Η καταστροφή των νοικοκυριών

Τι είναι ο ΕΝΦΙΑ; Είναι «ένας φόρος αίσχος που τιμωρεί όσους δούλευαν μια ζωή για να αποκτήσουν ένα κεραμίδι να στεγάσουν τα παιδιά τους». Είναι «ένας φόρος που δείχνει όλη την αναλγησία και αγριότητα», «που βάζει πλούσιους και φτωχούς, έχοντες και μη έχοντες, ανέργους και εργαζομένους στον ίδιο παρονομαστή». Υπάρχει «αδυναμία πληρωμής» για «εκατομμύρια νοικοκυριά που στενάζουν». Και στο ερώτημα «πώς θα τον πληρώσουν, πού θα τα βρουν οι ρημαγμένοι πολίτες;» η απάντηση είναι «κόψτε τον λαιμό σας, βρείτε να τα φέρετε…».

Πιο ακριβής, ολοκληρωμένη και εύστοχη περιγραφή δεν θα θα μπορούσε να έχει υπάρξει. Και προέρχεται από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα όταν, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατακεραύνωνε από το βήμα της Βουλής τον νέο νόμο αναλύοντας «τα αρνητικά αποτελέσματα για την οικονομία, τη διάλυση της οικονομίας και το κλείσιμο των επιχειρήσεων…».

Ολες αυτές οι διαπιστώσεις και οι προβλέψεις αποδείχθηκαν απολύτως σωστές. Οι συνέπειες για την οικονομία και τα νοικοκυριά υπήρξαν καταστροφικές και στα χρόνια που μεσολάβησαν το μόνο που άλλαξε ήταν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε στην κυβέρνηση. Δεν προχώρησε όμως στην κατάργησή του, δεν έβαλε τέλος στο αίσχος. Αντιθέτως, όχι μόνο τον υιοθέτησε αλλά σταδιακά οδηγήθηκε στο άλλο άκρο, επιχαίροντας, από χθες, ότι δεν ήρθε και η καταστροφή…

Το χειρότερο, ωστόσο, είναι ότι επιχειρείται να μετατοπιστεί η συζήτηση στις επιμέρους αυξομειώσεις του φόρου, αν δηλαδή κάποιοι θα πληρώσουν παραπάνω ή θα έχουν μια μικρή ελάφρυνση. Η προσπάθεια αυτή, εκτός από μυωπική, είναι ύπουλη και αποπροσανατολιστική. Εστω κι έτσι, όμως, δεν κρύβεται το δάσος. Ο ΕΝΦΙΑ είναι εξ ορισμού ένας φόρος άδικος από τη στιγμή που κατά τη σοβιετική λογική επιφέρει «δήμευση» περιουσίας που δεν αποδίδει εισόδημα.

Η κυβέρνηση δεν βλέπει καλά πάντως ούτε το δέντρο, καθώς η ύφεση και η πτώση των εσόδων επιβεβαιώνουν τα αδιέξοδα της υπερφορολόγησης. Αν μάλιστα προχωρήσει σε νέο ληστρικότερο σύστημα -που κατ’ ευφημισμόν θα αντικαθιστά τον ΕΝΦΙΑ-, τότε η τύφλωσή της θα αποδειχθεί ολοκληρωτική…

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα