Μικρή ανάσα για 23.000 ανέργους!

Οι ωφελούμενοι (που είναι από 29-64 ετών) θα έχουν εξάμηνη απασχόληση και αμοιβή 433 ευρώ μηνιαίως

Εως τα τέλη Σεπτεμβρίου θα τεθεί σε εφαρμογή ένα νέο πρόγραμμα απασχόλησης με επιταγή κατάρτισης (voucher), με στόχο την εύρεση 6μηνης απασχόλησης σε 23.000 ανέργους, ηλικίας 29-64 ετών, με αμοιβή σε μέσα επίπεδα τα 433 ευρώ μηνιαίως.

Το πρόγραμμα προαναγγέλθηκε από την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου, η οποία σε χθεσινή συνέντευξη τόνισε ότι το 50% των ωφελουμένων θα έχει επιπλέον εγγυημένη απασχόληση για έξι μήνες. Τα ποσά που θα χορηγούνται στους δικαιούχους θα φτάνουν τα 5.500 ευρώ, μαζί με εκείνα που θα καταλήγουν στον εργοδότη. Από το ποσό αυτό κάθε άνεργος θα λάβει εκπαιδευτικό επίδομα 600 ευρώ και επίδομα πρακτικής άσκησης 2.000 ευρώ για τέσσερις μήνες εργασία και 130 ώρες κατάρτισης. Δηλαδή για ένα εξάμηνο ο δικαιούχος θα λαμβάνει περίπου 433 ευρώ τον μήνα.

Επιπρόσθετα, το αναθεωρημένο πρόγραμμα αφορά τους εξής κλάδους της οικονομίας: εμπόριο, logistics, έργα υποδομής και τεχνικά επαγγέλματα, τουρισμός, τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, περιβάλλον - διαχείριση στερεών και υγρών αποβλήτων, τρόφιμα - ποτά, ενέργεια, βιομηχανία και αγροτικός τομέας. Το ανακληθέν voucher απευθυνόταν μόνο στον τεχνικό κλάδο, τον κλάδο διαχείρισης στερεών και υγρών αποβλήτων και στις νέες τεχνολογίες.

Πιστοποίηση

Με τον νέο σχεδιασμό οι άνεργοι θα λαμβάνουν ανά ειδικότητα πιστοποίηση γνώσεων και προσόντων, που για πρώτη φορά θα βασίζεται σε ενιαίο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ενίσχυσης δεξιοτήτων και συμβουλευτικής, το οποίο είναι υποχρεωμένα να εφαρμόζουν τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης. Συνολικά το πρόγραμμα περιλαμβάνει 130 ώρες κατάρτισης και συμβουλευτικής καθοδήγησης για την επιλογή από τους ανέργους του προγράμματος κατάρτισης που θα παρακολουθήσουν με βάση το εκπαιδευτικό υπόβαθρό τους, την πιθανή εργασιακή πείρα τους, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους και εν γένει τα ενδιαφέροντά τους.

Η κυρία Αντωνοπούλου προανήγγειλε ακόμη ένα πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων, με στόχο να απορροφηθούν έως 10.000 άνεργοι, ηλικίας 30-49 ετών, που θα «τρέξει» κατά πάσα πιθανότητα τον Οκτώβριο. Επίσης, υπενθύμισε ότι το φετινό πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας θα αξιοποιηθεί από περίπου 43.000 ανέργους.