ΞΥΛΙΝΗ ΓΛΩΣΣΑ

Καμιά από τις εξαγγελίες του Κυριάκου δεν αφορά την κοινωνία

Ακούγοντας τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών στη διάρκεια της ΔΕΘ ένιωσα το ίδιο μούδιασμα, την ίδια απογοήτευση που νιώθω από το 2009 και μετά. Στο επίκεντρο των ομιλιών ξανά τα Μνημόνια, οι φόροι, το δημόσιο χρέος, η οικονομία, η ανάπτυξη που ακόμη αναμένεται. Καμιά αναφορά στην ουσία· στον άνθρωπο. Καμία αναφορά στο δράμα των Ελλήνων. Κανένα σχέδιο αποκατάστασης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, η οποία εξακολουθεί να βιάζεται από νεοφιλελεύθερες (δεξιές και αριστερές) τακτικές.

Δεν άκουσα τον κ. Μητσοτάκη να λέει τίποτα για διαπλοκή, για λαθρεμπόριο, για κάθαρση. Ο αρχηγός μιας παράταξης που η ιδρυτική διακήρυξή της είναι βασισμένη στην ιδεολογία του ριζοσπαστικού φιλελευθερισμού όχι μόνο την αγνοεί και την παρακάμτει, αλλά τη χρησιμοποιεί κιόλας για να αποσπάσει την ψήφο των πολιτών. Και μας πετά στα μούτρα ως κίνητρο επιλογής τις πιο νεοφιλελεύθερες πολιτικές που η ανθρώπινη φύση είναι αδύνατο να τις αντέξει. Και παραχωρεί κάθε ηθικό πλεονέκτημα -χωρίς να το αξίζει- στον πολιτικό αντίπαλό του Αλέξη Τσίπρα.

Ας υπενθυμίσει κάποιος στον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας ότι το βασικό ιδεολογικό κύτταρο αυτού του κόμματος, ο ριζοσπαστικός φιλελευθερισμός, είναι από μόνος του μια στάση ζωής, μια πρόκληση. Ανασύρει δεδομένα, ευκαιρίες και δυνατότητες επιλογής για τον άνθρωπο. Επιβάλλει δημοκρατικό νομοθεσμικό πλαίσιο, δικαίωση της εργασίας, δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για καλλιεργείν, επιχειρείν, καινοτομείν, καλύπτοντας όλο το φάσμα της παραγωγής και της οικονομίας. Το αποτέλεσμα είναι δημιουργία ευκαιριών παντού.

Τι από όλα αυτά που πρεσβεύει ο ριζοσπαστικός φιλελευθερισμός και εφαρμόστηκαν στην πράξη από τις κυβερνήσεις Κωνσταντίνου και Κώστα Καραμανλή ακούσατε από τον σημερινό ηγέτη της Νέας Δημοκρατίας; Ποιες παρεμβάσεις έγιναν που απηχούν τις πραγματικές ανάγκες των ανθρώπων; Πόσο τους ακουμπά η δημόσια στήριξη της συζύγου του Στουρνάρα; (Την επόμενη μέρα ο ίδιος ο Στουρνάρας τον διέψευσε.) Πώς αισθάνονται όταν παρουσιάζεται ως αυτόκλητος συνήγορος πότε του Ψυχάρη και πότε του Αλαφούζου; Συνήγορό του τον θέλει ο λαός, αλλά δεν…
Πώς αισθάνονται όταν ακούνε ότι για την εθνική προδοσία Γεωργίου ό,τι έγινε… έγινε; Πώς αισθάνονται όταν ακούνε από κάποιον που θέλει να γίνει πρωθυπουργός της χώρας ότι οι Ελληνες μορφώνονται και εργάζονται περισσότερο από κάθε άλλο Ευρωπαίο κι όμως ζουν στα όρια της φτώχειας εξαιτίας των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, που και ο ίδιος εφήρμοσε;

Πώς αισθάνεται ένας Ελληνας πολίτης, όταν αναβιώνει μπροστά στα μάτια του ένα νέο Ζάππειο; Πώς να πιστέψει ότι θα έρθουν καλύτερες μέρες, όταν καμιά από τις δράσεις και τους στόχους που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αφορά τον άνθρωπο, αλλά αφηρημένες και γενικότερες έννοιες, όπως οικονομία, ανάπτυξη, ευημερία, πρόοοδος…
Πώς να πιστέψεις κάποιον που χρησιμοποιεί την ίδια ξύλινη γλώσσα, που υπόσχεται ακριβώς τα ίδια πράγματα με κείνα που στοίχιωσαν τη ζωή μας και το μέλλον μας;

ΥΓ.: Αυτό το ανέκδοτο με την επαναφορά της αξιολόγησης ούτε ο Μαδούρο… δεν θα το σκεφτόταν. Αν ο αξιολογητής είναι έντιμος, θα πάθει εγκεφαλικό, αν όχι, θα… προχωρήσει σε συναλλαγή. Αυτή η διαδικασία μπορεί να θεωρηθεί μεταρρύθμιση; Και για να τελειώνουμε με αυτό το παραμύθι, η Νέα Δημοκρατία ήταν πάντα υπέρ της αξιολόγησης, αλλά με δημοκρατικές διαδικασίες, που εξασφάλιζαν διαφάνεια και αξιοκρατία και δεν εξυπηρετούσαν κομματικές ή άλλες σκοπιμότητες.

ΥΓ.1:
Δημοσιογραφικές πληροφορίες κάνουν λόγο για ραγκούσεια νοοτροπία και σχέδιο απελευθέρωσης στον τομέα των μεταφορών. Επειδή κανείς από το επιτελείο του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας δεν έχει έρθει σε επαφή -πόσο μάλλον συζήτηση- με καμιά από τις επαγγελματικές ομάδες του μεταφορικού τομέα, υπενθυμίζω ότι έχουμε την πρόνοια να αντιμετωπίζουμε κάθε νεοφιλελεύθερη επιδρομή και κάθε ψευτομεταρρύθμιση, όποτε και από όπου κι αν προέρχεται. Θέλουμε λοιπόν την ξεκάθαρη θέση της νεοφιλελεύθερης πλευράς της Νέας Δημοκρατίας -πριν από τις εκλογές- για ό,τι αφορά τη ζωή και την εργασία των ανθρώπων που μας εμπιστεύτηκαν την επαγγελματική εκπροσώπησή τους. Αν διαφωνείτε με την καρτελοποίηση των μεταφορών, βγείτε και πείτε το ξεκάθαρα. Αποποιηθείτε τον ρόλο των εκπροσώπων του ολιγοπωλίου, που αφορά όλη την ελληνική κοινωνία.

Θύμιος Λυμπερόπουλος
* Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ταξί

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα