλιο που συνδέεται με το κομμάτι της θεραπείας μέσω των βοτάνων, και να το συνδέσουμε με τη δουλειά που κάνουμε. Δέσαμε επαγγελματικά, γιατί προερχόμαστε και οι δύο από τις Πινακάτες, έχουμε συνεργαστεί στο παρελθόν, έχουμε κάνει κύκλους σεμιναρίων μαζί» καταθέτει η δραματοθεραπεύτρια.

Ο συνεμπνευστής Δημήτρης Παντελής είναι ο άνθρωπος πίσω από τις εκδόσεις Κοντύλι - βασικός χορηγός της 1ης Συνάντησης Ψυχοθεραπειών στο βουνό των Κενταύρων με θεματική ενότητα «Χείρων Κένταυρος: Μύθος, τραύμα, θεραπεία». Οσο για το προφίλ των ενδιαφερομένων; «Ζευγάρια, μονάδες και οικογένειες», όπως μας αναφέρει η διοργανώτρια.

Το χωριό Ψ είναι ανοιχτό σε όλους και παρέχει μια εμπειρία κατάδυσης στο πιο ενδόμυχο κομμάτι του εαυτού μας κάτω από τις πυκνές φυλλωσιές των πλατανιών και των καστανιών.

Τόπος συνάντησης για ηρεμία αλλά και γαλήνη

«Το Πήλιο, ως τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, συνδυάζει αρμονικά διακοπές στο βουνό και στη θάλασσα, και ως μυθικός και θεραπευτικός τόπος ξυπνάει όλες τις αισθήσεις, για να προσφέρει εσωτερική ηρεμία και γαλήνη» σημειώνεται στην ιστοσελίδα του, ενώ διασαφηνίζεται: «Το χωριό Ψ σε μια συγκυρία δύσκολη για τη χώρα αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη μπορεί να αποτελέσει έναν τόπο συνάντησης, επαφής, μοιράσματος και ουσιαστικής φροντίδας της ψυχής».

Και όλα αυτά με τη συμμετοχή διακεκριμένων ομιλητών και θεραπευτών στον χώρο της ψυχικής υγείας, με τη δυνατότητα περιήγησης στις ομορφιές του βουνού και τις θάλασσες με εφαλτήριο τις Πινακάτες, έναν τόπο με έντονο παραδοσιακό χρώμα. «Είμαστε στην κεντρική Ελλάδα και απευθυνόμαστε σε όλους, και στο Βορρά και στο Νότο» δηλώνει η Αταλάντη Απέργη, ενημερώνοντάς μας ότι «κάθε μέρα υπάρχει ένα βιωματικό εργαστήριο, έπειτα υπάρχει ελεύθερος χρόνος να ξεκουραστεί ο κόσμος, να πάει στη θάλασσα, να επισκεφτεί αξιοθέατα όπως το μουσείο της ελιάς, να κάνει ιππασία, να κάνει βόλτα με το τρενάκι του Πηλίου, τον "μουντζούρη" που λειτουργεί από τον προηγούμενο αιώνα και κάνει διαδρομή μέσα στο βουνό. Το βράδυ μετά τις 8 γίνεται μια βραδινή ομιλία. Κι αυτοί που συμμετέχουν δεν είναι απλοί ακροατές, αλλά αποκομίζουν κάτι περισσότερο από πληροφορίες και γνώσεις».

Σεμινάρια με ασκήσεις εκφραστικής γραφής

Τα σεμινάρια θεραπευτικής γραφής είναι μέσα στις παράλληλες δράσεις του χωριού Ψ στο βουνό των Κενταύρων, γνωστό για τις θεραπευτικές ιδιότητές του. Φέρουν την υπογραφή της ψυχολόγου Δήμητρας Διδαγγέλου, η οποία χρησιμοποιεί το γράψιμο σε ατομικές και ομαδικές συνεδρίες, με σκοπό την προσωπική ανάπτυξη, την αυτογνωσία, τη διαχείριση των αλλαγών και την ισορροπία στη ζωή.

Οι ασκήσεις εκφραστικής γραφής έχουν ως στόχο την επανασύνδεση με τον εαυτό μας και το φυσικό περιβάλλον. Οι συμμετέχοντες πρέπει απλώς να έχουν μαζί τους «ένα σημειωματάριο-ημερολόγιο, στιλό, άνετα παπούτσια, διάθεση για γράψιμο και περπάτημα», όπως λέει η εμπνεύστρια της πρωτοβουλίας, έτσι ώστε «να ακούσουν την εσωτερική τους φωνή μέσω της σύνδεσής τους με τη φύση».