Πρέσινγκ των τραπεζών σε δανειολήπτες!

Απειλούν άμεσα με πλειστηριασμούς 30.000 στρατηγικούς κακοπληρωτές

Η ώρα μηδέν για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές έφτασε. Ολοι όσοι δεν ανταποκρίθηκαν στις τρεις επιστολές των τραπεζών και δεν προσήλθαν σε κάποιο κατάστημα για να ρυθμίσουν τα «κόκκινα» δάνειά τους κινδυνεύουν να βρεθούν άμεσα αντιμέτωποι με πλειστηριασμούς και κατασχέσεις, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ της «δημοκρατίας». Οι τράπεζες αγριεύουν, προειδοποιώντας τους μη συνεργάσιμους δανειολήπτες ότι, αν συνεχίσουν να μην πληρώνουν, θα εφαρμόζονται άμεσα τα προβλεπόμενα από τον νόμο. Στο στόχαστρο αρχικά μπαίνουν οι λεγόμενοι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Πρόκειται για περίπου 28.000-30.000 δανειολήπτες, οι οποίοι διαθέτουν μεγάλη ακίνητη περιουσία και καταθέσεις, δεν πληρώνουν όμως κατά συνείδηση τα δάνειά τους. Σε περίπτωση που δεν ανταποκριθούν ούτε αυτή τη φορά για να προχωρήσουν σε κάποιον διακανονισμό, κινδυνεύουν να βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων, που μπορεί να φτάσουν έως τον πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας τους. Εκτιμάται ότι τα «κόκκινα» δάνεια που ανήκουν σε στρατηγικούς κακοπληρωτές ξεπερνούν τα 20 δισ. ευρώ.

Προστασία

Το πρόβλημα των «στρατηγικών κακοπληρωτών» έχει επισημανθεί κατ’ επανάληψιν από την Τράπεζα της Ελλάδος, που τονίζει ότι η πολυπλοκότητα της νομοθεσίας οδηγεί σε αρκετές περιπτώσεις σε αποφάσεις που στην ουσία προστατεύουν δανειολήπτες, οι οποίοι δεν βρίσκονται σε αντικειμενική αδυναμία να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους.

Την αρχή φαίνεται ότι κάνει η Eurobank, ζητώντας από τους υπαλλήλους της να στριμώξουν όσους πελάτες γνωρίζουν ότι έχουν τη δυνατότητα αλλά δεν δείχνουν καμία διάθεση να συνεργαστούν για την αποπληρωμή των υποχρεώσεών τους.

Πρόγευση

Με υπηρεσιακό σημείωμα η διοίκηση της τράπεζας καλεί τους υπαλλήλους των καταστημάτων να εντοπίσουν ανάμεσα στην πελατεία τους όσους εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία και να τους αναφέρουν, ώστε το πιστωτικό ίδρυμα να εξαντλήσει τα περιθώρια που της παρέχει ο νόμος για την προστασία της ίδιας και των καταθετών της, καθώς και για τη διασφάλιση της δίκαιης αντιμετώπισης των συνεπών πελατών.

Ουσιαστικά η εξέλιξη αυτή είναι μια πρόγευση όσων θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα στο κυνήγι των μη συνεργάσιμων δανειοληπτών, εν αναμονή και του νέου νομοθετικού πλαισίου. Τον δρόμο που ανοίγει η Eurobank αναμένεται να ακολουθήσουν σταδιακά και οι υπόλοιπες τράπεζες, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Το γεγονός, άλλωστε, ότι την περασμένη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ζήτησε από τις ευρωπαϊκές τράπεζες να δίνουν τριμηνιαίους στόχους για τις εισπράξεις από ρυθμίσεις, ρευστοποιήσεις και πωλήσεις δανείων δείχνει ότι η διαδικασία θα σκληρύνει.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα