Σε συναγερμό (!) για την ελονοσία

Φόβοι των γιατρών για την αύξηση των κρουσμάτων τον Σεπτέμβριο. «Εκρηξη» λόγω του Προσφυγικού!

Ρεπορτάζ
Ρίτα Μελά

Σήμα κινδύνου για την ελονοσία εκπέμπει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Μιχάλης Βλασταράκος, καθώς εκτιμά ότι τα κρούσματα θα αυξηθούν τον Σεπτέμβριο. Κατά τη χθεσινή σύσκεψη που είχε με τον πρόεδρο του Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) δρα Θεόφιλο Ρόζενμπεργκ, ο κ. Βλασταράκος ζήτησε να ληφθούν όλα τα μέτρα για την εκρίζωση της νόσου από τη χώρα μας. Ηδη από τις 11 Αυγούστου τα κρούσματα αυξήθηκαν από 65 σε άνω των 70, με τη συντριπτική πλειονότητα να είναι εισαγόμενα, ενώ παραμένουν τέσσερα τα εγχώρια περιστατικά ελονοσίας.

Ειδικότερα, η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και συμμετείχαν ο πρόεδρος του τομέα Δημόσιας Υγείας του Ινστιτούτου Ερευνών του ΠΙΣ, καθηγητής Παναγιώτης Μπεχράκης, ενω εκ μέρους του ΚΕΕΛΠΝΟ η υπεύθυνη Γραφείου Νοσημάτων που μεταδίδονται με διαβιβαστές (κουνούπια) Δανάη Περβανίδου και η υπεύθυνη Γραφείου Επιστημονικών Συνεργατών Αγορίτσα Μπάκα.

Ο πρόεδρος του ΠΙΣ τόνισε: «Πρέπει να σημάνει συναγερμός παντού. Η κακή οικονομική κατάσταση στη χώρα μας καθώς και το προσφυγικό-μεταναστευτικό ρεύμα είναι οι κύριες αιτίες εμφάνισης κρουσμάτων ελονοσίας και άλλων λοιμωδών νοσημάτων. Πρέπει να βελτιωθούν άμεσα οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων-μεταναστών, που δημιουργούν κινδύνους για τη δημόσια υγεία».

Σημειώνεται ότι από τις αρχές του μήνα έχει μπει σε «καραντίνα» από οποιαδήποτε αιμοδοσία ο πληθυσμός 10 νομών της χώρας, σε περιοχές των Δήμων Φαρκαδόνας και Τρικκαίων (Τρίκαλα), Παλαμά (Καρδίτσα), Ευρώτα (Λακωνία), Χαλκιδέων (Εύβοια), Θηβαίων (Βοιωτία), Τεμπών (Λάρισα), Μαραθώνος (Ανατολική Αττική), Δυτικής Αχαΐας (Αχαΐα), Ανδραβίδας – Κυλλήνης (Ηλεία) και Λαγκαδά και Πυλαίας (Θεσσαλονίκη).

Τα κρούσματα ελονοσίας επανεμφανίστηκαν το 2009 από το 1974 και υπήρξε κορύφωση της νόσου το 2011 με 54 εισαγόμενα κρούσματα και 42 εγχώρια. Το 2012 είχαμε 73 εισαγόμενα κρούσματα και 20 εγχώρια, το 2014 είχαμε 38 εισαγόμενα κρούσματα και κανένα εγχώριο, και το 2015 είχαμε 85 κρούσματα, εκ των οποίων τα 6 εγχώρια.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα