Μαύρη Παρασκευή για τις Επικουρικές

Δεύτερος γύρος περικοπών (από 10% έως 38%) αναμένεται για 150.000 συντάξεις που θα καταβληθούν στις 2 Σεπτεμβρίου

Το δεύτερο κύμα περικοπών των επικουρικών συντάξεων έρχεται την ερχόμενη Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου. Την ημέρα αυτή είναι καθορισμένο να γίνει η επόμενη καταβολή επικουρικών συντάξεων, από τις οποίες θα έχει γίνει επανυπολογισμός σε 806.000 και αναμένεται να προκύψει περικοπή σε περίπου 150.000 από αυτές. Πρόκειται για μια περικοπή που μεσοσταθμικά θα κυμανθεί στα επίπεδα του 10%, ενώ σε κάποιες, περιορισμένες, περιπτώσεις (περίπου 1.700) θα φτάσει το 38%.

Η επιβάρυνση αφορά μόνο όσους συνταξιούχους λαμβάνουν αθροιστικά (κύρια και επικουρική σύνταξη) περισσότερα από 1.300 ευρώ μεικτά. Οι συνταξιούχοι που θα επηρεαστούν από την καταβολή συντάξεων της 2ας Σεπτεμβρίου προέρχονται από τα εξής Ταμεία: ΕΤΕΑΜ – μισθωτοί του ΙΚΑ, εμποροϋπάλληλοι (ΤΕΑΥΕΚ), εργαζόμενοι σε εταιρίες Οινοποιίας και Ζυθοποιίας (ΤΕΑΠΟΖΟ), υπάλληλοι ναυτικών και τουριστικών πρακτορείων (ΤΕΑΥΝΤΠ), συνταξιούχοι ΔΕΗ (ΚΑΠ ΔΕΗ) και προσωπικό της πρώην τράπεζας Πίστεως – νυν Alpha (ΤΑΠΤΠ).

Τον Οκτώβριο ακολουθεί το τρίτο κύμα περικοπών, που αφορά επανυπολογισμό σε περίπου 110.000 συντάξεις, από τις οποίες εκτιμάται ότι περίπου 20.000 θα υποστούν μειώσεις. Υπενθυμίζεται ότι ήδη από τον Αύγουστο έχουν επανυπολογιστεί 330.000 συντάξεις, 60.000 από τις οποίες υπέστησαν περικοπές. Αυτό σημαίνει ότι, όταν θα ολοκληρωθεί η διαδικασία, θα φτάσουν τις 230.000 οι επικουρικές συντάξεις που θα έχουν μειωθεί.

Ψαλίδι σε μέρισμα

Και όλα αυτά, ενώ τον επόμενο μήνα αναμένονται περικοπές και στο σκέλος του μερίσματος που χορηγείται από το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ) σε 284.000 δικαιούχους. Αιτία της νέας περικοπής είναι η υποχρέωση για αναδρομική επιστροφή των ποσών που χορηγήθηκαν στους δικαιούχους κατά το α’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Ηδη στην καταβολή του περασμένου Ιουνίου οι μειώσεις που επιβλήθηκαν έφτασαν το 59%, με συνέπεια το μέρισμα από 201 ευρώ που έφτανε μεσοσταθμικά να υποχωρήσει στα 82 ευρώ τον μήνα. Πρόκειται για την πρώτη δόση της παρακράτησης, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στην τελευταία καταβολή του έτους, που είναι προγραμματισμένη για τον Δεκέμβριο.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα